Dacă despre încălzirea prin pardoseală am vorbit în articolul Este încălzirea prin pardoseală o opțiune pentru locuința ta?, în cele de mai jos vom vorbi despre răcirea prin pardoseală.
Răcirea prin pardoseală ajută la menținerea unui grad de confort optim în zilele fierbinți, menținând podeaua rece. Această soluție economisește, în general, mai multă energie în comparație cu aerul condiționat, deoarece nu sunt utilizate suflante sau ventilatoare. În timp ce răcirea radiantă este o idee bună în teorie, atunci când este instalată într-o locuință dintr-o regiune umedă, este necesară și o anumită formă de dezumidificare pentru a preveni formarea condensului pe podea.
Cum funcționează?
Răcirea prin pardoseală folosește același principii ca și la încălzirea prin pardoseală – prin intermediul tubulaturii pline cu apă de sub podea, care controlează temperatura pardoselii. Tubulatura este fie încastrată într-o pardoseală din beton, fie este așezată în panouri canelate instalate deasupra unei plăci de beton sau a unei podele din lemn.
Apa răcită la 12-20 grade Celsius, în funcție de sistemul de răcire, curge prin tuburi pentru a reduce temperatura podelei. Panourile ajută la distribuirea uniformă a temperaturii reci pe podea.
Tuburile PEX, un tip de polietilenă de înaltă densitate, sunt utilizate în locul cuprului pentru sistemele de încălzire și răcire radiante. PEX este mai flexibil decât cuprul, ceea ce face mai ușoară flexiunea în canelurile din panourile sau plăcile care găzduiesc tubulatura pentru o instalație de încălzire sau răcire radiantă.
Bobinele lungi de PEX facilitează întinderea pe o suprafață mare sub podea cu aceeași bucată de tub, eliminând necesitatea unor conectori care ar fi necesari în cazul utilizării unor bucăți drepte de țeavă sau tuburi. PEX este disponibil în diferite culori, cum ar fi albastru și roșu, așadar este ușor de observat dacă, în timpul unui proiect de reparații, tuburile transportă apă caldă sau rece.
Pardoseala se instalează deasupra sistemului de răcire astfel încât tubulatura să fie complet ascunsă. Odată pornit, sistemul de răcire radiant nu introduce aer rece în cameră, ci elimină căldura prin tubulatura PEX de sub podea. Apa din tuburi absoarbe o parte din căldura camerei și apoi se deplasează printr-un sistem de pompare și un răcitor sau o pompă de căldură care răcește apa. Apa răcită este pompată înapoi prin PEX, răcind podeaua. Acest tip de răcire este silențios, deoarece nu există suflante sau ventilatoare conectate la acest sistem în camera răcită.
Punctul de rouă
Condensul este unul dintre cele mai mari dezavantaje potențiale ale unui sistem de răcire instalat sub podea. Deoarece sistemele radiante de răcire a pardoselii nu îndepărtează umezeala din aer, o zi cu o umiditate crescută ar putea duce la colectarea condensului pe podea. Acest lucru se întâmplă ori de câte ori punctul de rouă al aerului din cameră este mai mic decât temperatura suprafeței podelei sau a panourilor care adăpostesc sistemul radiant.
Punctul de rouă este temperatura la care aerul trebuie răcit (la presiune constantă) pentru a atinge o umiditate relativă de 100%, potrivit Serviciului Național Meteorologic al SUA. În acest moment, aerul nu poate reține mai multă apă sub formă de gaz. Răcirea sub acest punct duce la apariția unui condens similar cu roua găsită afară pe iarbă în unele dimineți.
Chiar și deschiderea unei uși poate introduce umiditate într-o casă într-o zi fierbinte și umedă, crescând potențialul formării de condens pe podeaua unei case care are răcire prin pardoseală. Pentru a rezolva această problemă, sistemele moderne de răcire includ un senzor de punct de rouă care verifică condensul pe tubulatura apei și ridică temperatura apei după cum este necesar pentru a preveni apariția condensului pe podea.
Deoarece un sistem de răcire prin pardoseală nu îndepărtează umezeala din aerul camerei, așa cum o face un aparat de aer condiționat convențional, un sistem de dezumidificare, cum ar fi un dezumidificator pentru toată casa, poate fi utilizat pentru a menține umiditatea casei la un nivel optim. Un dezumidificator costă mai puțin decât un aparat de aer condiționat de dimensiuni similare, deoarece singura sa sarcină este de a îndepărta umezeala, nu de a răci aerul.
Un sistem nu prea comun pentru locuințe
Chiar dacă răcirea prin pardoseală folosește o mare parte din aceeași tehnologie ca și încălzirea prin pardoseală, aceasta nu este la fel de obișnuită în locuințe cum este în clădirile comerciale. Poate fi chiar dificil să găsești firme sau instalatori rezidențiali de încălzire, ventilație și aer condiționat, care sunt dispuși să instaleze un sistem radiant de răcire prin pardoseală într-o casă. Pentru construcțiile noi, este posibil să găsești un dezvoltator care să instaleze încălzire radiantă și răcire în podea în același timp, mai ales dacă instalația include o pompă de căldură adecvată.
De asemenea, panourile de răcire radiante sunt întâlnite mai frecvent în pereți și tavane decât în podele, în special în structurile comerciale. Deoarece aerul rece coboară, iar aerul cald se ridică, un panou de răcire de pe tavan ajută la răcirea indirectă a aerului din cameră. Atunci când este utilizată exclusiv prin podea, răcirea radiantă ar putea face podeaua și zonele din apropierea pardoselii să se simtă răcoroase, în timp ce aerul care este mai aproape de tavan să se simtă mai cald. Ventilatoarele de tavan sau alte ventilatoare din cameră pot ajuta ca încăperea să se simtă mai rece în general, deoarece aerul mai cald și cel mai rece se amestecă.
Avantaje
Răcirea prin pardoseală este o alegere excelentă pentru cei cu astm sau alergii, deoarece acest sistem nu are orificii de ventilare, ventilatoare sau suflante care pot recircula alergenii în casă. Răcirea radiantă este și incredibil de silențioasă. Nu există zgomot precum la pornirea sau oprirea aparatelor de aer condiționat, acest lucru fiind o alegere bună pentru persoanele care au somnul ușor și se trezesc la orice zgomot. Ar putea fi, de asemenea, o alegere bună pentru animalele de companie care preferă temperaturile mai scăzute, deoarece dormitul pe podea va oferi mai mult confort animalului tău de companie, care poate fi ușor supraîncălzit în timpul verii.
Răcirea radiantă ar putea reduce semnificativ costurile energiei în comparație cu un aparat de aer condiționat, deși economiile vor varia în funcție de temperatura și nivelul de umiditate din sezonul cald.
Dezavantaje
Deși pardoseala radiantă folosește mai puțină energie decât un aparat de aer condiționat, aceasta ar putea costa mai mult în faza de instalare inițială, în funcție de metoda de instalare și tipul de pardoseală, precum și de costul răcitorului sau a pompei de căldură.
Răcirea radiantă a podelei poate să nu fie eficientă dacă acoperi podeaua cu o mochetă groasă, deoarece covorul acționează ca un strat izolator. O podea dură, cum ar fi gresia, lemnul sau parchetul laminat, este o opțiune mai bună. În ceea ce privește eficiența, răcirea radiantă instalată în tavan este o alegere mai bună decât în podea atunci când vine vorba de a face temperatura aerului să se simtă mai rece, deoarece aerul mai cald, care se află lângă tavan, va fi răcit de panourile din tavan.
Deși este o situație puțin probabilă, în cazul în care orice parte a sistemului de tuburi radiante eșuează, înlocuirea acestuia ar putea presupune un cost major, deoarece podeaua trebuie să fie spartă pentru a avea acces la instalație. Dacă tubulatura este încorporată în beton, proiectul ar putea deveni și mai invaziv și mai scump.
Dacă iei în calcul instalarea unui sistem de răcire prin pardoseală în locuința ta, apelează la o firmă specializată în domeniu, care are experiență, pentru a nu regreta mai târziu decizia făcută.
Surse: