Printre modalitățile de încălzire a unei locuințe, a unui birou sau a unui alt spațiu, se numără și panourile radiante. Acestea pot încălzi un spațiu fără a fi necesară o centrală termică sau fără a fi conectate la conducta de gaze naturale.
Află din acest articol dacă panourile radiante sunt sau nu o soluție eficientă pentru încălzirea locuinței tale.
Ce sunt panourile radiante?
Acestea sunt niște sisteme care arată ca niște panouri, au dimensiuni diferite și pot fi prinse de pereți sau de tavan. Sunt alimentate prin intermediul curentului electric și folosesc radiațiile cu infraroșu, care sunt invizibile, pentru a încălzi. Panourile nu încălzesc aerul, ci corpurile din cameră aflate în raza lor de acțiune. Aici ne referim în primul rând la pereți. Practic pereții sunt încălziți de panouri și emană la rândul lor căldura către cameră.
Din cauza faptului că utilizează radiațiile cu infraroșu, multe persoane nu înțeleg exact modul lor de funcționare și consideră că transmit radiații dăunătoare pentru organism. Adevărul este că acestea nu sunt dăunătoare.
Caracteristicile panourilor radiante
Înainte de a lua decizia achiziției unui panou radiant, este bine să cunoști câteva caracteristici ale acestora:
- puterea maximă – specialiștii recomandă pentru un dormitor de 12 – 15 mp un panou de 1000 W, iar pentru o sufragerie, unul de 1500 W. Pentru birouri sau spații comerciale mai mari este ideal un panou mare, de peste 3000 W.
- existența treptelor de putere – îți permit să-l setezi în funcție de temperatura de afară și de cum te simți tu bine.
- unghiul emiterii radiațiilor – dacă nu este fix și poate fi înclinat, poți alege mai ușor zona pe care vrei să o încălzești.
- dimensiunea și greutatea panoului.
- existența unui termostat reglabil – pentru a putea regla temperatura de încălzire dorită.
- existența unui timer – pentru a putea seta timpul de încălzire.
Avantajele și dezavantajele panourilor radiante
Avantaje:
- costuri și montaj – comparativ cu o centrală termică sau cu un sistem de încălzire prin pardoseală, costul achiziției precum și costul montajului unui panou radiant sunt considerabil mai scăzute. Adăugăm aici și faptul că nu necesită revizii sau schimbul anumitor piese. De asemenea, pentru montarea acestora nu ai nevoie de aprobări sau avize.
- grad crescut de securitate – pentru că nu funcționează pe bază de lichide, abur sau flacără, ci doar pe curent electric, sunt sisteme foarte sigure atât pentru tine, cât și pentru spațiul în care sunt montate.
- randament ridicat – panoul emană 1 kW de căldură la 1 kW de energie consumată. Sunt eficiente în spațiile înalte, acolo unde instalația principală de încălzire nu face față cu brio volumului de aer prea mare.
- sănătatea utilizatorilor – așa cum am menționat și mai sus, panourile radiante nu sunt dăunătoare pentru sănătatea ta. Din contră chiar, pentru persoanele cu hipotensiune (o valoare scăzută a tensiunii arteriale) pot fi chiar benefice, întrucât stimulează circulația sângelui și reglează echilibrul termic. Un alt aspect care merită menționat este faptul că vei fi ferit de mișcarea prafului sau a aerului din cameră. Panourile radiante nu usucă aerul, fapt benefic pentru persoanele care suferă de astm bronșic sau afecțiuni reumatice severe. Sunt silențioase, lucru ce îți permit să te odihnești în liniște în aceeași cameră cu ele. Datorită tehnologiilor de funcționare, nu produc igrasie.
- design plăcut și dimensiuni reduse – pot înlocui cu brio un tablou și se integrează cu succes în designul unei camere. Au apărut și modele cu desene tocmai pentru a suplini tablourile. În comparație cu radiatoarele, acestea ocupă mult mai puțin spațiu și sunt mai estetice.
- prietenoase cu mediul – sunt sisteme ecologice, care nu emană noxe sau dioxid de carbon și nu poluează mediul înconjurător.
- au o durată de viață îndelungată.
Dezavantaje:
- facturi mai mari – deoarece prețul curentului electric este ceva mai mare decât al gazului, și facturile tale vor fi mai ridicate. Așa cum am menționat mai sus, fiind foarte eficiente din punct de vedere energetic, dacă sunt alese corect în funcție de spațiul în care vor fi montate, consumul nu va fi atât de mare.
- necesită un circuit electric cu putere mare – trebuie să te asiguri că instalația ta electrică suportă întreaga încărcătură energetică la care este supusă. Probabil că o instalație electrică veche îți va crea probleme pe timp de iarnă.
- încălzire mai lentă – în comparație cu alte corpuri de încălzire, în cazul panourilor va trebui să aștepți câteva minute bune până să simți că atmosfera începe să se încălzească.
- lipsa inerției termice – dacă un calorifer mai rămâne cald 30-40 de minute după oprirea centralei, panourile radiante se răcesc imediat după oprire.
Panourile radiante sunt o soluție de încălzire de luat în calcul dacă locuiești într-o zonă fără acces la gaze naturale. De asemenea, acestea pot fi o sursă secundară de încălzire pe lângă sursa principală.
Analizează avantajele, dezavantajele și caracteristicile unui panou, apoi decide dacă este potrivit pentru nevoile tale.
Surse: