Iluminarea prin intermediul spoturilor de tavan este din ce în ce mai folosită mai ales datorită faptului că aceasta are un aspect elegant, modern și pentru că emană, într-un mod discret, o lumina caldă, apropiată de cea naturală. De asemenea, acest tip de instalație de iluminat este mai economică și mai prietenoasă cu mediul, așa că este o idee destul de bună pe care să o pui în practică.
Dacă și tu te-ai hotărât să faci câteva schimbări și să încerci să îți instalezi spoturi de tavan, ai ajuns unde trebuie. În cele de mai jos vei putea citi despre câteva lucruri pe care va trebui să le iei în considerare, asta pentru a face cea mai bună alegere în ceea ce privește nevoile tale.
Cum alegi corpurile de iluminat
Probabil că prima întrebare la care te gândești este cum ai putea alege corpurile de iluminat potrivite – mai exact, în funcție de ce criterii? Ei bine, există câteva direcții de care este bine să ții cont de fiecare dată și ele sunt acestea: spațiul (încăperea) pentru care avem nevoie de lumină suplimentară, tipul corpului de iluminat (suspendat, pentru masă sau pupitru, pentru podea și așa mai departe) și designul (care poate fi modern sau vintage). Desigur, atunci când ne referim la spațiu, trebuie să luăm în calcul și exteriorul casei, în caz că ne dorim să extindem proiectul și în afara spațiului locativ.
În ceea ce privește spoturile de tavan, ele se potrivesc perfect pentru spațiile mici, așa cum este cazul multor apartamente din țara noastră. Tocmai din acest motiv folosirea spoturilor de tavan a devenit o variantă pe care foarte mulți dintre români au ales-o pentru locuința lor. În general, spoturile de tavan sunt indicate să fie folosite pentru iluminarea holurilor, băilor și a camerelor, în special al living-ului și a dormitorului.
Selectarea tipului de bec pentru un spot de tavan
Înainte de a achiziționa spoturi pentru tavan, este necesar să alegi tipul de becuri și să determini numărul care poate asigura o iluminare suficientă a camerei. În prezent, există patru tipuri de lămpi: incandescente, cu halogen, compacte (se mai numesc și lămpi cu economie de energie sau fluorescente) și LED-uri. Ultimul dintre ele nu trebuie să fie confundat cu spotul LED, care este diferit, așa cum vom explica puțin mai jos. Fiecare tip de bec are propriile sale avantaje și dezavantaje, în plus, afectează distanța minimă dintre orizontul de instalare al unui tavan suspendat și unul staționar, care este un factor determinant în încăperile cu tavane joase.
Cel mai recomandat și, de asemenea, folosit, este spotul LED. Acesta este disponibil în variante de putere de până la 30 W și are avantajul unei durabilități mai mari și a unui aspect elegant, spre deosebire de becurile LED tip spot, care au maxim 8-10 W și dimensiuni standard. Există și un dezavantaj al folosirii spoturilor LED în dauna celor cu becuri LED – în cazul defectării va trebui înlocuită componenta (întregul spot), nu doar becul în sine, așa cum este cazul unui spot cu bec LED. De asemenea, prețul unui spot LED este mai ridicat decât cel al unui bec LED.
Cum alegi un spot de tip LED și care sunt avantajele lui?
Alegerea spoturilor led este determinată, în principiu, de următoarele cerințe:
- Modul de instalare – tavan fals, tavan casetat, tavan din beton.
- Spațiul de montaj existent între tavanul fals și cel de beton.
- Numărul de spoturi necesar.
- Compatibilitatea cu variatoare de tensiune.
- Culoarea pereților și geometria încăperii – forme complicate ale pereților și/sau tavanelor, mobilier mai mult – necesită o iluminare mai bună, etc.
În ceea ce privește folosirea spoturilor de tip LED, acestea vin la pachet cu o multitudine de avantaje, pe care le poți observa în lista de mai jos:
- Economie de energie electrică.
- Durată de viață îndelungată.
- Aprindere și stingere instantanee, fără variații de intensitate a luminii.
- Lumina difuză, confortabilă pentru ochi.
- Nu conțin materiale periculoase (mercur, plumb).
- Instalare facilă.
Cum să folosești spoturile în funcție de camera unde vrei să le instalezi?
Așa cum am precizat de mai multe ori, folosirea spoturilor de tavan este indicată cu precădere în dormitor, living sau baie. Adițional, le poți folosi și în bucătărie, pentru un efect vizual deosebit.
- În dormitor
Montarea spoturilor în dormitor se bazează pe ideea creării unei atmosfere relaxante, plăcute, care să te ajute să te odihnești și să ai parte de un somn odihnitor. De aceea, se recomandă evitarea instalării unor spoturi puternice, care oferă prea multă lumină, deoarece acestea pot irita ochii și pot induce o stare de anxietate. Un iluminat de 150 de lux este cât se poate de indicat, deoarece oferă un confort și o stare de relaxare completă.
- În bucătărie
Spoturile de tavan cu LED pot fi folosite și în bucătărie, dar este indicată montarea unor spoturi și în alte zone, numite „puncte fierbinți”, cum ar fi cele din jurul aragazului, chiuvetei sau frigiderului, pentru a maximiza funcționalitatea și eficiența activităților zilnice din bucătărie. Iluminatul recomandat pentru aceste zone este de 300 lux.
- În living
Spoturile LED sunt perfecte pentru a evidenția o anumită zonă sau caracteristică din living, dar este destul de dificil de determinat de câte spoturi ai nevoie. Numărul acestora trebuie ales în funcție de mărimea și tipul living-ului, dar, în general, se recomandă păstrarea unui iluminat undeva în jurul cifrei de 200 lux.
- În baie
Spoturile pot fi folosite ca sursă principală sau secundară de lumină. În general, 200 lux este standardul care îndeplinește cerințele în această încăpere, iar pentru a folosi spoturi de tavan ca sursă principală de lumină vei avea nevoie de mai multe spoturi LED (6 până la 10, în funcție de mărimea camerei), pentru a fi siguri că vei avea lumină suficientă oriunde e nevoie.
Cum se instalează spoturile de tavan?
Deși montajul unui spot în tavan este o operațiune care poate părea simplă, aceasta poate fi făcută doar cu ajutorul unui specialist, în speță un electrician, care are expertiza și experiența necesare. Pașii de instalare pe care acesta îi urmează sunt următorii:
- Întrerupe curentul din tabloul electric.
- Marchează poziția spotului incastrabil și decupează găurile necesare.
- Conectează firele de alimentare existente în locația respectivă la transformatorul spotului.
- Conectează transformatorul la panou cu ajutorul mufei plug&play.
- Fixează spotul în locul dorit cu ajutorul clemelor din dotare.
- Repornește alimentarea curentului electric.
Care sunt prețurile?
Prețurile unui spot de tavan diferă în funcție de producător, dimensiuni, putere sau tip, de la unele foarte ieftine (6-10 RON) până la câteva modele cu un preț destul de ridicat (300-400 RON).
În concluzie, putem afirma faptul că spoturile de tavan sunt o investiție cel puțin interesantă, deoarece oferă un aspect foarte plăcut și modern acolo unde sunt montate. De asemenea, au un preț accesibil, se instalează ușor și pot fi utilizate atât ca un supliment pentru lumina naturală, cât și pentru a crea un design interior inedit.
Surse:
- Vrei să îți montezi spoturi pe tavan? Află care sunt aspectele de care trebuie să ții cont
- Cum determinați numărul de spoturi necesare în casa dumneavoastră?
- Tot ce nu știai despre alegerea corpurilor de iluminat pentru interior și grădină
- Montarea spoturilor în plafon
- Spoturi LED – ce trebuie să știi înainte de cumpărare
- Spoturi