Sistemele de încălzire și răcire prin tavan se regăsesc în principal în birouri, magazine, clădiri industriale, săli de sport, etc., iar în ultimii ani și în locuințe. Aceste sisteme sunt adesea folosite ca supliment la alte soluții de încălzire și răcire. Sistemele clasice de încălzire prin tavan sunt instalate direct pe tavan sau suspendate în tavan. În cazul birourilor sau spațiilor comerciale, activarea elementelor termice este un mod economic și durabil de a încălzi și răci clădirile într-un mod eficient din punct de vedere energetic.
Activarea componentelor utilizează masa termică a betonului din structura clădirii. Sunt instalate țevi care transportă apa încălzită/răcită. În acest fel, plafoanele aduc o contribuție majoră la răcirea sau încălzirea de bază a clădirii. Sistemele de țevi integrate pe suprafețele încăperii utilizează miezul de beton din masa clădirii pentru a schimba energia termică.
Tavanul radiant este un sistem de încălzire și răcire complet invizibil, multifuncțional, economic, simplu și ușor de instalat. Acesta este ideal atât pentru clădirile noi, cât și pentru cele în curs de renovare. Nu ocupă spațiul util pentru mobilier, are inerție termică scăzută (răspuns rapid la orice solicitare) și oferă economii de energie însemnate în combinație cu alte surse regenerabile de energie. De asemenea, îmbunătățește izolația termică și acustică, nu este zgomotos și nu prezintă mișcări ale aerului sau prafului.
Avantajele încălzirii și răcirii prin tavan
În comparație cu un sistem de încălzire prin pardoseală, încălzirea și răcirea prin tavan prezintă câteva avantaje evidente și anume:
- în ceea ce privește încălzirea, temperatura maximă la suprafaţa tavanului nu mai este limitată, ca la pardoseala radiantă, la 29°C. Din acest motiv, un tavan radiant poate asigura întreg necesarul de încălzire fără alte sisteme adiționale;
- încălzirea prin intermediul tavanelor radiante se face cu apă la temperaturi joase ( 28 – 32°C) ceea ce face foarte eficientă folosirea pompelor de căldură în aceste instalații;
- deoarece pe tavan nu există parchet, covoare sau obiecte de mobilier, suprafaţa utilă radiantă este tot tavanul;
- inerţia termică este foarte mică. Timpul de răspuns pentru creşterea temperaturii este mult mai redus comparativ cu o pardoseală radiantă, unde durează mai mult deoarece grosimea șapei este mare;
- de asemenea și procesul de răcire ambientală este unul deosebit de confortabil, cu apă la temperaturi relativ ridicate (17 – 20°C) făcând posibilă răcirea pasivă, cu eficiență energetică maximă;
- un astfel de sistem de încălzire se poate aplica pe orice plafon (inclusiv pe cele în curs de renovare, fără scoaterea mobilierului afară din încăpere);
- reducerea de înălţime este doar de 8 cm, maxim 15 cm dacă există și instalații de ventilare cu tubulatură de aer care poate fi mascată în tavanul fals format.
Temperaturile de funcționare ale tavanului radiant
În faza de încălzire, temperatura de funcționare a sistemului este între 27 și 32°C, iar în faza de răcire între 15 și 20°C.
Încălzirea prin tavan funcționează la fel ca soarele
Căldura de la soare are un efect foarte plăcut și direct în zilele răcoroase. Încălzirea plafonului radiază, la fel ca soarele, de sus, cu temperaturi ușoare atât pentru tine, cât și pentru interiorul camerei. Toate obiectele din cameră și toate suprafețele care înconjoară camera sunt încălzite de căldura radiantă de la încălzirea din tavan. Deoarece podeaua este izolată termic, căldura radiantă din tavan este absorbită acolo, rezultând o suprafață a podelei care este puțin mai caldă decât temperatura interioară. Nu este nevoie să te îngrijorezi cu privire la faptul că, dacă vine căldura din tavan, vei avea picioarele reci.
Deoarece temperatura suprafeței plafonului nu este semnificativ mai mare decât temperatura din cameră, circulația aerului prin fluxul termic este, de asemenea, nesemnificativă. Camera nu este încălzită de creșterea cantității de aer cald, ci aproape exclusiv de căldura radiantă.
Răcirea prin tavan
Creează un grad ridicat de confort termic. Răcirea fără o circulație a aerului contribuie la acceptarea mai ușoară a schimbării de temperatură și satisfacție ridicată, în special în rândul persoanelor alergice. Acesta este motivul pentru care tot mai multe spitale investesc în plafoane de răcire radiante.
„Din punct de vedere medical, considerăm că este foarte important pentru pacienții noștri să aibă o răcire uniformă a camerei, fără curenți de aer.” – Thomas Höhn, director administrativ, German Heart Center, Berlin.
Riscul de a se forma condens pe tavanul rece este prevenit prin controlul temperaturii și prin aerisirea camerei.
Prețul montajului unui sistem de încălzire și răcire prin tavan
O firmă specializată va percepe un tarif cuprins în intervalul 300 – 400 lei/m2 pentru varianta fără izolație și 350 – 450 lei/m2 pentru varianta cu izolație.
Cel mai important aspect atunci când alegi un sistem de încălzire și răcire prin tavan este eficiența energetică. Un astfel de sistem te poate ajuta să economisești mai mult de 40% energie comparativ cu alte sisteme, asigurând în același timp un climat interior plăcut.
Surse: