Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Circa 80% din energia consumată de locuințe se duce către încălzirea camerelor și a apei

Principala utilizare a energiei de către gospodăriile din UE în anul 2021 a fost pentru încălzirea locuințelor (64,4% din consumul final de energie în sectorul rezidențial), urmată de încălzirea apei (14,5%), iluminat și funcționarea aparatelor electrice, potrivit datelor Eurostat.

În 2021, în UE existau 197 de milioane de gospodării, cu o medie de 2,2 membri pe gospodărie.

Dispozitivele principale de gătit necesită 6,0% din energia utilizată de gospodării, în timp ce alte utilizări finale și răcirea spațiilor acoperă 1,1% și, respectiv, 0,5%. Încălzirea spațiilor și a apei a reprezientat, prin urmare, 78,9% din energia finală consumată de gospodării, ceea ce indică o creștere de 1 punct procentual în anul 2021 față de cel anterior.

Dacă ne raportăm la anul 2020, în 2021, consumul în toate cele șase utilizări finale menționate mai sus a crescut, dar mai vizibil în ceea ce privește răcirea spațiilor (+10%) și încălzirea spațiilor (+7%). Categoria generală „alte utilizări” a înregistrat, de asemenea, o creștere de 17%.

În 2021, gospodăriile au reprezentat 27% din consumul final de energie în UE. Cea mai mare parte a consumului final de energie din UE în gospodării a fost acoperită de gazele naturale (33,5%) și de electricitate (24,6%). Sursele regenerabile au reprezentat 21,2 %, urmate de petrol și produse petroliere (9,5 %) și de căldura derivată (8,6 %). O mică proporție (2,5%) a fost încă acoperită de produsele pe bază de cărbune (combustibili fosili solizi).

Comparativ cu 2020, în anul 2021 consumul de energie în gospodăriile din UE a crescut cu 5,5%.

Citește și

Cei mai mari consumatori de energie din casa ta

Studiu: Majoritatea românilor au luat măsuri pentru a-și reduce consumul de energie acasă

De ce este indicat să-ți monitorizezi consumul de energie

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *