Îți construiești o casă nouă, ai achiziționat un apartament, o casă sau poate că ai decis că vechea ta locuință are nevoie de o suflare nouă. Și cum fiecare detaliu contează, înainte de lucrările de finisare sau refinisare, intervine subiectul proiectării sau reabilitării instalației tale electrice. Hai să descoperim împreună cum o poți proiecta sau reabilita, astfel încât să-ți satisfacă nevoile și să se alinieze perfect la stilul tău de viață. Totul în condiții de siguranță, respectând normativele în vigoare.
Introducere – Provocarea
Fie că te afli în postura de a-ți gândi noua ta casă, fie că ai cumpărat o locuință existentă sau o reabilitezi pe cea în care deja locuiești, toate aceste momente sunt excelente pentru a proiecta sau reabilita instalația electrică. Motivele sunt mai multe. Cel mai important ar fi că ești în situația de dinainte de a efectua lucrările de finisare, deci e momentul în care încă poți modifica, reabilita sau extinde instalația electrică, cu încastrarea sau îngroparea cablurilor, dozelor și prizelor în pereți. Apoi, al doilea argument important ar fi explozia numărului de aparate electrocasnice, gadeget-uri smart pentru acasă și în general dispozitive ce necesită energie electrică. Înmulțindu-se atât de mult și nevoia de noi circuite și prize a devenit tot mai stringentă. Înainte de a te apucă însă de orice, trebuie să știi că există limitări și reguli pe care trebuie să le respecți.
Legislația și limitările
Aceste limitări și reguli de care aminteam sunt date de actele normative pe care trebuie să le respecți astfel încât proiectarea noii tale instalații să fie legală și să-ți asigure siguranța de care ai nevoie în folosirea ei. Trebuie să știi că există mai multe acte normative, care reglementează aspecte diferite. Iată care ar fi cele mai importante:
- Legea 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale
- Ordinul ANRE nr. 34/2021 pentru aprobarea Normei tehnice privind stabilirea cerințelor pentru executarea lucrărilor sub tensiune în instalații electrice
- Regulamentul ANRE din 30 septembrie 2021 pentru autorizarea electricienilor în domeniul instalațiilor electrice, respectiv a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici de calitate și extrajudiciari în domeniul instalațiilor electrice tehnologice
- Reglementările tehnice privind proiectarea şi executarea instalaţiilor electrice emise de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
E multă informație de procesat, însă înainte să te descurajezi, trebuie să știi că aceste normative sunt obligatoriu de știut pentru specialiști. Dacă vorbim de un imobil nou pe care-l construiești în regim propriu, atunci planul instalației electrice trebuie făcut încă din stadiul de avizare a lucrărilor de acești specialiști de care aminteam, iar cu ajutorul normativelor poți să verifici munca lor sau să verifici argumentele unor alegeri din proiectarea instalației. Mai trebuie să știi că acești specialiști trebuie să fie autorizați de ANRE pentru proiectarea și execuția de lucrări în instalațiile electrice.
Instalație aparentă vs. clasică
Revenind acum la instalația electrică, trebuie spus că una din primele decizii pe care trebuie să le ei e asta: instalație aparentă sau clasică? Instalația aparentă e o alternativă modernă la sistemul clasic, care poate aduce un plus de estetică și funcționalitate. Mai exact, în acest caz cablurile nu sunt îngropate în pereți, ci sunt protejate cu tuburi de protecție, care la rândul lor sunt fixate la vedere pe pereți. Aici vorbim de o alternativă pentru cazul în care fie ai nevoie doar de 1-2 circuite noi, fie faci intervenții la instalație fără să vrei să afectezi pereții prin execuția șanțurilor de îngropare. Mai ales dacă discutăm despre modernizarea sau extinderea unei instalații existente, s-ar putea să fie o variantă demnă de luat în calcul.
Instalația clasică, pe o care o știm cu toții, presupune îngroparea cablurilor în perete. Avantajele sunt mascarea cablurilor, cu avantajul protecției și esteticii superioare. Dezavantajul e că fiecare intervenție de reparație sau extindere, presupune automat și lucrări de refinisare a pereților.
Personalizarea instalației pe nevoile tale
În proiectarea unei noi instalații sau reproiectarea uneia existente, analiza nevoilor e esențială. Chiar dacă nu cunoaștem în detaliu nivelul de consum al fiecărui consumator electric, este crucial să gândim pe termen lung amplasarea fiecărui consumator, pentru ca mai apoi împreună cu proiectantul, să ajungem la un rezultat final care să fie și practic în exploatare, dar și sigur, fără să fie suprasolicitate anumite circuite, iar altele să rămână neutilizate. Uite 6 idei sau sfaturi pe care să le iei în calcul când comunici cu proiectantul și executantul lucrărilor la instalația ta electrică:
- 1. Amplasarea prizelor. Este probabil elementul cel mai important la care trebuie să te gândești.Asigură-te că ai suficiente prize amplasate strategic, acolo unde ai nevoie de ele. Încearcă să te gândești nu atât la locul exact în care să fie pusă fiecare pe perete, ci mai degrabă la locul în care vrei să pui fiecare consumator, iar mai apoi specialistul cu care vei lucra te va ajuta mai ușor. Nu scăpa nimic din vedere. Ia în calcul inclusiv dacă pe termen lung te gândești să investești și să adaugi consumatori suplimentari. De pildă, chiar dacă nu ai acum, poate pe viitor va deveni esențial să ai un aparat de aer condiționat. La fel, poate vei dori o mașină de spălat vase în bucătărie, care acum nu ți se pare o prioritate.
- 2. Lasă numărul circuitelor în seama specialiștilor. Nu-ți bate prea tare capul cu nivelul de consum al fiecărui consumator din casă. Sigur că e important și acest aspect, însă proiectantul te va ajuta aici și va decide numărul de circuite individuale de care ai nevoie, în funcție de tipul și amplasarea fiecărui consumator pe care tu îl indici.
- 3. Gândește în profunzime și sistemul de iluminat. În imobilele de locuințe mai vechi, de regulă, fiecare încăpere era gândită cu un corp de iluminat amplasat în centrul plafonului. Însă corpurile și sistemele de iluminat au evoluat, la fel și așteptările și nevoile. Iar de la aspectul practic, iluminatul comportă acum și aspecte ce țin de estetic. Gândește așadar în profunzime toate aspectele, astfel încât circuitele să ajungă până la ultimul corp de iluminat cu rol de accent.[MS1] [CH2]
- 4. Planul instalației nu e doar un pas birocratic. Un plan bine pus la punct te va ajuta să vezi mai clar cum va arăta instalația ta electrică, ca să știi să eviți surprizele neplăcute. Și din punct de vedere al viitoarei amplasări a fiecărui consumator, dar și ca să vezi ce consumatori împart circuite comune. Studiază-l în profunzime așadar și, dacă e cazul, cere modificări și adaptări, ca să fie mai aproape de nevoile și așteptările tale. Gândește-te că e ultimul pas înainte de execuție.
- 5. Nu alege materialele și cantitățile singur. Alege materiale de calitate și, dacă nu ești un maestru al circuitelor electrice, apelează la un electrician autorizat. Atât pentru recomandări legate de materialele alese, cât și pentru stabilirea de comun acord a cantităților necesare.
- 6. Nu irosi timpul investit în planificare la montaj. Pe scurt, gândește-te că toate lucrările – de la tabloul electric, la realizarea circuitelor și îngroparea în pereți sau izolarea în tuburi, montajul prizelor, întrerupătoarelor sau corpurilor de iluminat, necesită nu doar respectarea normativelor în vigoare, ci și o atenție sporită. Pe de-o parte pentru că sunt lucrări pe care le faci pentru o instalație pe care o vei folosi pe termen lung. Pe de altă parte, eventuale erori în execuție pot duce mai târziu la incidente care să ducă la nevoia unor noi intervenții asupra instalației, pe care cu siguranță nimeni nu și le dorește.
Lucrări conexe
Tot în contextul lucrărilor la instalația electrică, trebuie să mai știi că acum este momentul perfect să te gândești și la alte îmbunătățiri. Uite câteva idei:
- Un sistem smart home. Dacă te gândești să expediezi rapid ideea, gândește-te că e un trend care se va accentua tot mai tare, iar device-urile tale foarte probabil vor fi tot mai multe și tot mai conectate. Așadar, dacă de pildă rețeaua ta wireless nu are o acoperire perfectă în toată casa, gândește-te că s-ar putea să vrei să amplasezi noi routere de tip mesh în viitor. E pregătită și instalația electrică pentru asta?
- Rețeaua de fibră optică. Pentru o conexiune la internet care să folosească la maximum resursele pe care ți le oferă furnizorul tău de servicii de internet, ideal ar fi ca rețeaua optică să ajungă peste tot unde ai nevoie de maximum de viteză. La momentul extinderii instalației electrice, dacă plănuiești lucrări mai mari care presupun refinisarea pereților, poate vei vrea să extinzi cu această ocazie și rețeaua optică.
Înarmat cu aceste cunoștințe, ești gata să planifici lucrările, să faci alegeri potrivite și să te poți bucura de o instalație electrică adaptată nevoilor tale.
Surse:
Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Citește și:
Cum se construiește și se verifică corect o instalație electrică?
Ce este un releu de protecție pentru rețea și cum te poate ajuta acesta?