Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Proiect: Vouchere de 25.000 de lei pentru cei care vor să-și pună panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor

Persoanele fizice care doresc să devină prosumatori vor primi de la stat, din fonduri europene, vouchere cu o valoare de 25.000 lei (5.000 de euro), pentru a-și instala pe acoperișurile caselor pe care le au în proprietate panouri fotovoltaice cu o putere de 3kW net. Acesta este unul dintre proiectele incluse într-un pachet mai amplu de inițiative propuse de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin capitolul REPowerEU, aflat în consultare publică și care va aduce României 1,4 miliarde de euro pentru independența energetică.

Proiectul are o alocare de 233,6 milioane de euro, iar, potrivit documentului, mecanismul de implementare se dorește a fi „suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment”.

Pre-condiții

Mecanismul vizează accesarea voucherului în anumite pre-condiții care asigură finanțatorul că proiectul va fi realizat în intervalul avut la dispoziție în cadrul țintei cuprinse în componenta REPowerEU a PNRR.

Aceste pre-condiții se referă la existența unui contract și, implicit, a unui proiect tehnic aferent montajului panourilor fotovoltaice pe acoperișul imobilului aflat în proprietatea persoanei fizice cu o putere de minim 3 kW net.

Cum vor fi selectați beneficiarii

Acordarea voucherelor este prevăzută să se realizeze de către Coordonatorul de reforme/investiții aferent capitolului RepowerEU stabilit la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-o platformă digitală și printr-un proces complet automatizat și securizat împotriva programelor de tip „bot” pe abordarea primul venit – primul servit.

Ce pași trebuie urmați

Documentele obligatorii a fi incluse la solicitarea de voucher vor fi incluse în platforma digitală, în format digital.

După selecție, beneficiarii au obligația comunicării în format fizic, conform cu originalul, a documentelor pentru a se confirma acordarea de voucher. Confirmarea de voucher va reprezenta un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucherului (document ce îndeplinește rol de contract de finanțare).

După selecție și confirmarea voucherului, beneficiarul, împreună cu firma contractată, trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem PV cu o putere de minim 3kw net.

La finalizarea proiectului, beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare la coordonatorul de reforme/investiții. Acesta, în termen de 5 zile lucrătoare, va vira contravaloarea voucherului în contul aferent firmei de instalare a PV.

Investiția se va implementa până în trimestrul III 2026.

Context

Energia solară are cel mai mare impact pozitiv asupra mediului, astfel eficiența panourilor solare poate fi între 15%-20%, comparativ cu cărbunele – 40% și gazul – 60%.

În România, în baza recomandărilor Comisiei Europene, corelat cu țintele incluse în strategiile energetice actuale, din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile, procentul de energie solară va trebui să crească de la 7,65% în 2020, la aproximativ 20% până în anul 2030.

Deși, inițial energia solară este mai scumpă, pe termen lung devine mult mai ieftină, iar, în condițiile în care durata de viață a panourilor poate fi extinsă până la 35 de ani, investiția se amortizează în timp.

În România se estimează că, în următorii ani, capacitățile fotovoltaice urmează să fie dezvoltate atât sub forma unor parcuri solare de capacitate medie, realizate pe terenuri degradate sau slab productive, cât şi sub forma unor capacități mici, dispersate, realizate de către consumatorii de energie care pot să facă tranziția către prosumator.

Totodată, un aspect important îl reprezintă și zonele geografice cu o capacitate fotovoltaică ridicată. Principalele regiuni reprezentative pentru țara noastră sunt: Regiunea de dezvoltare Nord-Est, Regiunea de dezvoltare Sud-Est, Regiunea de dezvoltare București-Ilfov și Regiunea de dezvoltare Munteniei. Hotspoturi actuale pentru panourile solare din România sunt distribuite astfel:

  • Zona roșie (1,387 kWh/mp/an) – Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudului Moldovei;
  • Zona galbenă (1,168-1,241 kWh/mp/an) – regiunile carpatice și subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania, zona de mijloc și nord a Moldovei, Banat;
  • Zona albastră (1,095-1,168 kWh/mp/an) – regiunile montane.

Luând în considerare această distribuție, un interes aparte ar urma să fie acordat și centrelor urbane mari, precum București, Cluj, Iași sau Timișoara pentru viitoarele proiecte de investiții.

Sursa: MIPE

Citește și:

ANRE: România va avea peste 100.000 de noi prosumatori în acest an. În 2022, numărul lor s-a triplet

Buget dublu pentru programul Casa Verde Fotovoltaice în acest an

Ghidul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, în consultare publică. Cine poate primi finanțare și în ce condiții

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *