Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Probleme (și soluții) ale instalațiilor electrice din scările de bloc

Fie că vorbim despre spațiile comune sau despre instalațiile electrice din propriile apartamente, există numeroase abordări și puncte de vedere atunci când vine vorba despre problemele electrice care pot să apară în blocurile noi sau în cele vechi. 

Chiar dacă problema generală este aceeași, fiecare situație poate fi diferită. Sunt probleme care pot fi rezolvat foarte rapid și foarte simplu, și sunt probleme mai complicate, care necesită spargerea pereților pentru identificare conexiunilor sau a circuitelor.

Instalațiile electrice din blocurile noi

Să presupunem că tocmai ai găsit un apartament care îți place într-un bloc nou și te-ai hotărât să îl achiziționezi. Ai aflat de la dezvoltator și de la actualii locatari că nu există probleme cu alimentarea electrică, nu au avut până acum pene de curent, tensiunea de alimentare este stabilă, iar protecțiile funcționează în parametri normali.

Chiar dacă blocul este abia construit, este bine să verifici anumite aspecte. În primul rând, informează-te de la început despre aparatajul electric folosit. Constructorul poate respecta o schemă electrică folosind un aparataj ieftin, de o calitate slabă sau un aparataj mai scump, cu avantaje care în timp vor fi apreciate. Interesează-te despre calitatea aparatajului de protecție și de mărimea tabloului utilizat. Ideal ar fi ca tabloul să aibă libere câteva posturi pentru eventualitatea în care vei monta ulterior un alt aparataj.

Asigură-te că siguranțele lucrează corect, că sunt fiabile și că numărul circuitelor este suficient pentru o selectivitate corectă și o funcționare fără interferențe. Acest lucru este important mai ales pentru aparatele electrice mai sensibile. La recepția apartamentului trebuie să verifici circuitele de prize și lumini pentru a te asigura că acestea corespund conform planului electric. Păstrează planul electric pentru a putea diagnostica diferite probleme care pot să apară pe viitor sau pentru intervenții ulterioare.

Un alt aspect important este reprezentat de garanția lucrării. Există posibilitatea să întâmpini probleme cu utilizarea instalației la capacitatea nominală. Spre exemplu, este posibil ca o instalație electrică să funcționeze perfect atunci când sunt în funcțiune consumatori de putere mică, însă, odată puși în funcțiune consumatori de putere mare (aer condiționat, cuptor electric, mașină de spălat), să întâmpine probleme. 

În astfel de cazuri, dezvoltatorul trebuie să rezolve situația indiferent dacă aceasta este o problemă de proiectare sau de execuție.  

Asigură-te de legalitatea contractului de furnizare. Acesta trebuie să fie realizat legal, corect și pe numele proprietarului. Nu accepta situații în care trebuie să plătești energia electrică dezvoltatorului, fără factură. Atunci când achiziționezi un apartament nou, în situația în care preiei contractul de furnizare a energiei electrice de la o persoană juridică, este necesară o cerere de reziliere din partea titularului actual de contract.

Instalațiile electrice din blocurile vechi

În apartamentele din blocurile mai vechi pot să apară probleme de altă natură. După 20, 30 de ani de utilizare, vechimea instalațiilor și îmbătrânirea materialelor își poate spune cuvântul. Nu te bucura la vederea unor prize sau a unor comutatoare noi. Acestea pot fi montate și pe o instalație veche de 30 de ani, a cărei capacitate de a susține curenți mari, necesari consumatorilor din zilele noastre, poate fi problematică.

Deoarece în trecut nu era utilizată așa multă aparatură, în general instalațiile vechi sunt subdimensionate pe partea de prize. Din acest motiv, pot să apară probleme precum: circuite insuficiente, căderi de tensiune sau supraîncălziri datorate siguranțelor supradimensionate. Supraîncărcarea apare atunci când cererea de curent este mai mare decât capacitatea de furnizare a instalației. Verifică aceste aspecte, iar dacă domeniul instalațiilor te depășește, nu te sfii în a apela la un electrician. Mai bine să previi decât să tratezi.

O altă situație a instalațiilor vechi o reprezintă cablurile redundante și improvizațiile. Sunt multe blocuri în care remedierea unor probleme s-a făcut printr-o improvizație. Cel mai des se relua alimentarea unor circuite printr-o legătură improvizată pe alt circuit funcțional. O verificare inițială a instalației te poate scuti de probleme mai grave pe viitor. 

În ceea ce privește scara blocului, se pot face îmbunătățiri rapide ale iluminării, înlocuind becurile clasice cu becuri LED, mult la fiabile și mai eficiente. Acestea pot avea incluse și automatizări moderne care să permită o lumină de veghe, care este mai economică, iar în momentul în care detectează mișcare, lumina să devină mai puternică.

Din ce în ce mai multe blocuri adoptă sistemele video de supraveghere. Pentru siguranța locatarilor și a bunurilor acestora, este recomandată instalarea unui sistem video capabil să înregistreze imagini de o calitate bună. Un sistem care înregistrează la o calitate slabă, te poate ajuta să înțelegi ce s-a întâmplat, dar nu te poate ajuta să identifici persoanele implicate.

Instalația electrică reprezintă unul dintre elementele importante ale viitoarei tale locuințe și trebuie tratată ca atare. Dacă nu te simți stăpân pe verificarea acesteia, apelează cu încredere la un specialist. Te va scuti de bani și timp pierdut pe viitor.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *