Tot mai multe gospodine încep să aprecieze calitățile superioare ale unui cuptor electric, acesta devenind treptat un aparat electrocasnic din ce în ce mai prezent în casele românilor. În cățiva pași simpli, vei putea alege cel mai bun cuptor electric potrivit nevoilor tale.
Dacă te-ai decis să-ți dotezi bucătăria cu un cuptor electric însă deocamdată nu ești foarte hotărât în ceea ce privește alegerea celui potrivit, îți venim în ajutor cu acest articol.
Tipuri de cuptoare
Cuptoarele sunt încorporabile sau statice, iar în funcție de tipul de alimentare, pot fi cuptoare pe gaz, cuptoare electrice sau cuptoare cu aburi.
Noi vom vorbi în principal despre cele electrice.
Caracteristicile cuptoarelor electrice
Dacă vrei să-ți ușurezi munca în bucătărie, atunci trebuie să iei în considerare achiziționarea unui cuptor electric. Acesta permite o gătire rapidă a alimentelor și are și diverse funcții care îți vor fi de mare ajutor.
Majoritatea modelelor sunt prevăzute cu două rezistențe pentru coacere, una superioară și una inferioară, dar și cu un grill. Toate acestea pot fi utilizate împreună sau separat, în funcție de ce vrei să gătești.
În ceea ce privește capacitatea acestora, găsești pe piață cuptoare cu o capacitate de la 10 până la 150 litri.
Cuptoarele electrice pot fi încorporabile sau individuale. Cele individuale sunt cele cu o capacitate mică, care pot fi așezate pe blatul din bucătărie spre exemplu. Cele încorporabile pleacă de la o capacitate de 40-50 de litri. Acestea din urmă sunt și mai puternice și dețin diverse funcții care asigură coacerea uniformă a alimentelor. Ele pot fi încorporate în dulapul de bucătărie și de obicei, deasupra lor este montată și o plită.
Modelele individuale eficiente au o putere de 1500 – 2000 W, în timp ce un model încorporabil poate avea 4000 W sau chiar mai mult.
Temperatura minimă a unui cuptor electric este de 80-90oC, iar cea maximă poate ajunge până la 325oC în cazul cuptoarelor mai performante.
În funcție de dimensiune, numărul de rafturi din interior variază de la 1 până la 3 sau chiar mai multe.
Materialul din care este realizată carcasa și partea frontală poate fi: oțel inoxidabil, tablă emailată sau sticlă termorezistentă.
Panoul de comandă poate fi unul clasic cu butoane sau unul cu afișaj și reglaj de tip touch.
Funcțiile unui cuptor electric
Eficiența unui cuptor electric depinde și de funcțiile integrate ale acestuia. Printre acestea se numără:
- încălzire inferioară – se recomandă a fi utilizată atunci când dorești gătirea pe un singur nivel al cuptorului și utilizezi încălzirea din partea inferioară. Este utilă pentru alimentele care necesită căldură din partea de jos pentru a crește, cum ar fi cozonacul, checul, etc.;
- încălzire inferioară și superioară – se utilizează pentru coacere folosind atât căldura din partea de jos, cât și cea din partea de sus. Poți utiliza această funcție pentru a găti pizza, pește, tarte, foietaje, etc.;
- grill – în acest caz este utilizat doar elementul de încălzire din partea de sus și este necesară folosirea grătarului din cuptor. În partea de jos poți pune o tavă cu apă pentru colectarea grăsimii și a zemii scurse din alimentele preparate. Pe grill poți găti carne de porc, frigărui, cârnați, legume, etc.;
- grill cu convecție aer – această funcție combină încălzirea superioară cu funcția de convecție a aerului și împreună distribuie aerul cald uniform. Poți prepara hamburgeri, pulpe, carne de pasăre, bucăți mari de carne, sau poți face pui la rotisor;
- convecție sau aer forțat – cuptoarele electrice cu convecție au încorporat un ventilator care ajută la distribuirea în interior a aerului cald. Permite gătirea pe 1 sau 2 niveluri. Poți găti pește, legume, prăjituri sau lasagna;
- convecție cu încălzire inferioară și superioară – asigură gătirea rapidă a alimentelor. Poți găti plăcinte, bucăți mari de carne, biscuiți, fursecuri, vinete, dovlecei, etc.;
- convecție aer eco – utilizează pentru gătire atât ventilatorul, cât și elementul de încălzire de pe peretele din spate al cuptorului. Nu necesită preîncălzire. Poți găti ruladă de biscuiți, foietaj, pandișpan, etc.;
- pizza – pentru coacere sunt utilizate: elementul de încălzire inferior, ventilatorul și elementul din partea din spate a cuptorului;
- decongelare delicată – utilă pentru a decongela alimentele abia scoase din congelator. Nu necesită preîncălzire;
- Booster – ajută la reducerea timpului necesar pentru preîncălzirea cuptorului;
- menținere la cald – menține la cald, la o temperatură de aproximativ 65oC preparatele abia gătite;
- dospire – utilă pentru dospirea rapidă a aluatului;
- curățare hidrolitică – presupune să folosești un vas cu apă pe care să-l pui în partea inferioară a cuptorului. Apoi, cuptorul trebuie încălzit la o temperatură ridicată pentru 30 de minute. În acest timp se formează aburi care înmoaie murdăria de pe pereți astfel încât îți va fi foarte ușor să îl cureți. Unele modele au un sertar special unde poți pune apa.
- autocurățare – cuptorul conține pe pereții interiori panouri speciale care conțin particule nano-ceramice. Acestea absorb grăsimea și mirosurile eliminate în timpul coacerii. Autocurățarea poate fi de două feluri:
- catalitică – se curăță automat în timpul folosirii. Atunci când se răcește trebuie doar să-l ștergi cu o lavetă cu apă.
- pirolitică – utilizează căldura pentru a transforma în cenușă resturile de grăsime. După terminarea programului, așteaptă până se răcește cuptorul și apoi șterge cenușa cu o lavetă umedă.
În mod cert un cuptor electric te va ajuta să prepari rapid și într-un mod eficient mâncărurile tale preferate. Pentru că există o multitudine de oferte pe piață, înainte de a face o alegere, fă-ți o listă cu punctele pe care le consideri importante pentru tine și pornește de acolo. În funcție de buget, mai poți adăuga funcții suplimentare.
Surse: