Conform unui studiu recent realizat pentru platforma despre-energie.ro, majoritatea românilor care locuiesc la casă și sunt prosumatori sau doresc să devină, ar opta pentru achiziționarea unui sistem de stocare pe baterii, însă prețul reprezintă principalul impediment în luarea acestei decizii.
Bărbații ceva mai bine informați decât femeile pe tema bateriilor
Cercetarea sociologică relevă că 52,8% dintre respondenți ar alege cu siguranță să investească într-un sistem de stocare cu baterii. Totuși, există o categorie semnificativă care nu deține suficiente informații despre avantajele acestor sisteme sau nu știe nimic despre ele. De remarcat că majoritatea celor care se pronunță în favoarea unei astfel de investiții sunt bărbați – aproape 60%, pe când între cei care declară că nu știu suficient despre acest subiect încât să ia o decizie sunt femei – 73,8%.
În ceea ce privește cunoașterea beneficiilor unui sistem de stocare cu baterii, 52,8% dintre participanții la studiu declară că înțeleg care sunt aceste avantaje și modul de funcționare, 36,8% au auzit despre subiect dar nu cunosc multe detalii, iar 10,4% recunosc că nu știu care sunt beneficiile. Din nou se confirmă tendința remarcată la întrebarea precedentă: bărbații par mai bine informați pe această temă, astfel că din cei care au răspuns că știu despre beneficiile sistemului, 58,2% sunt bărbați, iar peste două treimi din cei care spun că nu cunosc avantajele, sunt femei.
Ce motivează românii să achiziționeze baterii de stocare?
Motivația principală pentru achiziționarea unui sistem de stocare cu baterii diferă în funcție de prioritățile respondenților. Pentru 42,6% dintre aceștia, reducerea facturilor la energie reprezintă principalul motiv, în timp ce 35,7% indică independența energetică. Siguranța în cazul întreruperilor de curent este motivul principal pentru 18,7% dintre cei chestionați, iar 3% sunt motivați de beneficiile de mediu sau alte aspecte.
Interesant și aici că motivațiile sunt diferite. Bărbații sunt mai degrabă atrași de independența energetică – 60% din totalul celor care indică acest factor ca cel mai motivant pentru investiție. Femeile în schimb sunt mult mai motivate de siguranța în cazul întreruperilor de curent – 57,3% din totalul celor care au indicat acest aspect.
Ce împiedică românii să achiziționeze baterii de stocare?
Prețul reprezintă obstacolul principal pentru 71,8% dintre respondenți în decizia de a achiziționa un sistem de stocare cu baterii. Aproximativ 6,1% menționează spațiul necesar pentru instalare și integrarea cu sistemul fotovoltaic existent ca fiind probleme importante. Doar 2,4% consideră că un astfel de sistem nu le-ar fi util. Iată și câteva tendințe interesante pentru nuanțarea răspunsurilor:
- Majoritatea celor care invocă integrarea cu sistemul deja existent sunt bărbați – 61,1%.
- Integrarea cu sistemul deja existent este invocată în principal de respondenți cu vârsta între 45 și 65 de ani – 61,1%.
- Nu cred că ar fi util spun în principal de persoanele care au ca nivel de educație școala generală sau liceul – 57,2%.
- Cei mai mulți respondenți care declară că nu au suficiente informații pe această temă, au venituri sub 2.500 lei/lună – 63,8%.
Fotovoltaicele la bloc
Studiul a abordat și subiectul instalării panourilor fotovoltaice la blocuri. Aproape 56,7% dintre românii care locuiesc în astfel de imobile consideră că ar fi benefic pentru toți locatarii ca asociațiile de proprietari să instaleze sisteme fotovoltaice. În același timp, 28,7% cred că decizia depinde de raportul dintre costuri și beneficii, 6,3% consideră că panourile nu sunt o soluție fezabilă pentru blocuri, iar 8,3% recunosc că nu s-au gândit la acest aspect. Și aici putem observa câteva tendințe care ne dau o imagine de ansamblu mai detaliată asupra subiectului:
- Majoritatea celor care cred că soluția nu este fezabilă pentru blocuri sunt bărbați – 57,6%.
- Majoritatea celor care declară că nu s-au gândit la acest aspect sunt femei – 65,9%.
- Majoritatea celor care cred că soluția ar fi benefică pentru toți locatarii au studii universitare sau post-universitare – 51,1% și au venituri cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei/lună – 49,2%.
Achiziția bateriilor de stocare este o soluție dorită de mulți prosumatori din România, însă costul ridicat rămâne principalul obstacol. Deși interesul pentru independența energetică și reducerea facturilor este mare, se pare că sunt necesare și măsuri de informare și sprijin financiar pentru a facilita accesul la aceste tehnologii.
Sursa:
- Studiul a fost efectuat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, pe un eșantion reprezentativ național de 1.116 persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, în perioada 19-25.02.2025, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.
Citește și: