Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cine este și ce rol are ANRE?

Intrebari-frecvente

ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) este instituția care are drept scop reglementarea pieţelor de energie electrică şi de gaze naturale pentru a asigura condiţiile de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. ANRE elaborează, aprobă şi monitorizează aplicarea reglementărilor obligatorii în sectorul energetic la nivel național. 

Instituția este sub control parlamentar, dar se finanţează în totalitate din venituri proprii și are independență decizională, organizatorică şi funcţională.

Principalele atribuții ale ANRE: 

  • emite, modifică sau retrage autorizații și licențe;
  • emite reglementări tehnice și comerciale, asigură accesul și racordarea la rețelele de energie electrică și gaze naturale;
  • emite și aprobă metodologii de stabilire a prețurilor și tarifelor;
  • asigură monitorizarea funcționării piețelor de energie electrică și gaze naturale;

Până în 2020, ANRE stabilea prețul energiei electrice și al gazelor naturale. După liberalizarea piețelor de energie electrică și gaze naturale, prețurile sunt stabilite de piață, în regim concurențial. 

Află mai exact ce presupune liberalizarea pieței energetice și cum te privește acest lucru în calitate de consumator. Te asigurăm că sunt anumite beneficii pe care nu-ți dorești să le ratezi. 

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii