Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum îți salvează un dedurizator electrocasnicele?

Traiul din zilele noastre ar fi, cu siguranță, mult mai dificil fără existența electrocasnicelor. Cei mai mulți dintre noi nici nu concepem ideea de a nu avea o mașină de spălat rufe la îndemână sau un boiler pentru încălzirea apei, de aceea încercăm să protejăm aceste dispozitive cât putem de mult deoarece sunt niște ajutoare de nădejde.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se pot confrunta unele dintre electrocasnice este așa-numita „apă dură’’. Prezența acesteia poate duce la depuneri de calcar care, în timp, duc la defectarea electrocasnicelor și, în cel mai rău caz, la înlocuirea acestora. Din nefericire, în multe zone din țara noastră această problemă există și, cu siguranță, și tu te-ai confruntat măcar o dată cu ea.

Totuși, nu este totul atât de grav precum pare deoarece există un dispozitiv conceput pentru a te ajuta să rezolvi această problemă. Acesta poartă numele de dedurizator și, în cele ce urmează, vom explica ce este, cum funcționează și care sunt prețurile de achiziție.

Ce este apa dură?

Am amintit mai sus despre conceptul de „apă dură” și credem că e necesar să explicăm mai pe larg ce înseamnă. Atunci când spunem că apa este dură, acest lucru înseamnă că ea conține o mare cantitate de minerale. Aceste minerale sunt, în principal, săruri de calciu și magneziu. Duritatea apei este, în mod logic, cu atât mai mare cu cât conține o cantitate mai mare de astfel de săruri.

Duritatea apei este dată de prezența tuturor ionilor din apă, în afară de ionii metalelor alcaline. Deoarece ionii de calciu și magneziu se regăsesc în apă în cantitate mult mai mare față de ceilalți ioni, determinarea durității va consta în aflarea concentrației acestor ioni.

Măsurarea durității apei se face, cu precădere, în grade germane, dar se mai pot folosi și alte unități de măsură, precum gradele franceze sau așa-numitele părți la un milion (PPM). Un exemplu al acestor unități de măsură și echivalența lor îl poți observa în cele de mai jos:

 • 1° german = 1,78° francez
 • 1° francez = 0,56° german
 • 1° german = 17,86 PPM
 • 1° francez = 10 PPM
 • 1 PPM = 1mg/l

Neplăcerile cauzate de apa dură sunt destul de multe și pot apărea în orice moment. Iată câteva dintre ele:

 • Lasă pete albe peste tot și creează astfel disconfort.
 • Poate strica mașina de spălat întrucât favorizează depunerile de calcar.
 • Distruge centralele termice de încălzire a locuinței prin faptul că depunerile de calcar de pe interiorul țevilor pot duce la blocarea acestora.
 • Poate crește factura la energie – de exemplu, imaginează-ți că centrala termică pe care o deții intră în contact cu o „apă dură”. În timp, aceasta formează o crustă de calcar care împiedică centrala să funcționeze la capacitate normală. În mod natural, pentru ca apa să ajungă la temperatura setată, centrala are nevoie de mai multă energie ca să funcționeze și, astfel, consumă mai mult gaz sau curent electric, în funcție de ce tehnologie de încălzire ai.

Acestea sunt niște probleme destul de serioase, însă se pot rezolva relativ ușor prin achiziționarea unui dedurizator.

Ce este un dedurizator?

Dedurizatorul sau stația de dedurizare a apei, cum mai este cunoscut acest dispozitiv, se montează în circuitul de alimentare cu apă al unei instalații pentru a elimina sărurile dure din apă. Dedurizatorul nu este un simplu filtru, ci este un dispozitiv controlat de un cap de comandă electronic care asigură funcționarea optimă a acestuia. 

Acest dispozitiv este format din:

 • Valvă electronică (cap de comandă) al cărei rol este să controleze în mod automat procesul de regenerare al rășinii, cu precădere în timpul nopții sau în orice perioadă când nu este necesară furnizarea apei dedurizate (1-2 ore în funcție de tipul stației de dedurizare). Valva de comandă a dedurizatorului este volumetrică iar regenerarea rășinii se face numai după consumarea unui volum de apă prestabilit.
 • Tanc de rășină, confecționat din poliester armat cu fibră de sticlă.
 • Rezervor de saramură, fabricat din polietilenă, ce include un sistem de absorbție, coș pentru sare și senzori de securitate pentru umplere excesivă.

Există mai multe tipuri de dedurizatoare, iar clasificarea acestora se face în funcție de mai multe criterii, precum:

 1. Uzitarea acestora

Dedurizatoare pentru uz casnic

Dedurizatoare pentru uz industrial, folosite în fabrici, uzine sau spălătorii auto.

 1. Modul de funcționare

Dedurizatoarele după timp intră în regenerare la un anumit timp, presetat din modulul electronic de comandă. Vom explica puțin mai jos ce înseamnă acest proces de „regenerare”.

Dedurizatoarele după volum intră în regenerare după ce un anumit volum de apă este consumat de utilizator. 

 1. Complexitate

Dedurizatoare cu o singură coloană de rășină, care mai sunt cunoscute și sub denumirea de dedurizatoare simplex și care se folosesc cu preponderență de către utilizatorii casnici.

Dedurizatoare cu două coloane de rășini, numite duplex, și care sunt comandate de un singur cap de comandă electronic. Cele două coloane de rășini funcționează pe rând, adică o coloană cu rășină dedurizează apa, în timp ce cealaltă intră în regenerare. Acest tip de dedurizatoare se folosește cu precădere în activitățile comerciale sau industriale, acolo unde, în general, este nevoie de apă dedurizată 24 de ore din 24.

Dedurizatoare cu două coloane de rășini, numite duplex alternant. În principiu, ele funcționează ca și dedurizatoarele duplex, cu diferența că, în acest caz, există câte un modul de comandă electronic pentru fiecare coloana cu rășină. Cel mai important avantaj este faptul că, în cazul în care unul dintre modulele de comandă intră în avarie, celălalt continuă să funcționeze.

La ce trebuie să fii atent când alegi?

Atunci când te decizi să alegi un dedurizator, este bine să ai în vedere câteva criterii importante, precum:

 • Volumul de sare/rășină
 • Debitul de apă
 • Capacitatea de schimb ionic
 • Presiune și temperatură – parametri extremi de lucru (minim și maxim)
 • Rata de consum de apă și timpul de regenerare
 • Opțiuni de automatizare

Cum funcționează?

Chiar dacă poate părea destul de dificil de înțeles, procesul de funcționare a unui dedurizator este destul de simplu, așa cum vei vedea în cele ce urmează.

Calciul și magneziul prezente în apă au o sarcină electrică pozitivă. Acest lucru înseamnă că aceste minerale se vor lipi de bilele de rășină (rășina din dedurizator se găsește sub formă de biluțe foarte mici, ca niște mărgele foarte fine), în timp ce apa dură trece prin coloana (butelia) dedurizatorului.

Ionii de sodiu (clorura de sodiu – sarea) au, de asemenea, o sarcină electrică pozitivă, dar nu sunt la fel de puternic încărcați ca și ionii de calciu și magneziu. Atunci când o soluție din apă cu sare este introdusă în acea coloană ce conține rășină și care este deja saturată cu săruri de calciu și magneziu, se creează un schimb ionic și se eliberează aceste săruri dure (calciu și magneziu) în schimbul sărurilor de sodiu (clorura de sodiu). Aceasta este eliberată în apă și, în acel moment, dedurizatorul intră în procesul de regenerare a apei. 

Acest proces presupune următorii pași:

 • Are loc o clătire lentă pentru eliminarea saramurii.
 • Are loc o clătire rapidă pentru curățarea rășinii.
 • Se reumple vasul de sare cu apă pentru crearea saramurii ce va fi folosită la următoarea regenerare.

Cum se instalează?

Instalarea unui dedurizator este destul de simplă, însă îți recomandăm să apelezi la un instalator autorizat. Acesta va ști mai bine ce pași trebuie urmați pentru ca tot acest proces să se desfășoare fără probleme și ca tu să nu ai parte de evenimente mai puțin plăcute mai târziu. Dacă ești însă decis să iei problema în propriile mâini, iată întreg procesul explicat mai jos.

Dedurizatorul se instalează între grupul de pompare sau hidrofor și ceilalți consumatori din casă, chiar înaintea centralei termice și a boilerului. Înaintea hidroforului este însă foarte important să se monteze un filtru de particule cu o capacitate cât mai mare (10-20 microni), al cărui rol este de a opri murdăria și de a proteja stația de dedurizare. Acest filtru instalat încă de la început va ajuta dedurizatorul să funcționeze fără probleme mult timp.

Dacă apelezi la serviciile unui instalator, este o idee bună să îi ceri acestuia să instaleze un bypass. Cu ajutorul acestui bypass poți scoate stația de dedurizare din funcțiune în orice moment, fără să creezi probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă în locuința ta. Acest bypass este foarte util deoarece, în mod inevitabil, vor exista intervenții de urgență sau de întreținere uzuală la dedurizatorul tău.

Prețuri

În ceea ce privește efortul financiar pentru achiziționarea unui dedurizator, trebuie precizat că acesta poate fi unul destul de serios. Există o gamă variată de modele și de producători, iar prețurile variază foarte mult în funcție de aceste criterii. În general, prețurile mai pot varia și în funcție de caracteristicile tehnice și volumul de apă pe care îl poate filtra, dar în general se situează undeva între 1500 lei și 5000 lei.

În concluzie, deși poate părea că necesită un efort financiar destul de important, pe termen lung achiziționarea unui dedurizator de apă te va ajuta să economisești sume de bani destul de mari deoarece nu va trebui să schimbi foarte des echipamentele electrocasnice afectate de apa dură, o problemă care va apărea mai devreme sau mai târziu.

Surse

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *