Peste 62% dintre români consideră că operatorii de distribuție ar trebui să investească mai mult în rețele pentru îmbunătățirea calității serviciilor și a procesului de racordare, iar mai mult de jumătate (55%) consideră că serviciile de distribuție a energiei electrice s-au îmbunătățit comparativ cu situația de acum 10-20 de ani, conform unui studiu realizat recent pentru platforma despre-energie.ro. Studiul și-a propus să afle, printre altele, cum văd românii investițiile principalilor operatori în rețelele de distribuție și efectele acestora în prețul energiei electrice.
Percepția asupra calității serviciilor de distribuție
Chiar dacă 55% dintre respondenți apreciază că sunt îmbunătățiri în ceea ce privește numărul întreruperilor și durata acestora, aproximativ 35% afirmă că nu au remarcat schimbări semnificative.
Pentru rezolvarea problemelor legate de calitatea serviciilor, majoritatea participanților la studiu (62,4%) susțin necesitatea unor investiții mai mari în rețelele de distribuție. În același timp, mai bine de un sfert dintre respondenți (27,5%) consideră că o soluție ar fi încurajarea consumatorilor să devină independenți energetic, prin producerea propriei energii necesare locuinței. Interesant este că aproape jumătate dintre indeciși (48,7%) sunt persoane cu venituri mici, sub 2.500 de lei/lună.
Finanțarea investițiilor în rețele
Un alt aspect important abordat în studiu este sursa fondurilor necesare pentru investiții. În acest sens, peste 41% dintre respondenți sunt de acord că majorarea tarifelor de distribuție este justificată pentru susținerea investițiilor; aici majoritatea respondenților (45,6%) sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani. Pe de altă parte, aproximativ un sfert dintre participanți (24%) consideră că nu sunt necesare investiții mari în rețele și, prin urmare, o majorare a tarifelor nu se justifică. Cum era de așteptat, în rândul celor care nu susțin măsura, 48,3% sunt persoane cu venituri medii (2.500-5.000 lei/lună), la care se mai adaugă 34,1% persoane cu venituri mici, sub 2.500 lei/lună.
Impactul investițiilor asupra prețului energiei
În ceea ce privește percepția asupra impactului investițiilor în rețele asupra prețului plătit de consumatori, părerile sunt împărțite. Aproximativ 28% dintre români cred că prețul energiei va scădea în timp dacă se investește în rețele. Totuși, aproape jumătate dintre respondenți (47,9%) sunt de părere că prețul energiei va crește indiferent de nivelul investițiilor în rețele; în rândul acestora cei mai mulți (46,1%) sunt românii care au un venit mediu de 2.500-5.000 lei/lună, la care se mai adaugă încă 30,7%, persoanele cu venituri de sub 2.500 de lei/lună. Aproape 13% dintre respondenți nu văd o legătură între preț și investițiile în rețele.
Contorizarea inteligentă, apreciată de români
Un alt aspect analizat în studiu este atitudinea consumatorilor față de contorizarea inteligentă. Rezultatele arată că aproape 70% dintre români au o părere bună despre contorizarea inteligentă și avantajele aduse, precum transmiterea automată a indexului și emiterea facturilor în baza consumului real. Doar aproximativ 13% dintre respondenți consideră că aceste aparate dau erori, înregistrează în plus și sunt periculoase pentru om, în timp ce 17% declară că nu s-au documentat suficient despre aceste dispozitive pentru a-și forma o opinie.
Rezultatele studiului indică o conștientizare crescută în rândul românilor cu privire la importanța modernizării infrastructurii energetice, deși există încă rezerve legate de impactul acestor investiții asupra prețurilor finale ale energiei electrice.
Sursa:
Studiul a fost efectuat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, pe un eșantion reprezentativ național de 1.116 persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, în perioada 19-25.02.2025, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.
Citește și: