Pompa de căldură este una dintre soluțiile de eficiență energetică la mare căutare în țara noastră, în 2022 înregistrându-se vânzări de trei ori mai mari față de 2021. Prin avantajele pe care le prezintă – limitarea consumului de energie, asigurarea independenței față de gaz, reducerea emisiilor de gaze de seră și, implicit, un accent mai mare pus pe protecția mediului, pompa de căldură este una dintre variantele pe care trebuie să le iei în calcul dacă vrei să te apropii de independența energetică.
Dacă ai făcut deja acest pas și ești proprietarul unei astfel de pompe, una dintre problemele la care trebuie să te gândești încă de la început este cum menții eficiența acesteia. Un lucru te poate ajuta cu siguranță – o revizie periodică realizată de un specialist, care te va pune la curent cu toate problemele potențiale și rezolvările acestora.
În cele ce urmează îți vom oferi câteva detalii despre ce presupune o revizie a pompei de căldură, când trebuie făcută și care sunt costurile implicate.
Ce este o pompă de căldură și câte tipuri există?
Este un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate transporta căldură de la o locație („sursă”) la o altă locație („radiator” sau „schimbător de căldură”). Majoritatea pompelor de căldură sunt folosite pentru a „muta” căldură de la o sursă cu temperatură mai mică la un radiator cu temperatură mai mare.
O pompă de căldură funcționează într-o manieră asemănătoare cu frigiderele sau aparatele de aer condiționat. Aceasta este compusă din patru elemente de bază: compresor, ventil de expansiune și două schimbătoare de căldură (vaporizator si condensator). Pentru o vizualiza mai bine acest principiu de funcționare, încearcă să îți imaginez un frigider: vaporizatorul va fi cavitatea internă de unde extragem căldura (și facem frig), iar condensatorul va fi „grătarul” din spate pe unde se transmite căldura în exteriorul frigiderului.
Există 3 tipuri de pompe de căldură și anume:
- Aer-apă
- Sol-apă
- Apă-apă
Mai multe informații despre pompele de căldură poți afla aici.
Când și de ce trebuie făcută revizia la pompa de căldură?
Majoritatea pompelor de căldură au o durată de viață estimată de 15-20 de ani sau chiar mai mult, în condițiile în care sunt folosite și întreținute conform specificațiilor tehnice, ceea ce înseamnă efectuarea de revizii periodice. Acestea presupun o serie de operațiuni care au rolul de a asigura eficiența pompei și de a ajuta la identificarea și eliminarea potențialele defecte care pot afecta funcționarea acesteia.
Este important de precizat faptul că scăderea eficienței pompei de căldură are drept consecință creșterea consumului de energie electrică, un lucru care, de asemenea, îți poate afecta bugetul pe care îl aloci pentru energie. Diferența de consum între o pompă de căldură bine întreținută și una neglijată se situează între 10% și 25%.
În ceea ce privește perioada de timp în care este bine să te încadrezi cu revizia la pompa de căldură, recomandarea este ca aceasta să se facă anual, de obicei înainte de venirea anotimpului rece, de către specialiști care dețin o calificare în acest domeniu. Dacă însă folosești pompa ta de căldură atât pentru încălzire, cât și pentru răcire, e bine să faci revizii periodice de două ori pe an – primăvara și toamna.
Ce operațiuni se fac?
În funcție de tipul pompei de căldură, operațiunile pe care un specialist le face în procesul de revizie diferă, după cum urmează:
- Pompa de căldură sol-apă și apă-apă
Acesta va verifica următoarele aspecte:
- Părțile electronice și echipamentele de control (plăci electronice, senzori, electroventile, cabluri electrice etc.)
- Agentul (modul) frigorific (urmărirea apariției unor eventuale pete de ulei sau a unor pierderi de freon).
- Pompele de apă.
- Compresorul.
- Țevile și conexiunile (cele care sunt la vedere).
- Punctul de îngheț al antigelului din sursă și completare, dacă este cazul.
De asemenea, specialistul va mai întreprinde câteva acțiuni, precum:
- Teste prin care să se asigure de buna funcționare a releelor.
- Actualizarea soft-ului pompei de căldură cu ultima versiune disponibilă.
- Instruirea ta în ceea ce privește folosirea în condiții optime a pompei de căldură.
Acestea din urmă se aplică și în cazul pompei de căldură aer-apă.
- Pompa de căldură aer-apă
În cazul acesteia se verifică următoarele:
- Agentul (modul frigorific).
- Termostatul și unitatea de control.
- Existența sau nu a unor scurgeri ale instalației.
- Necesitatea curățării sau schimbării filtrelor.
- Necesitatea curățării unității externe și/sau ventilatoarelor.
- Starea ventilatoarelor.
Ce servicii nu sunt incluse în revizia pompei de căldură?
- Verificarea instalației de încălzire/răcire a clădirii sau locuinței.
- Spălarea instalației de încălzire în pardoseală.
- Verificarea echipamentelor de încălzire adiționale (centrala pe gaz, cazan pe lemn, termoșemineu etc.).
- Verificarea instalației de alimentare cu apă menajeră.
- Verificarea panourilor solare, a instalației de încălzire solară, a panourilor fotovoltaice sau a instalației aferente.
- Verificarea instalației electrice a casei.
Cât costă?
Prețul estimativ unei revizii pentru o pompă de căldură sol-apă, respectiv apă-apă este cuprins între 440-550 de lei per unitate (fără taxe de transport sau cele aferente materialelor folosite), cu timp de lucru 2-2.5 ore (pentru unități cu putere de până în 17 kW), respectiv 800-1000 de lei (cu timp de lucru 4-5 ore) pentru unități cu putere de peste 25 kW.
În ceea ce privește pompa aer-apă, prețul estimativ este cuprins între 550 și 660 de lei, cu timp de lucru 2-3 ore.
În concluzie, revizia pompei tale de căldură este un proces pe care trebuie să îl ai în vedere în permanență deoarece te poate ajuta să depistezi din timp problemele sau defecțiunile acesteia și să iei măsurile pentru a menține funcționarea în parametri nominali și a economisi importante sume de bani.
Surse
Revizia pompelor de caldura NIBE
Cand Trebuie Facuta Revizia La Pompa De Caldura?
Operating and Maintaining Your Heat Pump
Este pompa de căldură soluția-minune în criza energiei și a facturilor ridicate?
Ce sunt pompele de căldură și cum te pot ajuta să economisești bani
Citește mai multe despre acest subiect:
Adio gaz: pompele de căldură vor fi cea mai ieftină opțiune de încălzire verde pentru consumatori