Deși are un nume mai puțin uzual, pufferul este un element care joacă un rol important dacă vrei să optimizezi şi să obţii o eficienţă sporită a sistemului de încălzire al locuinţei tale.
Citește în continuare pentru a afla tot ce trebuie să știi despre un puffer, de la rolul său, până la avantajele pe care le poți obține în urma utilizării lui.
Ce este un puffer?
Pufferul, cunoscut și sub numele de rezervor de acumulare, este, așa cum îi spune și numele, un rezervor similar cu un boiler, fabricat din oțel, în care poate fi stocat agent termic (apă caldă) la o anumită diferenţă de temperatură faţă de cazanul centralei termice.
Pufferul este cel care face legătura între sursa de căldură (centrală, pompă de căldură, panouri solare) şi echipamentele de distribuţie a căldurii (calorifere sau instalația de încălzire prin pardoseală). Agentul termic poate fi stocat pentru perioade mai îndelungate de timp decât în cazul unei centrale termice şi este eliberat doar atunci când este necesar, fapt ce va creşte cu câteva zeci de procente randamentul sistemului de încălzire.
Pufferele au o utilitate ridicată în locuinţele care utilizează pentru încălzire centralele pe lemn sau brichete, dar oferă o eficienţă sporită şi în cazul panourilor solare.
Cum funcționează un puffer?
Pentru a asigura încălzirea locuinței, un sistem de încălzire funcționează constant, iar dacă vorbim despre o centrală pe combustibil solid, arderea nu poate fi controlată. La fiecare ciclu apa din circuit este reîncălzită, în timp cazanul pierzându-și din eficiență. În lipsa unui puffer pentru centrala pe combustibil solid, apa încălzită în exces aduce pierderi de energie calorică și automat un consum mai mare de combustibil. Dacă în circuit introducem un puffer, sursa de căldură va putea să funcționeze uniform pentru a genera cantitatea de energie termică necesară, fără să consume combustibil în surplus.
Pufferul poate stoca energia la o temperatură la care sistemul de încălzire are un randament maxim. Astfel, arderea va avea constant o intensitate maximă şi, ca urmare, randamentul centralei va fi mereu ridicat. Pufferul are capacitatea de a ceda agentul termic sistemului de încălzire atunci când este nevoie, la o temperatură la care acesta funcţionează la o eficienţă maximă.
Pufferul este util în special în cazul centralelor pe combustibil solid, dar ajută și la introducerea în rețeaua casnică de încălzire a unor surse alternative de căldură (panouri solare sau pompe de căldură). Utilitatea unui puffer este cu atât mai mare în cazul sistemelor de încălzire prin pardoseală, deoarece, pentru a funcționa în condiții optime de confort și siguranță, acestea au nevoie ca agentul termic să aibă o anumită temperatură.
Când este recomandată utilizarea unui puffer?
Dacă vorbim despre utilitate, pufferul poate fi util pe tot parcursul anului prin economiile pe care le generează. Acestea sunt mai mari primăvara și toamna, datorită necesarului redus de energie pentru încălzire.
Un alt beneficiul al acestuia este faptul că permite conectarea mai multor surse de căldură pe același circuit de încălzire. Spre exemplu, un panou solar conectat prin intermediul pufferului la instalația de încălzire. Acesta aduce aport la încălzire atât la începutul, cât și la sfârșitul sezonului de încălzire.
Tipuri de puffer
Putem împărți pufferele în mai multe categorii, dar noi le vom menționa pe cele mai importante. Clasificarea se face în funcție de numărul de serpentine, izolație și capacitate.
În funcție de numărul de serpentine
Serpentinele sunt niște tuburi de metal care se conectează la una sau la mai multe surse de căldură, pentru a încălzi apa.
· Puffere fără serpentină – sunt potrivite pentru a fi utilizate în cazul centralelor pe combustibil solid (lemne sau peleţi).
· Puffere cu o serpentină – se utilizează în cazul instalațiilor de încălzire cu o singură sursă de căldură (o centrală pe combustibil gazos sau solid, ori un panou solar).
· Puffere cu două serpentine – se utilizează pentru instalațiile de încălzire cu două surse de căldură. Acestea pot funcționa simultan (o centrală pe combustibil gazos sau solid și o pompă de căldură sau un panou solar).
În funcție de izolație
Pufferele sunt izolate termic la exterior pentru a grăbi procesul de încălzire a apei, pentru a reduce consumul de energie, și pentru a păstra agentul termic la temperatura dorită, cât mai mult timp.
Așadar, pufferele cu o izolație mai bună sunt mai scumpe, dar, în același timp, reduc într-o mai mare măsură pierderile de căldură. Un puffer cu o izolație eficientă, de calitate, poate păstra agentul termic la o temperatură ridicată timp de câteva zile, fapt ce va contribui la un randament ridicat al echipamentului.
Astfel, în funcție de izolație avem:
· Puffere cu izolație din vată minerală;
· Puffere cu izolație din poliuretan.
În funcție de capacitate
Gama de oferte este una variată. Poți găsi puffere de la o capacitate de 300 de litri, până la 5.000 de litri.
Avantajele utilizării unui puffer
Un puffer are rolul de a-ți oferi un control mai bun asupra sistemului de încălzire. Iată care sunt principalele lui beneficii:
· Durată de viață îndelungată a echipamentelor. Deoarece ciclurile de pornire-oprire sunt regularizate, iar sursa de căldură funcționează la parametri optimi, scade și gradul de uzură al pieselor componente. De asemenea, și cantitatea de depuneri care se formează în urma arderii combustibilului va fi mai redusă.
· Randament sporit. Principala atribuție a unui puffer este aceea de a înmagazina energie termică pe termen mai lung, până când va fi nevoie de ea. Astfel, sursa de căldură va funcționa doar atunci când este necesar pentru a încărca pufferul cu apă caldă, la o temperatură nominală pe tur, pierderile de energie termică scăzând considerabil.
· Poate fi conectat la mai multe surse de căldură diferite pe același circuit. Acest lucru este valabil dacă dorești să-ți montezi, pe lângă centrala pe gaz sau pe lemne, și panouri solare. Acestea funcționează în paralel cu sursa principală de căldură, iar energia termică astfel obținută poate fi stocată în puffer.
· Cheltuieli reduse. Fie că ai instalată o centrală termică pe gaz sau una pe lemne sau peleţi, consumul de combustibil va scădea considerabil atunci când echipamentul funcționează la valori optime, iar energia termică păstrată într-un puffer este eliberată treptat în sistem.
· Confort sporit pentru utilizator. Dacă vorbim despre o centrală pe combustibil solid, care trebuie constant alimentată cu lemne sau brichete, integrarea unui puffer în circuitul termic elimină nevoia de alimentare constantă. Centrala nu mai trebuie să funcționeze continuu, iar energia termică nu se pierde.
Cum alegi un puffer?
Dacă dorești să achiziționezi un puffer, trebuie să știi că este important să stai de vorbă cu un specialist care te poate îndruma să faci cea mai bună alegere, luând în considerare următoarele lucruri:
· Puterea instalată a sistemului de încălzire. În funcție de aceasta se calculează volumul minim al pufferului.
· Spațiul disponibil. Camera în care urmează să instalezi un puffer trebuie să fie suficient de spațioasă pentru a permite montarea lui. Spre exemplu, un puffer cu o capacitate de 1000 de litri are o înălțime de aproximativ doi metri, un diametru de un metru și peste 200 de kilograme.
· Sursele de căldură. Dacă deții doar o centrală și nu ai planuri de a extinde pe viitor sistemul de încălzire cu alte surse, poți opta pentru un puffer fără serpentine. Dacă, totuși, iei în considerare pe viitor montarea unor panouri solare sau a unei pompe de căldură, este indicat să te orientezi către un puffer cu una sau două serpentine.
· Izolația. Un puffer slab izolat își pierde mare parte din avantaje, așa că e recomandat să optezi pentru un puffer cu o izolație de calitate.
Ce probleme poate avea un puffer?
Cu toate că ești o persoană responsabilă și realizezi la timp toate recomandările producătorului, sunt câteva elemente care pot afecta buna funcționare a unui puffer.
Spre exemplu, dacă locuiești într-o zonă în care apa conține o cantitate ridicată de minerale, încălzirea ei la temperaturi mari poate duce la apariția depozitelor de calcar în interiorul cazanului. De asemenea, odată cu trecerea timpului, pot să apară scurgeri din cauza coroziunii, problemă care poate fi accentuată de procesul de oxidare a rezervorului sau a garniturilor. Poți evita astfel de probleme prin instalarea de filtre, echipamente de dedurizare a apei și mentenanța sistemului în fiecare an.
Cât costă un puffer?
Un puffer calitativ de 500 de litri cu o serpentină pleacă de la prețul de 2.700 lei, iar cu două serpentine poate ajunge la un preț de aproximativ 5.000 lei.
În concluzie, dacă ai decis că un puffer poate fi o investiție rentabilă pentru locuința ta, pasul următor este să te consulți cu un specialist. Acesta te va îndruma să alegi cel mai potrivit model, în funcție de nevoile tale și de particularitățile sistemului tău de încălzire.
Surse:
· Pufferul: ce este, cum funcţionează, tipuri şi avantaje
· Pufferul pentru centrala – ce este si cum il alegem. Sfaturi utile
· Pufferul pentru centrala – ghid complet de cumparare si clasificare al pufferelor
· Despre puffer si rolul lui în instalaţia de încălzire: facturi mai mici de gaz, energie sau lemne