O casă acoperita cu iederă sau alte plante cățărătoare atrage privirile prin eleganța și farmecul pe care le transmite, în mod deosebit în orașe, unde natura este înlocuită deseori cu betoane și sticlă. De pe stradă este fascinant să vezi un imobil acoperit de plante verzi, dar în același timp, locatarii se confruntă cu alte provocări.
Este bine să cunoaștem dinainte ce presupune existența acestei plante agățătoare pe fațada locuinței, dacă intenționăm să oferim casei un farmec aparte.
Ce trebuie să știm despre iederă?
Iedera este o plantă cățărătoare, care se dezvoltă predominant în medii umbrite și cu umiditate crescută, fiind cel mai adesea folosită ca plantă decorativă. Este o alegere populară pentru spațiile urbane sau pentru zonele poluate deoarece poate absorbi atât praful, cat și noxele. Înmulțirea se realizează foarte ușor (prin butași), însă viteza de răspândire a plantei reprezintă și primul motiv pentru care iedera poate fi dăunătoare, în special pentru dezvoltarea celorlalte plante. Dacă nu este îngrijită corespunzător, iedera va acapara cel mai probabil tot spațiul unei grădini.
Ce avantaje oferă iedera pe fațada unei locuințe?
Un studiu făcut de Universitatea Oxford a relevat câteva avantaje demne de reținut pentru aceasta plantă agățătoare. Studiul a demonstrat cum iedera poate crea o bariera termoizolantă la exteriorul locuintei, fiind testate locuințe învelite în iederă. Pe parcursul sezonului rece iedera a dus la încălzirea temperaturii de la interior cu până la 15%, iar pentru vară temperatura de la interior a scăzut cu până la 34%. În plus, studiul a demonstrat și faptul că iedera poate absorbi emanațiile poluante din mediul urban, prevenind ca acestea să ajungă în interiorul locuințelor.
La ce trebuie să fim atenți, înainte de a planta iederă pentru a acoperi fațada casei?
Iedera pe fațade devine un ajutor atunci când construcția se află într-o condiție bună și atunci când este îngrijită adecvat. Specialiștii ne recomandă să plantăm plante agățătoare și implicit iederă, doar dacă fațada casei este pe baza de ciment, pentru că odată ce se lipesc, în timp, menține umiditate și distruge suprafețele care au în componență var. Iedera este o plantă cu rădăcini aeriene, care vor prefera întotdeauna golurile dintre cărămizi sau alte părți constructive. Mai mult decât atât trebuie să ne asigurăm tot timpul că iedera nu ajunge pe sub țigle, în jurul tâmplăriei din lemn sau să obtureze jgheaburile și scurgerile de apă. Pe măsură ce iedera se maturizează, devine mai groasă pentru a continua să crească, transformând fisurile construcției în adevărate goluri.
În același timp, putem presupune că toate plantele care sunt atașate de structura casei sunt greutatea echivalentă a apei și că volumul acestora se va modifica în funcție de temperatură. Pe parcursul mai multor ani, acest lucru poate pune în pericol mortarul, iar în zonele cu multe cicluri de îngheț-dezgheț, această cronologie devine mult mai scurtă.
Iedera construiește o masă verde foarte voluminoasă și, prin urmare, unul dintre cei mai eficienți purificatori de aer, reprezentând uneori o necesitate pentru apartamentele din oraș. Dacă suntem dispuși să trecem îngrijirea iederei pe lista de activități regulate pentru imobilul nostru, atunci cu siguranță că fațada va atrage toate privirile.
Surse: