Dacă nu știai încă acest lucru, panourile fotovoltaice captează energia provenită de la soare și o transformă în energie electrică. Această energie este folosită apoi pentru alimentarea aparatelor și echipamentelor de uz casnic.
Motivele principale pentru care această alternativă a devenit preferată de către români în ultimii 10 ani sunt: independența de furnizorii de energie electrică, economia pe plan financiar și impactul pozitiv asupra mediului înconjurător. Există mai multe tipuri de modele de fotovoltaice (monocristaline, policristaline, half-cell etc.), dar noi vom vorbi în acest articol despre o categorie rar folosită în România: panourile fotovoltaice integrate în clădire (BIPV – Building-integrated photovoltaics).
Ce este sistemul de generare a energiei BIPV
Sistemul de generare a energiei BIPV înlocuiește materialele de construcție care sunt folosite în mod obișnuit în etapa de proiectare arhitecturală a unei clădiri sau în cursul modernizării acesteia. Sistemul se poate aplica pe fațada, acoperișul sau geamurile imobilului. Scopul său este dublu: să devină sursă principală de energie electrică și să se integreze perfect în anvelopa clădirii și în componentele acesteia. Odată cu integrarea sistemului în clădire, acesta va oferi și:
- Protecție împotriva intemperiilor;
- Izolație termică;
- Protecție împotriva zgomotului;
- Siguranță;
- Aspect estetic plăcut.
Tehnologia panourilor fotovoltaice integrate
BIPV-urile pot avea trei tipuri de tehnologii, în funcție de modul în care sunt folosite:
- Celule solare pe bază de siliciu cristalin – acest tip de tehnologie se găsește la cele care se aplică pe acoperiș;
- Tehnologie cu strat subțire din silicon cristalin amorf – panourile din această categorie sunt transparente sau colorate și se pot folosi la crearea peretelui cortină;
- Tehnologie cu strat subțire pe bază de CIGS (cupru, indiu, galiu, seleniură) – în acest caz, panourile care beneficiază de această tehnologie sunt cele care se aplică pe anvelopa clădirii.
De asemenea, acestea vin în culori (galben, roșu, mov, albastru, verde etc.), texturi și forme diferite, în funcție de cerințele proiectului.
Un kit complet cuprinde:
- Modulele fotovoltaice;
- Un controler de încărcare;
- Baterii sau alte sisteme de stocare a energiei;
- Echipament de conversie a puterii;
- Surse de alimentare de rezervă, cum ar fi generatoarele diesel.
BIPV-urile pot fi legate la rețeaua de utilități disponibilă sau proiectate ca sisteme independente, în afara rețelei.
Totodată, este esențial să ții cont de mai mulți factori, în cazul în care îți dorești să devii prosumator și să achiziționezi PV care se integrează în clădire.
Factorii care pot afecta eficiența
Clima și condițiile meteorologice – Temperaturile ridicate pot scădea puterea acestora, iar vremea capricioasă poate duce la apariția problemelor în ceea ce privește întreținerea;
Umbrirea – Clădirile din împrejurimi sau copacii pot bloca razele solare.
Avantaje
Pe lângă avantajele deja menționate, BIPV contribuie la dezvoltarea clădirilor net-zero (clădiri cu consum energetic aproape de zero). Folosirea sistemului de generare a energiei BIPV este cu atât mai importantă dacă îți dorești să respecți noile schimbări în ceea ce privește normele de construcție. În România, începând cu 1 ianuarie 2021, este obligatoriu ca toate clădirile noi sau acelea care beneficiază de renovări majore să folosească cel puțin 30% energie din surse regenerabile.
Alte avantaje importante sunt următoarele: reduc suma cheltuită pe materialele de construcție și pe forța de muncă necesară, reduc amprenta de carbon, iar imobilul capătă un aspect modern.
Unde pot fi aplicate
Așa cum am afirmat și mai sus, sistemul poate fi montat pe mai multe suprafețe. În funcție de locul ales diferă și eficiența cu care acesta produce energie.
Pe fațadă
Panourile pot înlocui sau acoperi ferestrele tradiționale din sticlă. Deoarece poziția verticală a fațadei nu este propice captării unei cantități mai importante din lumina solară, producerea energiei regenerabile este mai redusă în acest caz. Cu toate acestea, varianta aceasta de aplicare este preferată de către designeri și arhitecți, deoarece clădirea capătă un aspect futurist.
Pe acoperiș
Există două tipuri de acoperiș BIPV:
- panou integrat dintr-o singură piesă, realizat din sticlă laminată.
- șindrilă solară, care înlocuiește șindrila obișnuită pentru acoperiș.
Aplicarea BIPV-urilor pe acoperiș este cea mai populară alegere, atât în UE, cât și în SUA, deoarece este o zonă mai puțin umbrită și este o suprafață mai mare, ușor de transformat.
Pe geamuri
Luminatoarele pentru mansardă care permit pătrunderea luminii naturale pot genera acum energie electrică datorită BIPV.
Un alt avantaj foarte mare este că poți folosi aceste sisteme în mult mai multe moduri decât îți poți imagina. Le poți aplica și pe:
- Lucarne;
- Balcoane;
- Sere;
- Pergole;
- Podele;
- Pavaje.
BIPV în România
Din păcate, în momentul de față, nu există informații publice despre proiecte în care aceste panouri au fost folosite în România. Cu toate acestea, la o simplă căutare pe internet, poți găsi firme care pot aduce/produce pe comandă fotovoltaice care se pot integra în clădire. De asemenea, poți găsi și servicii de montaj, consultanță sau mentenanță.
Însa nu uita de condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea să montezi panouri fotovoltaice de orice fel, precum și de obținerea documentelor absolut necesare pentru instalarea acestora în condițiile prevăzute de lege: avizul de salubritate, ISU, de telefonizare, de amplasament furnizor energie, avizul tehnic de racordare, licența de producere și acreditare a energiei electrice, certificatul de racordare.
Prețuri
Dacă prețul altor tipuri de panouri fotovoltaice este deja cunoscut în sectorul energiei regenerabile, în ceea ce privește BIPV lucrurile se complică puțin pentru că există mai mulți factori care pot afecta prețul final.
Prețul pentru panourile fotovoltaice aplicate pe fațada unei clădiri poate ajunge la 1000 de lei m², dar costul instalării acestora va fi mai mare față de alte opțiuni alese de captare a energiei solare, conform unui studiu din afara României.
În concluzie, dacă îți dorești să devii prosumator, să oferi un aspect modern casei tale și să implementezi o soluție inovativă, poți lua în calcul achiziționarea panourilor integrate. Mai mult decât atât, vei beneficia și de economii financiare de-a lungul timpului și vei ajuta la construirea unui viitor mai bun pentru planeta noastră.
Surse:
- Integrarea panourilor solare în designul clădirilor
- Building-integrated photovoltaics
- În România se pot construi de acum doar clădiri cu standardul “net zero”. Ce înseamnă asta și care sunt efectele
- BUILDING INTEGRATED PHOTOVOLTAICS
- LEGEA nr. 372 din 13 decembrie 2005 (*republicată*)
- Instalarea sistemelor fotovoltaice – Aspecte practice pentru instalatori
- Lifecycle cost analysis of tailor-made building integrated photovoltaics (BIPV) façade