55% din români sunt de acord cu renunțarea la combustibilii fosili, în favoarea electrificării transporturilor, consumului casnic etc.

Studii și Analize
Ai avut vreodată întrebări, iar informațiile pe care le găseai erau greu de interpretat?
Acum e mai simplu! Am pregătit pentru tine studii și statistici din domeniu.

Întreabă un expert
Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.
Studiu: Doar 16% dintre români intenționează să cumpere o mașină electrică în următorul an
Mașinile electrice câștigă treptat popularitate, însă doar 16% dintre români vor să achiziționeze o mașină electrică în următoarele 12 luni.
Studiu: Ce știm cu adevărat despre etichetele energetice și cât de preocupați suntem de economisirea energiei?
55% din români sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice, 37,6% au doar informații parțiale, iar 7% nu știu nimic.
Când își spală românii rufele și cât de dispuși sunt să folosească electrocasnicele pe timpul nopții?
5,3% dintre români își folosesc electrocasnicele noaptea după ora 22:00. 59% ar face asta dacă ar beneficia de tarife mai mici.
STUDIU EPG: Cât din suprafața marilor orașe ar trebui să fie acoperită cu panouri fotovoltaice pentru a consuma exclusiv energie de la soare
Pentru a-și acoperi nevoile de consum de energie electrică doar cu energie solară Bucureștiul ar trebui să instaleze panouri solare cu o capacitate totală de 1,23 GW, ceea ce ar presupune ca o suprafață de 6,13 km² să fie acoperită cu panouri fotovoltaice, adică 2,56% din suprafața orașului, potrivit unui raport publicat recent de Energy
Studiu: Jumătate dintre români și-ar cumpăra o pompă de căldură, dacă ar avea finanțare
50% dintre români și-ar cumpăra un astfel de echipament în anul următor, dacă ar avea finanțarea necesară și statul ar acorda subvenții.
Studiu: Care este impactul în factura de energie al aparatului de aer condiționat
64% dintre români consideră că este foarte important să economisească energie prin utilizarea eficientă a aparatelor de aer condiționat(AC).
Studiu: Cum se răcoresc românii în sezonul cald
80% dintre cei care dețin deja un sistem de răcire a locuinței folosesc un aparat de aer condiționat, iar 18,6% apelează la ventilatoare.
Peste 50% dintre români preferă centrala termică pentru încălzirea locuinței
Un studiu *recent realizat pentru despre-energie.ro, platformă susținută de E.ON și Delgaz Grid, dezvăluie că majoritatea românilor preferă centrala termică pe gaz pentru încălzirea locuințelor, aproape 58% dintre participanți indicând această opțiune. Alături de aceasta, sistemele de încălzire centralizate (16%) și sobele pe lemne (15,6%) rămân opțiuni relevante, reflectând diversitatea preferințelor și accesibilitatea resurselor energetice
Ce spun românii despre lumina naturală din locuințele lor
Aproape 6% dintre cetățenii din UE consideră că nu au suficientă lumină naturală în locuința lor. Românii sunt în general mulțumiți de iluminatul natural, doar 5,2% dintre aceștia susținând că locuința lor este prea întunecată și acest aspect este privit ca o problemă pentru gospodărie, relevă un studiu Eurostat.
România: una dintre ţările în care economia este în creștere, în timp ce emisiile de CO2 scad
În ultimii ani se pot observa din ce în ce mai multe exemple de țări care înregistrează o de scădere a emisiilor de CO2, în tandem cu creșterea economică, semnalând faptul că legătura între emisiile de CO2 și creșterea economică începe să se rupă.
10 tipuri de tehnologii de transport solar
Energia solară își dovedește utilitatea și aplicabilitatea în domenii variate, între care și transportul. Descoperă care sunt cele 10 domenii.
De ce au stagnat investițiile în regenerabile din România
Sectorul energiei regenerabile a avut o evoluție notabilă în România în perioada în care schema de sprijin a fost operațională, dar în ultimii ani investițiile au stagnat, chiar dacă tehnologiile în domeniu au progresat.
Energia nucleară în România
Descoperă cum s-a dezvoltat energie nucleară în România, care este ciclul combustibilului, cum se gestionează deșeurile și ce planuri de viitor sunt.
Totul despre emisiile de carbon
Află cum afectează emisiile de carbon mediul într-un mod direct sau indirect și ce soluții sunt pe agenda de discuții a întregii lumi pentru a le reduce.
Când vom avea centrale solare în spațiu?
Descoperă care sunt planurile cercetătorilor privind centralele solare care plutesc în spațiu și care transmit cantități enorme de energie către Pământ.
Reducerea emisiilor de carbon la nivel de oraș: ce putem învăța de la orașele de succes?
Semnatarii Convenției primarilor din UE privind clima și energia își iau angajamentul de a-și reduce emisiile de CO2 cu cel puțin 40% până în anul 2030.
Pentru europeni, producția de hidrogen „verde” este cheia viitorului în domeniul energetic
Comisia Europeană a prezentat o strategie care prevede creșterea producției de hidrogen și reducerea costurilor pentru energie la nivel european.
Cât de informați sunt românii despre liberalizarea pieței de energie?
Câți români știu ce înseamnă liberalizarea pieței de gaze naturale, ce are loc pe data de 1 iulie? Cine sunt cei mai informați? Află aici.
Statistici privind parcul auto din România
O mașină din cinci înmatriculată în România este mai veche de 20 de ani. Speranțele vin dinspre vânzările de autoturisme electrice.
Fondul pentru o tranziție justă a fost majorat substanțial: 4,45 miliarde de euro pentru România
Comisia Europeană a majorat bugetul general al Fondului pentru o tranziție justă către o economie verde. României îi revin 4,45 miliarde de euro.
Măsuri de eficiență energetică în sectorul rezidențial
Sectorul rezidențial este printre principalii consumatori de energie la nivel național, conform indicatorilor de consum de energie primară.
Politica Uniunii Europene privind sistemul energetic 2020-2050
Un studiu atent al politicii Uniunii Europene privind sistemul energetic pe perioada anilor 2020-2050 dă la iveală eforturile tuturor țărilor membre, pentru un continent mai curat, mai prietenos, mai independent energetic și mai sustenabil pe termen scurt și lung.

Sectorul de energie electrică în România
Care este drumul energiei electrice de la producători până la tine acasă? Află mai multe detalii din infografic. Află mai multe

Sectorul de gaze naturale în România
Care este drumul energiei electrice de la producători până la tine acasă? Află mai multe detalii din infografic. Află mai multe