Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Buget dublu pentru programul Casa Verde Fotovoltaice în acest an

Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea, în acest an, un buget de 2 miliarde de lei (peste 400 mil. euro), dublu față de anul trecut, iar ghidul de finanțare va fi definitivat în perioada următoare, potrivit unui comunicat al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

După ce anul trecut, prin intermediul acestui program, au fost finanțate circa 40.000 de gospodării pentru a-și instala panouri fotovoltaice, în acest an autoritățile estimează că aceste fonduri vor putea fi accesate de un număr dublu de beneficiari, respectiv 80.000. Aceste cifre reprezintă o corecție față de anunțurile anterioare ale conducerii Ministerului Mediului, care preconiza că programul Casa Verde Fotovoltaice va avea în acest an un buget de circa 3 miliarde de lei, urmând să se adreseze unui număr de 100.000-150.000 de gospodării.

La ultima ședință de guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, programele AFM vor avea anul acesta un buget de peste 13,3 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru finanțarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât și pentru continuarea programelor cunoscute și pentru finanțarea unor programe noi.

Prin programul „Casa Verde”, cei interesați pot să obțină până la 20.000 de lei pentru achiziționarea panourilor fotovoltaice și montarea lor. Din cauza procedurilor greoaie de a atrage finanțarea de la stat, mulți români și-au montat din fonduri proprii astfel de instalații fotovoltaice.

Numărul de prosumatori din România s-a dublat anul trecut, iar în 2023 ar putea depăși pragul de 100.000, potrivit estimărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Camera Deputaților a adoptat, la finele anului trecut, decizional, proiectul de lege care prevede reducerea TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice și pompe de căldură, pentru a veni în sprijinul investițiilor în energie regenerabilă şi eficiență energetică.

Mai multe pe acest subiect:

Ministrul Mediului: În 2023, la Casa Verde Fotovoltaice ne propunem să depășim 100.000 de dosare atrase spre finanțare

ANRE: România va avea peste 100.000 de noi prosumatori în acest an. În 2022, numărul lor s-a triplat

Ce trebuie să știi despre programul Casa Verde Fotovoltaice

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *