Încălzirea este una dintre principalele condiții necesare pentru a avea un grad optim de confort în locuința ta. Întrucât în țara noastră sezonul rece implică temperaturi foarte scăzute, confortul termic este considerat de mulți ca fiind o cerință esențială.
În ultimii ani, progresul tehnologic a dus la dezvoltarea multor echipamente de încălzire a locuințelor, precum și a apei. Unul dintre acestea este termoșemineul, pe care nu trebuie să îl confundăm cu șemineul clasic, despre care am mai vorbit într-un alt articol de pe site.
Citește în continuare pentru a afla mai multe informații utile despre termoșeminee, precum și ce aspecte să iei în considerare pentru a-l alege pe cel potrivit pentru tine.
De ce să alegi un termoșemineu?
Mai pretențios decât un șemineu clasic, termoșemineul este o instalație complexă, menită să asigure confortul termic într-o singură încăpere sau în toată casa, dar și să îndeplinească rolul de încălzire a apei. În cazul în care este dotat și cu o plită, poate fi folosit și pentru a găti.
Întrucât este un produs mai puțin comun, s-ar putea să îți fie mai dificil să alegi modelul potrivit nevoilor tale. Pentru a te putea bucura de confort fără a cheltui o sumă importantă de bani atât la achiziție, cât și lunar, trebuie să acorzi atenție câtorva parametri de performanță precum: clasa de eficiență, puterea sau tipul de combustibil.
În continuare vom discuta despre câteva dintre caracteristicile pe care să le iei în considerare.
Combustibilul
Pe piață poți găsi termoșeminee care funcționează cu mai multe tipuri de combustibil, cum ar fi: lemn, cărbuni sau peleți. Îți recomandăm să respecți indicațiile producătorului în ceea ce privește combustibilul. Majoritatea echipamentelor pot funcționa prin arderea mai multor tipuri de combustibil solid, dar pot să apară unele riscuri la care nu vrei să te supui. Spre exemplu, dacă vei folosi lemn într-un șemineu pentru peleți, vei observa nu doar o eficiență mai redusă, dar vei pune în pericol și instalația, riscând să îi provoci defecțiuni.
Chiar și în cazul în care folosești același tip de combustibil, pot exista diferențe de calitate. Spre exemplu, unele termoșeminee pe peleți, funcționează la randament maxim doar cu peleți ce conțin lemn de esență tare (fag).
Puterea termică
Este necesar ca un termoșemineu să aibă o putere termică suficient de mare pentru a încălzi corespunzător spațiul în care este amplasat. În funcție de preferințe, acesta trebuie să aibă capacitatea de a ridica temperatura până la 15-20oC, în timp scurt și cu minim de combustibil.
Puterea este exprimată în Kilowati (kW), iar dacă vezi cifrele mici, nu înseamnă că puterea de încălzire este una scăzută. Unii producători vor menționa în descrierea produsului ce suprafață totală poate fi încălzită. Spre exemplu, un termoșemineu pe peleți care are o putere de 25 kW, poate încălzi un spațiu cu o suprafață de 180 mp.
În general, cu cât este numărul de kW mai mare, cu atât și puterea de încălzire este mai mare. Contează și tipul de combustibil, dar există și termoșeminee pe lemne sau cărbune care la o putere de 15 kW pot încălzi fără probleme o suprafață de sub 100 mp.
Ține cont de faptul că mențiunile producătorilor sunt orientative. Cifrele prezente în descrierea produsului exprimă puterea maximă de funcționare a aparatului în condiții optime de utilizare. În realitate însă, eficiența este influențată de factori precum: gradul de izolație al casei, temperatura exterioară, arhitectura pereților etc.
În acest caz, trebuie să faci o alegere echilibrată. Poți opta pentru un model cu o putere mare pe care să îl folosești la capacitate redusă, dar ține cont că vei aloca o sumă mai mare pentru achiziție și nu îl vei folosi în așa fel încât să merite banii. În plus, dacă arderea nu este monitorizată corect, poate să îți transforme casa într-o saună.
Tipul de tiraj
Asemenea altor sisteme de încălzire care implică emisii de gaze și termoșemineele funcționează cu tiraj natural sau forțat:
- tirajul natural – implică eliminarea noxelor și susținerea arderii focului în mod natural. Acest lucru se poate face doar prin construirea unui coș de evacuare și este cel mai simplu și mai puțin costisitor tip de tiraj. Dacă ai o hotă în casă, ai grijă deoarece aceasta ar putea să aspire noxele în interiorul casei.
- tirajul forțat – dacă locuiești la bloc sau nu ai posibilitatea de a construi un coș de evacuare, poți opta pentru un termoșemineu cu tiraj forțat. Acesta implică evacuarea noxelor utilizând un ventilator. Aparatul cuprinde un sistem de admisie pentru susținerea arderii și este necesară realizarea unui sistem de racordaj. Se va utiliza un burlan prin care vor fi eliminate noxele printr-o gaură din peretele exterior. Un astfel de sistem este mai costisitor, dar mai eficient.
Randamentul
Va dicta în ce măsură vei putea face economii utilizându-l. Cu cât valoarea randamentului este mai mare, cu atât vei economisi mai mult. Practic, cu o cantitate mai redusă de combustibil, vei obține un nivel de căldură mai mare. În acest caz, randamentul este unul bun. Valoarea acestuia se exprimă în procentaje, iar termoșemineele sunt împărțite pe clase de eficiență A, B, C etc.
Un termoșemineu bun va avea clasa energetică A, fapt care însemnă că randamentul său va fi de 90% – 94%. Cu alte cuvinte, din energia produsă prin ardere, se pierde între 6% și 10% fără a fi valorificată. Clasele inferioare oferă un randament inferior, fapt ce înseamnă că vei avea nevoie de mai mult combustibil pentru a atinge același nivel de confort.
Randamentul este influențat de tipul de combustibil folosit și în special de tehnologia implementată pentru a susține arderea. Cu cât o umplere a termoșemineului cu combustibil solid arde pentru mai mult timp, cu atât termoșemineul are mai mult timp să preia căldura și să o degaje în exterior.
În general, modelele cu tehnologie avansată sunt mai scumpe. Investiția însă se recuperează pe parcurs, deoarece folosirea celui mai bun termoșemineu va necesita mai puțin combustibil, deci vei economisi pe partea aceasta.
Prețurile unui termoșemineu pleacă de la 2.000 RON și pot ajunge și până la 18.000 RON.
Siguranța
Deoarece discutăm despre aparate care funcționează cu ardere, acestea reprezintă un pericol real pentru orice locuință. Un termoșemineu bun trebuie să fie dotat cu elemente de siguranță, dar și tu trebuie să fii conștient de toate măsurile de protecție pe care le poți lua.
Modelele cele mai performante sunt de regulă cele pe peleți. Acestea beneficiază de o tehnologie specială, având deseori un grad ridicat de automatizare. De aceea, pot fi dotate cu un termostat care să împiedice arderea atunci când apar probleme, sau cu supape care au rolul de a controla flăcările.
Tirajul forțat este una dintre măsurile de siguranță. Ești familiarizat cu situația în care fumul se întoarce în încăpere sau nu este bine eliminat de coșul de evacuare. Astfel, poate să apară riscul de intoxicare cu fum. În cazul tirajului forțat, această problemă este eliminată.
Atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, rezervorul cu apă poate să înghețe, fapt ce poate duce la defecțiuni însemnate. În acest caz, un sistem anti-îngheț este binevenit.
Dacă vei folosi termoșemineul pentru încălzirea centrală cu calorifere, este necesar să verifici temperatura la care ajunge apa și presiunea. Aceste valori trebuie să fie compatibile cu sistemul de țevi și cu radiatoarele pe care le-ai ales. În caz contrar, sistemul se va defecta și riști accidente mai grave.
Tot ca măsură de siguranță ținem să menționăm și instalarea termoșemineului. Indiferent de tipul acestuia, nu este loc de improvizații. Instalarea trebuie realizată întotdeauna de un profesionist, iar exploatarea aparatului se va face exclusiv urmând instrucțiunile producătorului.
Înainte de a achiziționa un termoșemineu, te încurajăm să consulți și părerile altor utilizatori. Astfel, vei putea să anticipezi eventualele probleme și să apreciezi mai bine dacă respectivul model este potrivit nevoilor tale. Bineînțeles, te sfătuim să apelezi întotdeauna la specialiștii în domeniu.
Sperăm că informațiile prezentate mai sus te-au ajutat să-ți faci o impresie despre termoșeminee și în caz că vei achiziționa unul, să știi la ce aspecte să acorzi atenție.
Surse: