Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

CE a aprobat schema de sprijin de 149 de milioane de euro pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

Comisia Europeană a anunțat, luni, că a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane de euro, pusă la dispoziție prin intermediul Mecanismului de Redresare și Reziliență („MRR”) pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile.

Scopul măsurii este să contribuie la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE pentru hidrogen și cu Pactul verde al UE. Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele planului REPowerEU de a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia și de a accelera tranziția verde.

Această schemă în valoare de 149 de milioane EUR permite României să își consolideze capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, limitând în același timp posibile denaturări ale concurenței. Măsura adoptată astăzi va contribui la realizarea Strategiei UE pentru hidrogen și a ambițiilor Pactului verde european. Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele și petrolul din industriile greu de decarbonizat și din transporturi și să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, în conformitate cu planul REPowerEU”, a declarat cicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Schema notificată de România, care se va desfășura până la 31 decembrie 2023, va fi finanțată parțial prin Mecanismul de redresare și reziliență, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema va sprijini construcția de noi instalații pentru producția de hidrogen din surse regenerabile, cu scopul de a realiza, până la 31 decembrie 2025, capacități de producție a hidrogenului din surse regenerabile de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză care să producă cel puțin 10 000 de tone de hidrogen pe an.

Schema este deschisă

  • întreprinderilor de toate dimensiunile care își desfășoară activitatea în domeniul producției de hidrogen sau de energie electrică,
  • unităților administrativ-teritoriale sau
  • institutelor naționale de cercetare și dezvoltare din domeniul energiei, inclusiv asociațiilor sau parteneriatelor formate de actorii respectivi.

În cadrul schemei, sprijinul va fi acordat sub formă de granturi directe.

Valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat fiecărui proiect nu va depăși 50 de milioane de euro.

Proiectele vor fi selectate printr-o procedură de ofertare transparentă și nediscriminatorie, în cadrul căreia beneficiarii vor concura pentru cea mai mică valoare a ajutorului pe MW de capacitate de electroliză instalată.

Mai multe detalii sunt disponibile în comunicatul Comisiei Europene, aici!

Articole pe aceeași temă:

Cum poate deveni hidrogenul sursa de energie a viitorului

Șansa României: Investițiile în tehnologiile verzi, de la eolian la hidrogen și transport electric

Hidrogenul – motorul energiei verzi

Cum să îți încălzești casa cu o instalație pe bază de hidrogen

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *