Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Repartitoarele de costuri pentru energia termică, obligatorii până la 31 decembrie 2021

Montarea repartitoarelor de costuri pentru energia termică în imobilele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie până la data de 31 decembrie 2021, potrivit modificărilor aduse articolului 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

Astfel, conform prevederii menționate, “în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.”

Practic, prin completări și modificări recente ale Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică și pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, repartitoarele de costuri devin obligatorii.

Inițiativa nu este nouă: Legea 121 privind eficiența energetică din 2014 stabilea ca termen pentru individualizarea consumurilor de energie termică data de 31 decembrie 2016.

Cu toate avantajele evidente în ceea ce privește eficiența energetică ce decurg din utilizarea de repartitoare, despre care am scris pe larg pe site în articolul Cum poți să monitorizezi online consumul de apă și căldură, termenul din legea anterioară nu a fost respectat, cu toate că erau prevăzute și sancțiuni.

Și în noua reglementare sunt prevăzute explicit sancțiuni, astfel: “Constituie contravenții … și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri.”

Având în vedere că subiectul repartitoarelor de costuri este unul de interes major pentru populație, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei  a transmis printr-un anunț că intenționează să achiziţioneze un serviciu de elaborare a unui studiu de specialitate în vederea realizării Regulamentului/Metodologiei privind repartizarea consumurilor de energie termică din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire.

În caietul de sarcini ce însoțește anunțul, se precizează, printre altele, că studiul va trebui să analizeze cadrul legislativ, cu descrierea metodelor/mecanismelor/metodologiilor, practicilor similare din cel puțin trei țări europene și să propună modificări/completări/adaptări ale cadrului de reglementare existent cu privire la repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii repartitoarelor de costuri.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *