După ce anul trecut a schimbat etichetele energetice, Comisia Europeană a lansat săptămâna aceasta o nouă bază de date publică la nivelul UE – Registrul european al produselor pentru etichetarea energetică (EPREL), care le permite consumatorilor să compare clasa de eficiență energetică și alte date despre diferite produse de uz casnic. EPREL are peste 1 milion de produse și este pus la dispoziția tuturor celor care vor să devină mai eficienți energetic.
EPREL sau Registrul european al produselor pentru etichetarea energetică este un instrument online care poate fi folosit gratuit de cei ce vor să găsească mai ușor cele mai eficiente metode energetice ale unui aparat pe care doresc să-l cumpere și să obțină informații cheie despre acest produs în toate limbile oficiale ale UE, anunță Comisia Europeană.
Registrul EPREL este operațional din anul 2019, de când peste 7.000 de furnizori au înregistrat produse de uz casnic nou introduse pe piață care au nevoie de etichetă energetică de la UE. De la becuri până la centrale termice, frigidere și mașini de spălat, aproape 1,3 milioane de modele au fost înregistrate în baza de date făcută acum publică în primii trei ani și jumătate de funcționare.
Cu ce ne ajută de fapt acest registru? Îl putem folosi ca să alegem produsul care are cea mai mare eficiență energetică sau măcar să ne documentăm mai bine atunci când mergem să cumpărăm ceva pentru locuința noastră. EPREL are și statistici actualizate „în timp real”, cu privire la numărul și cota de modele din fiecare clasă de eficiență pentru orice categorie de produs. Rezultatele pot fi sortate până la 3 parametri în același timp, funcție care ajută și autoritățile publice să implementeze politici de promovare a utilizării produselor eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi cote reduse de TVA, stimulente publice, fonduri de investiții energetice. Registrul le vine în ajutor și investitorilor privați, furnizorilor sau comercianților cu amănuntul, astfel încât să ajungă să comercializeze produse mai eficiente energetic.
Eticheta energetică a UE a fost introdusă pentru prima dată în anul 1994 și are o scară comparativă de la A la G, adică de la cel mai eficient produs la cel mai puțin eficient energetic. În anul 2019, eticheta energetică a fost recunoscută de 93% dintre consumatori, iar alți 79% au spus că au luat-o în calcul atunci când au cumpărat produse eficiente energetic, conform Eurobarometrului Special 492. În timp au apărut și clasele A++ și A+++, iar eticheta energetică a UE a fost redimensionată pentru multe produse în 2021, când s-a revenit la scara mai simplă, de la A la G. Produsele A+++ au devenit clasa B sau mai mică, dar a rămas o serie care încă folosește scara originală, aceasta urmând să fie redimensionată în următorii ani.
Sursa: ec.europa.eu
Pe aceeași temă:
Cum citești corect eticheta energetică a electrocasnicelor din locuința ta
Politica Uniunii Europene privind sistemul energetic 2020-2050