Dacă și tu ai avut situații în care te-ai confruntat cu probleme legate de calitatea semnalului WiFi, cu siguranță te numeri printre cei care apreciază stabilitatea oferită de conexiunea clasică prin cablu Ethernet. Însă, pe lângă faptul că reprezintă o problemă de ordin estetic, tragerea firelor de internet prin casă reprezintă și un cost în plus pentru tine.
În acest context, poți apela la tehnologia inovatoare PowerLine. Aceasta permite transferul de date prin cablurile de cupru ale instalației electrice deja existente în locuință. Poți să extinzi rețeaua de Internet oriunde este deja instalată o priză de curent.
În rândurile următoare îți vom prezenta care sunt avantajele și dezavantajele adaptoarelor PowerLine, precum și cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vei achiziționa un set de adaptoare.
Ce sunt și cum funcționează adaptoarele PowerLine?
Termenul “PowerLine” vine din limba engleză și înseamnă “linie de curent electric.” Îl mai poți găsi și sub alte denumiri precum: PLC (Power-line communication), PLN (Power-line networking), sau PowerLan. Ele fac referire la același lucru. Ce diferă, sunt standardele de conectare – interconectabile între ele, dar care au viteze diferite.
În România, curentul electric este transmis cu o frecvență de 50 Hz. Frecvența reprezintă măsura numărului de repetări ale unui fenomen periodic în unitatea de timp. Spre exemplu, o frecvență de 1 Hz corespunde unei perioade de repetare de o secundă. În același timp, frecvența de comunicație a standardelor HomePlug* este mult mai mare, de ordinul megahertzilor, tocmai pentru a nu interfera cu semnalul electric. Fără a interveni în vreun fel asupra lor, circuitele pot transmite ambele semnale fără probleme.
*HomePlug este un standard mondial și reprezintă numele de familie pentru diverse specificații de comunicații pe linia de alimentare sub denumirea HomePlug, fiecare oferind capacități unice de performanță și coexistență sau compatibilitate cu alte specificații HomePlug.
Toate dispozitivele utilizează unul dintre standardele HomePlug pentru a se conecta la viteze care ajung în teorie și până la 1200 Mbps. În practică, vitezele atinse sunt mult mai reduse, întrucât sunt influențate de factori precum: zgomotul din rețeaua electrică, calitatea cablurilor și a echipamentelor electrice instalate etc.
În teorie, toate adaptoarele PowerLan pot funcționa între ele fără probleme, indiferent de standard. Însă, pentru a preveni orice fel de probleme de compatibilitate, cea mai sigură soluție este de a folosi aparate de la același producător, cu același standard HomePlug (HomePlug 1.0, AV, AV2 sau Green PHY). Dispozitivele mai performante utilizează standardul HomePlug AV2.
În mod obișnuit, kiturile PowerLine vin în pachet cu cel puțin două adaptoare, pentru a putea conecta două încăperi. Ulterior rețeaua poate fi extinsă. De asemenea, poți configura mai multe rețele diferite în același spațiu. Trebuie însă să ții cont de faptul că viteza maximă va fi împărțită între rețele și la numărul de dispozitive care comunică simultan.
Asemenea oricărei alte tehnologii moderne și PowerLine vine cu o serie de avantaje și dezavantaje pe care este bine să le cunoști înainte de a face o achiziție.
Avantajele adaptoarelor PowerLine
- Nu necesită cablare suplimentară față de rețeaua electrică deja existentă;
- Configurarea se realizează foarte simplu. Adaptoarele PowerLine se recunosc și se conectează între ele. Cel mult trebuie să apeși butonul de “împerechere” o singură dată;
- Tehnologia poate fi utilizată pentru conectarea dispozitivelor mai vechi, care nu suportă niciun standard WiFi;
- Fluctuațiile voltajului nu afectează adaptoarele. Acestea funcționează perfect în intervalul 100 – 240 V. Totuși, verifică înainte specificațiile producătorului.
Dezavantajele adaptoarelor PowerLine
- Viteza maximă depinde destul de mult de factori externi. Aceasta poate să scadă semnificativ sau se poate chiar întrerupe comunicația în funcție de consumatorii din rețea și de calitatea rețelei;
- Rețeaua poate acționa ca o antenă radio, fapt care poate cauza interferențe cu alte dispozitive care utilizează aceeași rețea;
- De obicei, semnalul PowerLine nu trece prin transformatoare. În acest sens, nu vei putea crea o rețea cu adaptoare instalate pe circuite diferite;
- Adaptoarele ocupă o priză de perete. Astfel, nu o vei mai putea folosi pentru alimentarea cu energie. Totuși, sunt și modele care oferă un adaptor de priză de trecere.
Caracteristici ale adaptoarelor PowerLine
- distanța maximă de comunicare – face referire la lungimea maximă a cablurilor de alimentare între adaptoarele din aceeași rețea. Odată ce această lungime este depășită, calitatea semnalului și viteza de transfer vor fi mai slabe.
- viteza maximă – așa cum am menționat mai sus, vitezele maxime ale dispozitivelor tip PowerLine sunt teoretice (500 Mbps pentru HomePlug AV și 1200 Mbps pentru HomePlug AV2), însă același lucru se întâmplă și cu routerele wireless.
- criptarea traficului – în condițiile în care amenințările cibernetice sunt din ce în ce mai avansate, securizarea rețelelor conectate la Internet nu reprezintă un moft, ci o necesitate. Urmărește specificațiile pentru a alege adaptoarele care criptează traficul de date. Caută denumiri precum 128-bit AES (minimul necesar). După instalare, schimbă parola cu care adaptoarele vin din fabrică.
- filtrul de rețea – are rolul de a îmbunătăți calitatea semnalului într-o rețea electrică cu mult zgomot. Nu poate însă să facă minuni într-o rețea slabă sau cu mulți consumatori.
- indicatorul LED – reprezintă cea mai rapidă și simplă metodă de diagnosticare a conexiunii unui adaptor. Semnalul luminos al LED-ului poate indica: conectat la rețeaua PowerLine, neconectat, stand-by, oprit, status trafic dispozitiv conectat pe cablu, șamd.
- nivelul de zgomot – pentru această caracteristică nu vei găsi mențiuni în fișa produsului. Singura modalitatea este să urmărești părerile altor utilizatori.
- funcții extra – dacă vorbim de o rețea pentru apartament, utile ar putea fi funcții precum:
- amplificator semnal wireless pentru a extinde acoperirea rețelei wireless în zonele cu semnal slab;
- prezența unei mufe USB pentru a putea partaja fișiere de pe hard disk-uri externe;
- hub cu mai multe mufe Ethernet pentru a putea conecta pe fir mai multe dispozitive la același adaptor PowerLine.
Un pachet care vine cu 2 adaptoare, pleacă de la prețul de 150 lei și poate ajunge și până la 600 – 700 lei pentru cele mai performante.
Probabil că viitorul tehnologiei PowerLine va fi home automation, adică conectarea rapidă direct de la priză a tuturor dispozitivelor dintr-o locuință, în vederea automatizării acestora fără fire suplimentare.
Spune-ne în comentarii dacă tu folosești adaptoare PowerLine și cum ți se par.
Surse: