Zi de zi, poți face economii pentru a crea un ecosistem domestic, adică un spaţiu unde poţi trăi sustenabil şi poţi economisi mai mult atunci când vine vorba de facturile la utilități, mai ales în această perioadă în care prețurile energiei au crescut considerabil și apasă asupra bugetului familiei mai mult ca oricând.
De la becuri şi electrocasnice până la electronice şi izolare termică, toate reprezintă metode inteligente de a cheltui mai puţin şi de a îmbrățișa un stil de viaţă mai verde. Află din acest articol câteva sfaturi legate de cum să îți reduci consumul de resurse pentru a avea cheltuieli mai mici cu energia.
Există o multitudine de feluri prin care poți reduce facturile locuinței tale:
Trecerea la becuri LED
Cumpără un pachet de becuri de tip LED și înlocuiește becurile incandescente vechi. Becurile cu LED-uri sunt de aproximativ șase ori mai eficiente și, în general, țin mult mai mult (iar spre deosebire de becurile CFL de altădată, nu trebuie să se „încălzească” pentru a ajunge la luminozitate maximă).
Presupunând că luminile sunt aprinse în medie patru ore pe zi, înlocuirea a doar patru becuri incandescente de 60W cu echivalentele lor LED ar economisi aproximativ 300kWh de energie electrică anual. De asemenea, nu mai lăsa luminile aprinse în încăperile în care nu stai.
Spălarea hainelor cu apă rece
Încearcă să speli rufele cât mai des cu apă rece la mașina de spălat, dacă acestea nu sunt foarte murdare și nu necesită spălare cu apă caldă.
Încălzirea apei consumă multă energie electrică, reprezentând aproximativ 14% din factura medie de energie a locuinței.
Izolarea termică a casei
Izolarea termică a locuinței este extrem de importantă din punct de vedere financiar, în ceea ce privește consumul de energie, dar și atunci când vine vorba de confortul, sănătatea și starea de bine generală a familiei tale.
O izolație calitativ superioară este esențială pentru a avea o casă eficientă energetic, ce poate reduce cu mult cheltuielile rezultate în urma încălzirii sau răcirii aerului din interior. Potrivit specialiștilor, poți economisi până la 40% din costuri dacă alegi o termoizolație potrivită pentru casa ta. Termoizolația poate fi din lemn, lână de oaie, iută, in sau fibră de cânepă.
Alte sfaturi pentru reducerea facturilor la energie
- Cumpără un termostat inteligent care controlează temperatura atunci când ești plecat de acasă sau dormi;
- Curăță sau înlocuiește filtrele HVAC (Carbon Air Filter) ale cuptorului cel puțin o dată la trei luni;
- Scoate din priză electrocasnicele sau aparatele pe care nu le folosești: televizoare, încărcătoare, laptopuri etc.;
- Angajează un profesionist să repare conductele cu scurgeri ale sistemului de încălzire și aerului condiționat;
- Plantează copaci în partea însorită a casei tale pentru a crea umbră și a reduce natural temperaturile interioare.
Investiții în eficiență energetică pe termen lung
Un alt pas important poate fi înlocuirea electrocasnicelor, electronicelor și ferestrelor vechi din locuință cu unele cu clasa de eficiență energetică superioară. Iată câteva investiții pe termen lung care îi ajută pe proprietarii de case să reducă facturile la utilități:
- Instalarea panourilor solare
În acest fel, devii un mic producător de energie și îți reduci dependența față de energia din rețea sau, în funcție de consumul propriu, poți deveni chiar independent energetic.
- Instalarea propriei turbine eoliene
Chiar dacă sunt destul de rar întâlnite în țara noastră, turbinele eoliene casnice sunt sisteme suficient de puternice pentru a încărca bateriile aferente și a asigura energie pentru mai multe zile. Ele sunt perfecte pentru case, clădiri agricole și așa mai departe.
- Achiziţionarea unei pompe de căldură
Achiziționează şi instalează o pompă de căldură pentru locuinţă. Aceasta este un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate transporta căldură de la o locație („sursă”) la o altă locație („radiator” sau „schimbător de căldură”). Majoritatea pompelor de căldură sunt folosite pentru a muta căldura de la o sursă cu temperatură mai mică la un radiator cu temperatură mai mare, reprezentând o investiție pe 25 de ani sau chiar mai mult.
Studiul „Adio gaz: de ce următorul tău boiler ar trebui să fie o pompă de căldură” a analizat costul încălzirii caselor şi apartamentelor din Italia, Cehia, Polonia și Spania cu pompe de căldură electrice, hibride sau pompe de căldură cu hidrogen și boilere pe hidrogen pentru perioada 2025-2040.
Rezultatul studiului a fost că acestea reprezintă cea mai ieftină opțiune de încălzire ecologică în toate cele patru țări în ceea ce privește „costul total al proprietății”, încălzirea cu pompă de căldură fiind o opțiune foarte bună şi accesibilă financiar pentru zonele urbane cu o densitate mare a populației.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum poți crea un ecosistem domestic și cum să reduci facturile locuinței tale, îți recomandăm să citești aceste articole:
- Adio gaz: pompele de căldură vor fi cea mai ieftină opțiune de încălzire verde pentru consumatori
- Setarea temperaturii centralei – cum economisești
- Cum economisești apă și energie la tine acasă?
- Ce trebuie să știi despre pompele de căldură
Surse