Locuiești într-un imobil împreună cu mai multe familii, dar există un singur contor de energie electrică sau gaze naturale și evident un singur contract de furnizare? Vrei să știi exact cât consumi, cât ai de plată și chiar să ai propriul contract de furnizare? Este o idee foarte bună care îți poate ușura viața.
Ce înseamnă un singur contor și mai mulți consumatori? În primul rând, presupune un singur titular de contract și o singură factură care trebuie împărțită între locatari, dar și o serie de dezavantaje:
- Nu știi exact cât consumi și cât trebuie să plătești;
- Chiar dacă tu achiți titularului de contract partea ta din factură, dacă acesta nu plătește către furnizor, va fi deconectat întreg imobilul;
- În contextul diverselor scheme de sprijin pentru consumatori (preț pe tranșe de consum, card de energie etc.), dacă nu ai contractul tău de furnizare, nu poți beneficia de ele.
Toate acestea pot duce și la discuții neprincipiale între locatari, tulburând atmosfera de bună vecinătate care ar trebui să existe în mod firesc.
Ce poți face? Ai doua variante la dispoziție:
Prima variantă presupune montarea de contoare pasante, subiect despre care am scris pe larg în materialul Cum îți poate fi util un contor pasant? .
Contorul pasant este un echipament care înregistrează consumul de energie electrică sau de gaze naturale în mod defalcat din consumul pe care îl indică contorul general. Spre deosebire de contorul principal, de decontare, al cărui rol este de a măsura cantitatea de energie sau gaze naturale consumată în scopul facturării acesteia, contorul pasant are rolul de a măsura consumul pe o anumită zonă a instalației de gaze sau energie electrică și se montează obligatoriu după contorul fiscal. Practic, contorul pasant este un ”repartitor de costuri”.
Atenție! Utilizarea de contoare pasante elimină doar primul inconvenient menționat!
A doua variantă, care elimină toate cele trei probleme este realizarea unui branșament/racord separat de energie electrică și/sau gaze naturale pentru fiecare dintre spații. În acest fel, pot fi încheiate contracte de furnizare individuale, fiecare dintre consumatori fiind independent de ceilalți.
Pentru a pune în practică această variantă este necesar să te adresezi operatorului de distribuție (OD) a energiei electrice, respectiv gaze naturale din zona ta și să urmezi pașii indicați de acesta.
Citește și: