Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Înmatriculările de autoturisme 100% electrice au crescut cu circa 50% în primele 5 luni din acest an

Cota de piață a autoturismelor “electrificate“, respectiv cele electrice (100% și hibride plugin), precum și cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), a ajuns, după primele cinci luni din 2023, la 21%, mult superioară celei de 7,8% deţinută de motoarele diesel, potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Este de remarcat creșterea importantă a înmatriculărilor de autoturisme 100% electrice (+49,4% față de primele cinci luni din anul 2022) şi a celor plug-in hybrid (+49,1%). Autoturismele full electrice dețin o cotă de 9% din piață în primele cinci luni ale anului în curs față de anul 2022, când reprezentau 7,7%.

În luna mai 2023, vânzările de “full electrice” au înregistrat o creștere de 103% față de luna similară a anului trecut, astfel că, pentru prima dată într-o raportare lunară, cota de piață a mașinilor electrice a ajuns la 10,4% din total.

Si vânzările de automobile plug-in urmează o curbă crescătoare, cumulând volume semnificative, cu o creștere de 74,6% față de luna similară a anului trecut și de 49,1% față de primele cinci luni din anul 2022.

Autoturismele Full Hybrid prezintă, la rândul lor, o creștere de 8,8% față de luna mai 2022 și un avans de 15,1% față de primele cinci luni ale anului anterior.

Ca și în anul 2022, când, deși s-a înregistrat o scădere a achizițiilor de autoturisme în general, cele “verzi” au performat, în acest an, achizițiile din această categorie crescând considerabil (+33,7%) comparativ cu perioda similară a anului trecut.

În concluzie, pe ansamblul pieței, în primele cinci luni ale acestui an, înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o creștere de 26,9% faţă de 2022, însă categoria autoturismelor “electrificate” a consemnat un salt superior, de 33,7%, realizând o cotă de piață de 21%.

Citește și:

După recordul de vânzări de mașini electrice în 2022, ce se întâmplă cu infrastructura de încărcare?

Ghid de încărcare a mașinilor electrice: unde și cât ne costă?

Studiu: Românii și-ar cumpăra mașini electrice, dar se tem că nu au unde să le încarce

Studiu PwC: Mai mult de jumătate dintre europeni intenționează să cumpere vehicule electrice în următorii doi ani

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *