Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ministrul Mediului: În 2023, la Casa Verde Fotovoltaice ne propunem să depășim 100.000 de dosare atrase spre finanțare

Programul Casa Verde Fotovoltaice va continua în anul 2023, când va fi deschisă o nouă sesiune de proiecte, obiectivul fiind creșterea numărului de dosare depuse spre finanțare, de la 45.000 în acest an, la peste 100.000, a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu ocazia aprobării bugetului instituției pentru anul 2023.

„Anul viitor (…) vom deschide încă o sesiune de proiecte pentru fotovoltaice. Acolo mergem pe o descentralizare şi un buget de 3-4 miliarde de lei, astfel încât să trecem de la 45.000 de dosare la peste 100.000 de dosare. Căutăm surse de finanțare suplimentare din fondurile europene, astfel încât să putem suplimenta bugetul gestionat de AFM şi venim şi cu celelalte programe, care sunt deja clasice şi le păstrăm, cel puțin în cazul AFM”, a precizat ministrul.

Din cele 45.000 de dosare depuse spre finanțare la Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM), în acest an, au fost aprobate până în prezent circa 30.000. Ministrul Mediului a declarat, recent, că pentru accelerarea procesului se are în vedere implicarea autorităților locale în evaluarea dosarelor, pe baza unui regulament foarte clar și a unei proceduri simplificate, prin care să fie reduse la minim 2-3 documentele necesare. Evaluarea ar urma să fie foarte facilă și rapidă, prin intermediul unui sistem informatic centralizat de înscriere în program, pe baza căruia autoritățile locale vor acorda bani celor cărora li s-au aprobat dosarele.

În luna martie a acestui an, Ministerul Mediului a anunțat că, pentru a eficientiza evaluarea dosarelor de finanțare depuse la AFM, a luat decizia de a externaliza procedurile de analiză pentru dosarele depuse în cadrul mai multor programe, printre care și Casa Verde Fotovoltaice.

Pe fondul scumpirilor galopante din ultimul an, o investiție într-un sistem fotovoltaic devine o opțiune tot mai des luată în calcul, iar numărul celor interesați a crescut puternic. Un prosumator este în același timp și consumator și producător de energie electrică, iar surplusul îl injectează în rețea și este compensat de către furnizorul cu care are contract. Oricine poate să devină prosumator, cu condiția să instaleze un sistem fotovoltaic care să producă surplus de energie.

„Statul ar trebui să susțină aceste demersuri. Programul Administrației Fondului de Mediu (AFM) s-a mișcat extrem de încet, după trei ani de la lansare nu a avut impactul anunțat. Și, deși autoritățile pot accesa fonduri europene, ele nu reușesc să gestioneze acești bani într-un mod corespunzător, iar banii nu ajung – sub formă de proiecte implementate – la cetățeni”, afirmă reprezentanții Greenpeace România.

Prin programul „Casa Verde”, cei interesați pot să obțină până la 20.000 de lei pentru achiziționarea panourilor fotovoltaice și montarea lor. Din cauza procedurilor greoaie de a atrage finanțarea de la stat, mulți români și-au montat din fonduri proprii astfel de instalații fotovoltaice

Numărul de prosumatori din România s-a dublat în acest an, iar în 2023 ar putea depăși pragul de 100.000, potrivit estimărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Camera Deputaților a adoptat, zilele trecute, decizional, proiectul de lege care prevede reducerea TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice și pompe de căldură, pentru a veni în sprijinul investițiilor în energie regenerabilă şi eficiență energetică.

Citește și:

Ce trebuie să știi despre programul Casa Verde Fotovoltaice

Care sunt cele mai eficiente panouri fotovoltaice și cât costă?

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *