În ultimii ani sunt tot mai vizibile preocupărileîn ceea ce privește utilizarea de materiale ecologice, reducerea poluării și a amprentei de carbon, eficiența energetică, îmbinarea inteligentă a funcționalității clădirilor cu latura estică, concomitent cu reducerea impactului clădirilor asupra mediului. Acoperișul verde se încadrează în această direcție și constituie o parte a soluției atât pentru construcțiile noi, cât și pentru cele existente.
Practic, acoperișul verde, similar unei grădini, se realizează prin amplasarea unui strat de vegetație împreună cu suportul de sol, pe terasele sau acoperișurile construcțiilor. În general, greutatea stratului de verdeață variază de la 50 kg/mp până la 200-500 kg/mp în funcție de grosimea stratului de sol.
În funcție de tipurile de plante alese pentru acoperire, aceste învelitori se pot clasifica astfel:
Acoperiș verde de tip extensiv – nu necesită un proces de întreținere special, fiind destul de ușor de îngrijit. Se va plasa un strat foarte subțire de sol, iar plantele sădite au un grad de toleranță crescută, așadar nu au nevoie de atenție sau de îngrijire specială.
Acoperiș verde de tip intensiv – are un aspect similar cu al unei grădini cu iarbă, copaci și arbuști, fiind necesar un strat mult mai gros de sol.
Dintre avantajele acoperișurilor verzi, putem enumera:
Economia de energie: Un acoperiș verde nu permite iarna căldurii să se piardă, iar în perioadele caniculare, când temperaturile cresc foarte mult, împiedică încălzirea excesivă a locuinței. De exemplu, într-o zi caniculară, cu temperatura de 35° C, temperatura unui acoperiș clasic poate ajunge la 80°, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui acoperiș verde.
Protejează membrana acoperișului: radiațiile ultraviolete (UV) slăbesc rezistența și elasticitatea membranei acoperișului, conferindu-i un caracter casant. Stratul de vegetație reduce expunerea directă la razele solare, protejează membrana și îi mărește durata de viață.
Împiedică pătrunderea totală a apei în sol: În cazul unor precipitații abundente într-un interval de timp foarte scurt, acoperișul verde absoarbe până la saturație o parte din apa pluvială, determinând și o întârziere a ajungerii apei la sol, fiind eliminate sau diminuate inundațiile locale.
Dezavantajul principal al acoperișului verde este dat de greutatea acestuia, necesitând amplasarea pe o structură capabilă să îl susțină.
Costurile pentru realizare unui acoperiș verde pornesc de la 50 euro (fară TVA)/mp, însă costul final este influențat de o multitudine de factori: tipul de acoperiș verde dorit (intensiv/extensiv), forma, înclinaţia, cota de înălţime, accesibilitatea acoperișului pe care pe care se montează, precum și eventuale lucrări suplimentare pentru asigurarea preluării în siguranță a greutății stratului de vegetație și a substratului.
Surse: