Iluminatul joacă un rol foarte important într-o locuință pentru că îți asigură vizibilitate în diverse camere și, în plus, poate crea o atmosferă plăcută. Dacă știi deja de ce tipuri de corpuri de iluminat ai nevoie pentru locuința ta (de perete, plafonieră, spoturi, de podea etc.), află din acest articol la ce aspecte să fii atent atunci când vrei să le achiziționezi pentru a face cea mai bună alegere.
Pe majoritatea etichetelor corpurilor de iluminat, poți găsi următoarele informații utile:
Garanția corpurilor de iluminat și a becurilor
Este de obicei specificată în luni (12 luni, 24 luni). Garanția este orice angajament asumat de vânzător sau producător faţă de consumator, fără solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a preţului plătit de consumator, de reparare sau de înlocuire a produsului cumpărat, dacă acesta nu corespunde condiţiilor enunţate în declaraţiile referitoare la garanţie sau în publicitatea aferentă.
La fel ca în cazul corpului de iluminat, și becurile beneficiază de garanție care va fi specificată pe etichetă.
Materialul din care este confecționat corpul de iluminat
Cel mai probabil, stilul de amenajare al încăperii în care urmează să montezi noul tău corp de iluminat va dicta acest aspect. Alte aspecte pe care trebuie să le iei în considerare sunt legate de:
- becurile utilizate – un bec care degajă prea multă căldură va afecta în timp anumite materiale.
- apropierea de sursele de căldură – dacă montezi un corp de iluminat prea aproape de anumite surse de căldură, în timp materialul din care este realizat poate fi deteriorat.
- spațiile umede – pot afecta în timp anumite materiale, cum ar fi cele textile care adună umezeală.
Ce opțiuni ai?
Două dintre cele mai utilizate materiale pentru confecționarea corpurilor de iluminat sunt metalul și sticla. Acestea se folosesc pentru producția lustrelor, a diferitelor tipuri de plafoniere sau aplice de perete, precum și la alte tipuri de corpuri de iluminat. Un mare avantaj al acestora este faptul că sunt foarte rezistente în timp.
Un material care a prins avânt în ultimul timp este plasticul. Cel mai des întâlnim plafoniere din plastic, dar și diferite lustre. Avantajul lor este faptul că sunt ușoare, ceea ce înseamnă că sunt alegerea perfectă în cazul locuințelor mai vechi, unde tavanul nu poate susține o greutate foarte mare.
Alte materiale pe care le poți alege sunt: lemn, material textil, vitraliu, cristal sau, de ce nu, cauciuc, beton, ceramică, hârtie, piele sau chiar sare.
Numărul surselor de lumină
Îți indică numărul de becuri care pot fi conectate la corpul de iluminat. Spre exemplu, poate fi util să ai mai multe surse de lumină diferite la același corp, în situația în care vrei ca dimineața, atunci când te trezești, lumina să nu fie una puternică. Astfel, poți conecta un bec cu o intensitate a luminii mai scăzută și unul cu o intensitate mai ridicată. Bineînțeles, în această situație ai nevoie și de un întrerupător dublu.
Sursa inclusă
Anumite corpuri de iluminat au și sursa (becurile) incluse în pachet. De obicei, pe rândul sursă inclusă vei găsi scris „Da” sau „Nu”.
Putere maximă sursă (W)
Îți indică puterea maximă recomandată a sursei de lumină, în wați (W). Alegerea puterii unui corp de iluminat o poți face în funcție de mărimea camerei în care urmează să fie montat. Spre exemplu:
- pentru un living cu o suprafață de 4 x 5 metri (20 mp) ai nevoie ca suma surselor de lumină din cameră să aibă valoarea de 400 W.
- pentru bucătărie este recomandată o intensitatea a luminii de aproximativ 35 W/m2.
- în cazul dormitorului, cantitatea de lumină necesară pentru 1 mp este de 15–20 W.
În ceea ce privește becurile, puterea acestora nu trebuie să fie mai mare decât puterea maximă a sursei indicată pe eticheta corpului de iluminat.
Gradul de protecție IP
Clasifică gradele de protecție oferite împotriva intruziunii obiectelor solide (inclusiv părți ale corpului, cum ar fi mâinile și degetele), prafului, contactului accidental și apei în dispozitivele electrice. Standardul urmărește să ofere utilizatorilor informații mai detaliate decât termenii vagi precum impermeabil.
Carcasele care asigură protecția acelor echipamente pe care dorești să le montezi în exterior (aer liber), trebuie să ofere un grad de protecție de minim IP65. În ceea ce privește carcasele pentru echipamentele care se montează în interior (în incinte acoperite), acestea trebuie să ofere un grad de protecție de minim IP44.
Dimensiuni
Un aspect care te interesează mai ales în cazul în care ai un spațiu limitat în care vrei să montezi un anumit corp de iluminat, dar și pentru design.
Compatibilitate clasă consum
Îți indică cu ce clase de consum (A++, A+, A, B, C, D, E) ale becurilor este compatibil corpul de iluminat.
Tipul duliei
Îți va indica ce tip de bec este potrivit pentru corpul în cauză, mai exact, un bec cu soclu corespunzător. În dreptul duliei, vei vedea un număr, spre exemplu E27, care îți indică diametrul soclului de la bec în milimetri. Litera E vine de la numele lui Edison, deoarece E27 mai este cunoscut și sub numele de “Filetul lui Edison”.
Cel mai des întâlnit bec este becul cu soclu E27. Acestea sunt folosite cel mai des în locuințele noastre. Nu atât de des întâlnit ca soclul E27, este soclul tip E14, folosit cel mai adesea în aplice, veioze etc. Mai rar întâlnit în rândul consumatorilor casnici se găsește soclul tip E40, foarte utilizat în iluminatul stradal și industrial.
Până nu demult, toate corpurile de iluminat foloseau becuri incandescente. Când becul se ardea, îl înlocuiai pur și simplu cu altul de putere similară, fără să te gândești prea mult la asta. Astăzi, însă, ai la dispoziție o gamă largă de produse de iluminat care oferă numeroase avantaje. Cum decizi care este cel mai bun bec pentru corpul de iluminat pe care tocmai l-ai ales? Ai putea începe și în acest caz, prin a examina eticheta becului. Iată o serie de aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când dorești să achiziționezi un bec potrivit pentru corpul de iluminat:
Forma becului
Becurile pot avea diferite forme, cum ar fi: bec normal, bec în formă de spirală, bec de tipul spot, bec de tipul reflector, bec de tipul lumânare, bec de tipul stick (drept), bec de tipul glob etc. De cele mai multe ori, vei alege forma în funcție de designul corpului de iluminat și al încăperii în care va fi montat.
Tip soclu
Indică tipul soclului becului. Trebuie să fie același cu tipul duliei corpului de iluminat (spre exemplu E27).
Flux luminos
Se exprimă în lumeni (lm) (800, 900, 1000 lm) și reprezintă cantitatea de lumina emisă în toate direcțiile de bec. Cu cât un bec are mai mulți lumeni, cu atât lumina este mai puternică. Becurile incandescente aveau un flux luminos de aproximativ 13,5 lm/W. Becurile LED cel mai des au un flux luminos în intervalul 30 – 110 lm/W. Trebuie să ții cont de faptul că odată cu vârsta becului va scădea și fluxul luminos al acestuia. Fluxul luminos se reduce la toate tipurile de tehnologii ale surselor de lumina. La becurile compacte, fluxul luminos scade la doar 30% din valoarea inițială pentru durata de viață. La becurile LED fluxul luminos scade la doar 70 % din valoarea inițială la sfârșitul duratei sale de viață.
Temperatură culoare
Temperatura este cea care determină tipul de lumină pe care becul îl va genera. Aceasta se măsoară în grade Kelvin (K). Dacă temperatura de culoare este mai mică de 3.300 de grade Kelvin, lumina generată va fi de culoare alb cald, similară cu lumina dată de o lumânare aprinsă. Atunci când temperatura de culoare variază între 3.300 și 5.500 de grade Kelvin, becul va emite lumină alb neutru. La o temperatură de peste 5.500 de grade Kelvin, lumina generată va fi alb rece, cu tente de albăstrui, asemănătoare cu lumina puternică dintr-o zi senină.
Lumina
Pentru a nu mai sta să calculezi lumina în funcție de gradele Kelvin, producătorii au decis să o scrie pe etichetă. Astfel, vei putea vedea dacă lumina emisă de bec este una caldă, neutră sau rece.
Clasa energetică potrivit noilor etichete energetice adoptate la nivelul UE
Așa cum poate știi deja, de la 1 martie a fost modificată vechea versiune a claselor energetice pentru anumite categorii de produse. De curând, au început să fie aplicate noile categorii și pentru becuri. Citește mai multe despre Noile etichete energetice.
Durata medie de viață
Așa cum îi spune și numele, indică durata medie de viață a becului, exprimată în ore. Becurile cu led au în general o durată de viață de până la 50.000 de ore. Dacă ții aprins un bec LED timp de 10 ore/zi, rezultă că aceasta ar putea funcționa în jur de 13 ani. Durata de viață a becurilor fluorescente este cuprinsă între 8.000 și 15.000 de ore, iar a becurilor cu halogen, între 2.000 și 3.000 de ore.
Număr cicluri comutare
Ciclurile de comutare indică numărul de aprinderi și stingeri ale unui bec înainte ca acesta să se defecteze, variind de la un tip de bec la altul. În general, putem vorbi de câteva zeci de mii de cicluri de comutare. Spre exemplu, un bec LED tip „halogen”, de 4 W (35 W echivalent pentru halogen), are o durată de viață de 10.000 ore și un număr de cicluri de comutare de 100.000. În general, becurile cu LED au cea mai lungă durată de viață. Producătorii oferă garanții lungi pentru a confirma durata de viață a acestora, de obicei peste 50.000 de cicluri de comutare.
Compatibil cu variator
Sursele sau corpurile de iluminat cu LED sunt compatibile cu variatoarele de tensiune doar dacă pe eticheta produsului respectiv este specificat acest lucru. Variatoarele au un rol important, realizând adaptarea luminii la tipul de activitate. De exemplu, vei avea nevoie de mai multă lumina pentru o sală de lectură, de studiu sau mai puțină lumină în timpul vizionării unui film, sau când este suficientă lumina naturală.
Sperăm ca toate aceste informații să îți fie utile și să te ajute să iei cea mai bună decizie în procesul de achiziție a unui corp de iluminat.
Surse: