Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

De ce e indicat să-ți monitorizezi consumul de energie

Datorită dezvoltărilor tehnologice recente, monitorizarea energiei este mai accesibilă ca niciodată. Cu toate acestea, consumul de energie încă este adesea trecut cu vederea. Multe companii și consumatori casnici nu își urmăresc consumul și nu au o înțelegere cuprinzătoare a nevoilor lor de energie primară și a zonelor de ineficiență. Astfel, aceștia renunță la economisirea semnificativă și la oportunitățile operaționale asociate cu monitorizarea consumului de energie.

În continuare îți vom prezenta câteva avantaje ale implementării unui sistem de monitorizare a consumului de energie.

1. Vei observa și îți vei putea explica consumul excesiv de energie

Înainte de a primi factura lunară de energie, companiile și consumatorii casnici nu sunt conștienți de consumul lor excesiv de energie. În multe cazuri, pierderile ocazionale trec neobservate deoarece facturile lunare generale nu indică dacă cheltuielile lunare sunt rezonabile sau excesive. Lucrurile simple cum ar fi oprirea unor consumatori sau reducerea timpului de funcționare, precum și stabilirea unui program de funcționare, îți pot reduce considerabil facturile de energie.

Sistemele de monitorizare a energiei oferă tablouri de bord dinamice și informații de consum în timp real, fapt care îți permite să localizezi zone specifice de pierderi ocazionale și să iei măsuri de remediere imediate. Un astfel de sistem poate trimite, de asemenea, notificări sau e-mailuri personalizate care te avertizează cu privire la orice utilizare anormală a energiei.

Utilizând un astfel de sistem poți măsura cantitatea de energie utilizată de dispozitivele sau aparatele pe care le deții, cum ar fi: aparatele de aer condiționat, computerele, cuptoarele electrice sau chiar prăjitoarele de pâine. În urma unui studiu realizat de Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale (Natural Resources Defense Council) din SUA, s-a constatat faptul că utilizarea energiei de pe dispozitivele “Always On” (care consumă chiar dacă sunt stinse) reprezintă 23% din consumul de energie într-o gospodărie medie sau aproximativ un sfert din orice factură de electricitate. 

2. Vei deveni mai conștient de energia pe care o consumi

Datorită faptului că dispozitivele de monitorizare a consumului îți vor arăta (în kW și în timp real) exact câtă energie consumă locuința ta, acest lucru te ajută să devii mult mai conștient de consumul de energie. Dacă optezi pentru un dispozitiv mobil cu display, așezând aparatul într-un loc vizibil (cum ar fi bucătăria, holul sau camera de zi) nu te vei putea opri să nu te uiți la el de fiecare dată când treci pe lângă. Acest lucru te va ajuta să-ți faci o idee despre consumul zilnic și vei observa apoi cu ușurință abaterile de la medie.

Acest fapt este susținut și de rezultatele unui sondaj realizat de Smart Energy GB. Dintre cei 10.000 de consumatori chestionați, 75% dintre cei care utilizează dispozitive cu monitor au declarat că monitorul i-a făcut să fie mai conștienți de consumul lor de energie. Acest lucru a fost comparat cu 65% dintre cei care nu aveau un dispozitiv cu monitor.

3. Vei detecta dispozitivele care consumă energie

O altă caracteristică utilă a sistemelor de monitorizare a energiei este faptul că acestea te pot avertiza cu privire la orice aparat de uz casnic pe care l-ai lăsat accidental pornit.

Încearcă acest lucru: data viitoare când pleci de acasă, aruncă o privire rapidă asupra aplicației de monitorizare a energiei. Dacă observi că valorile curente de energie sunt mai mari decât de obicei, acesta ar putea fi un semn că ai lăsat un dispozitiv (cel mai probabil o lumină) aprins. Oprirea acestuia înainte de a pleca te va asigura că nu vei pierde bani în timp ce ești în afara locuinței. Combină un astfel de sistem cu câteva dispozitive inteligente și vei avea un grad ridicat de control asupra consumului de energie din locuința sau compania ta.

4. Vei cuantifica potențialului de economisire a energiei și vei descoperi noi oportunități de economisire

În urma analizelor realizate, datele emise de sistemele de monitorizare a energiei își oferă o viziune exactă a cererii de energie și te ajută să identifici oportunitățile de economisire și să cuantifici potențialul lor .

În special companiile implementează adesea sisteme personalizate de gestionare a energiei pentru a-și reduce costurile de operare. De asemenea, datele colectate pot fi utilizate pentru evaluarea performanței sistemului și a echipamentelor utilizate. Dacă observi că unele echipamente consumă mai mult decât de obicei, poate fi un semn că necesită o revizie.

Găsești pe piață diferite dispozitive care te pot ajuta să-ți monitorizezi consumul de energie, iar investiția nu este una mare, prețurile acestora pornind de la 100 lei. Majoritatea sunt compatibile cu asistenții personali cei mai utilizați.

Doar achiziția și instalarea unui sistem de monitorizare a energiei nu te va ajuta să economisești energie sau bani. Cu toate acestea, un astfel de dispozitiv poate evidenția modul în care utilizezi energia în locuința sau compania ta și îți poate arăta unde poți economisi. Modificarea comportamentului de economisire (sau irosire) de energie depinde doar de tine.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *