Subvențiile pentru instalarea centralelor termice individuale alimentate cu combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 2025, urmând ca acestea să fie eliminate complet până în 2040. Scopul este acela de a reduce emisiile și consumul de energie a clădirilor în întreaga Uniune Europeană (UE), potrivit unei Rezoluții legislative a Parlamentului European, adoptată zilele trecute.
Statele membre UE trebuie să prezinte modul în care vor adopta măsuri de decarbonizare a sistemelor de încălzire, în vederea eliminării treptate a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire. Stimulentele financiare se vor acorda în continuare doar pentru sistemele de încălzire hibride care utilizează o proporție considerabilă de energie regenerabilă, cum ar fi cele compuse dintr-o centrală și o instalație termică solară sau o pompă de căldură.
Parlamentul European a adoptat recent măsuri, agreate deja cu Consiliul Europei, menite să contribuie la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.
Revizuirea propusă de Directiva privind performanța energetică a clădirilor are ca obiectiv reducerea progresivă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și a consumului de energie în sectorul clădirilor din UE, astfel încât acesta să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2050. De asemenea, aceasta vizează renovarea unui număr cât mai mare de clădiri care au cele mai slabe performanțe din punct de vedere energetic, și îmbunătățirea schimbului de informații privind performanța energetică.
Clădirile agricole și clădirile de patrimoniu pot fi excluse de la noile norme, precum și clădirile protejate pentru valoarea lor arhitecturală sau istorică deosebită, clădirile provizorii, precum și bisericile și lăcașurile de cult.
Emisii zero pentru clădirile noi, din 2030
Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2030; clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să fie cu emisii zero începând cu 2028. La calcularea emisiilor, statele membre vor lua în considerare potențialul de încălzire globală pe durata ciclului de viață al unei clădiri, inclusiv fabricarea și debarasarea materialelor de construcție folosite pentru ridicarea acesteia.
În cazul clădirilor rezidențiale, statele membre vor trebui să pună în aplicare măsuri care să asigure o reducere a energiei primare medii utilizate de cel puțin 16% până în 2030 și de cel puțin 20-22% până în 2035.
Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% dintre cele mai puțin performante clădiri nerezidențiale până în 2030 și, până în 2033, 26% dintre acestea, prin respectarea unor cerințe minimale de performanță energetică.
În cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și economic, statele membre vor trebui să instaleze, progresiv, până în 2023, echipamente solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea acestora, și în toate clădirile rezidențiale noi.
„Directiva arată în mod clar modul în care politica în domeniul climei poate avea beneficii reale și imediate pentru cei mai puțin norocoși dintre noi. Această lege va contribui la reducerea facturilor la energie și abordează cauzele profunde ale sărăciei energetice, creând în același timp mii de locuri de muncă, de valoare, în întreaga UE„, a declarat Raportorul pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor, Ciarán Cuffe.
Clădirile sunt „responsabile” pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE, mai mult de jumătate din consumul de gaz al UE (în principal pentru încălzire, răcire și apă caldă menajeră) și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, aproximativ 35% din clădirile UE au peste 50 de ani și aproape 75% din totalul clădirilor existente este ineficient energetic. În același timp, rata medie anuală de renovare energetică este de doar aproximativ 1%.
La 15 decembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, ca parte a așa-numitului pachet „Fit for 55”. O nouă Lege europeană privind clima (iulie 2021) a stabilit atât obiectivele pentru 2030, cât și cele pentru 2050 în legislația europeană obligatorie.
Legislația privind performanța energetică a clădirilor este direct aliniată la obiectivele și propunerile din cadrul Conferinței privind viitorul Europei (CoFE), care vizează consolidarea independenței energetice și a sustenabilității UE. Această inițiativă legislativă se completează cu propunerile CoFE, cum ar fi consolidarea rolului municipalităților în planificarea urbană pentru a sprijini infrastructura „verde-albastră”, reducerea dependenței de importurile de petrol și gaze prin proiecte de eficiență energetică și sprijinirea activă a proiectelor de eficiență energetică pentru a obține o mai mare autonomie în domeniul producției și furnizării de energie.
Surse:
New rules to boost energy performance of buildings (europa.eu)
EU agrees 2040 fossil boiler ban in revamped green buildings law – EURACTIV.com