Fiecare dintre noi își dorește ca familia și cei dragi să fie în siguranță în orice clipă și să se bucure de intimitatea căminului fără să se gândească că ar putea exista probleme de natură electrică. Pentru ca acest lucru să rămână așa cum trebuie, una dintre cele mai importante măsuri pe care poți să le iei pentru casa ta este schimbarea tabloului electric, mai ales dacă acesta este vechi și depășit. Este o măsură pe care noi o încurajăm și pe care te vom ajuta să o implementezi fără mari dificultăți cu sfaturile pe care le vei descoperi în cele ce urmează.
Care sunt rolurile unui tablou electric?
În general, tabloul electric al unei case este gândit pentru a oferi trei elemente: rutarea energiei electrice, protecție și accesibilitate.
În primul rând, distribuția energiei electrice este realizată prin modul în care tabloul este construit. Dacă vei privi un tablou electric, vei observa mai multe elemente de siguranță dispuse într-o singură linie sau mai multe. În mod evident, cele cu mai multe linii de elemente sunt concepute în general pentru case sau vile, în timp ce tablourile electrice cu un singur rând de elemente de siguranță se întâlnesc, cu precădere, în apartamente.
De obicei, distribuirea energiei electrice se face defalcată pe două segmente – linia de curent pentru prize și cea pentru iluminat. Există și varianta distribuirii separate pe partea de prize și iluminat pentru fiecare cameră, dar acest lucru presupune ca tabloul electric să fie gândit într-un mod personalizat, în timp ce întreaga instalație electrică ar trebui să fie proiectată corespunzător.
Al doilea rol important al unui tablou electric este protecția. Poate că îți aduci aminte cum părinții sau bunicii schimbau patroanele din vechile tablouri electrice și înlocuiau lița din interior cu una nouă, dar acest lucru este foarte periculos astăzi: riscul ca un incendiu să izbucnească din cauza unui banal scurtcircuit sau a unei prize defecte este demn de luat în seamă. Un tablou electric nou se bazează însă pe siguranțele pe comutație (sau automate), care decuplează circuitul electric în caz de scurtcircuit, suprasarcină sau la cuplarea unui consumator mult prea puternic. De asemenea, acest tip de siguranțe oferă un grad sporit de protecție și o au o durată de viață mult mai mare.
Al treilea rol este accesibilitatea. Ea este cea care contează atunci când dorești să schimbi un bec, un întrerupător sau o priză. Cu un tablou electric nou, prin simpla mutare a poziției comutatorului siguranței vei opri energia electrică fără a mai depune vreun efort și nu va mai trebui să apelezi la un electrician specializat pentru aceste modificări minore. De asemenea, prin caracterul său modular, un tablou de siguranțe modern oferă acces facil la schimbarea elementelor de siguranță, dar și la modificarea rutării circuitului electric.
De ce trebuie să schimbăm un tablou electric?
Primul și cel mai important motiv la care trebuie să te gândești este siguranța ta și a familiei tale, fiind recunoscut faptul că, în multe case, această parte a instalației electrice este învechită și depășită de progresele din domeniu. De asemenea, un alt motiv important al schimbării tabloului electric poate fi adăugarea de noi circuite electrice, cum ar fi cele legate de folosirea unor aparate electrocasnice precum mașinile de spălat rufe, cele de spălat vase, cuptoare electrice sau alte aparate cu puteri instalate semnificative.
Un alt motiv este cel legat de creșterea numărului de consumatori de energie, dar și a indicelui de consum de energie. Un tablou vechi este mai puțin probabil să facă față unui consum mare de energie electrică și unui număr mai mare de consumatori decât unul nou, modern.
Care sunt avantajele schimbării tabloului electric?
Avantajele schimbării tabloului electric sunt multiple. De fapt, nu credem că există motive pentru care ți-ai dori să păstrezi un tablou vechi, care creează mai multe probleme decât rezolvă. Iată o scurtă listă a avantajelor:
- Eliminarea riscului unui scurtcircuit.
- Eliminarea riscului de incendiu.
- Înlocuirea cablajelor ascunse și verificarea lor deoarece acestea au potențialul de a afecta în mod direct instalația electrică.
- Înlocuirea tuturor componentelor neconforme cu standardele de siguranță.
- Înlocuirea materialelor vechi și depășite.
- Eliminarea problemelor de contacte imperfecte existente în tabloul vechi.
- Eliminarea pericolului de electrocutare.
- Mărirea gradului de siguranță pentru toata instalația electrică.
- Motive estetice.
La cine să apelezi pentru schimbarea tabloului electric?
Chiar dacă ești priceput în ceea ce privește lucrul cu energia electrică, este extrem de important să apelezi la specialiști, firme de electricieni sau electricieni autorizați de ANRE. Improvizațiile nu își au locul în această situație, deoarece poți cu ușurință să pui în pericol siguranța ta și a familiei tale. Mai mult, înlocuirea tabloului electric este o acțiune migăloasă, care include mai multe etape, precum demontarea tabloului vechi, identificarea și ordonarea circuitelor, dar și montajul tabloului nou.
Având în vedere aceste lucruri, este imperios necesar să lași această problemă în seama specialiștilor, pentru ca această operațiune să fie efectuată în deplină siguranță, fără niciun risc. În plus, dacă alegi un specialist, lucrarea sa va beneficia și de garanție, astfel că, în cazul unor probleme, acesta va fi obligat să le rezolve în virtutea actului de garanție mai sus amintit.
Cât costă schimbarea unui tablou electric?
Una dintre întrebările la care te poți gândi atunci când îți dorești să schimbi tabloul electric este cea legată de costurile financiare ale acestei operațiuni, care pot părea destul de ridicate. Totuși, la o privire mai atentă, se observă faptul că aceste costuri sunt mai mici decât ai fi tentat să crezi. Ele diferă, de cele mai multe ori, de complexitatea lucrării și de locația până la care specialistul trebuie să se deplaseze. De exemplu, pentru înlocuirea sau montajul unui tablou electric de apartament, un electrician autorizat poate cere, în medie, aproximativ 180 de lei.
Pentru montajul unui tablou electric cu 2 sau 4 siguranțe, costurile nu vor depăși 60 de lei, în timp ce, pentru montajul unor tablouri electrice cu 6, 8, 12 sau 16 siguranțe, prețul poate varia între 70 și 200 de lei. De asemenea, dacă tabloul electric cuprinde 18, 24 sau 36 de siguranțe, prețurile pot varia între 200 și 400 de lei.
În concluzie, este lesne de observat faptul că schimbarea tabloului electric vechi cu unul nou aduce o multitudine de avantaje și nici un dezavantaj vizibil, nici măcar din punct de vedere financiar. Odată ce vei face acest pas, atât tu, cât și familia ta, vă veți simți mai în siguranță în propria casă și vă veți bucura de fiecare moment petrecut împreună într-o locuință mai sigură și mai adaptată nevoilor lumii moderne.
Surse: