Schimbarea de job, de venituri, țară, statut familial și multe altele adesea sunt urmate de schimbarea locuinței. Mulți dintre noi aflați în această situație ajungem să vindem, să cumpărăm, să închiriem sau să construim o locuință. Atunci ne confruntăm cu nevoia de un act important numit certificat energetic. Cine, ce, cum și de ce avem nevoie de un certificat energetic vom afla în ghidul ce urmează.
Ce este un certificat energetic?
Certificatul energetic este un document ce conține informaţii importante referitoare la eficienţa unei clădiri din punct de vedere energetic. Aici regăsim datele care atestă cantitatea de energie necesară pentru a încălzi, ilumina şi produce apă caldă într-o clădire.
Actul respectiv ne ajută să ne formăm o imagine de ansamblu atât despre costurile și eficienţa energetică a locuinței, cât și despre posibile îmbunătățiri pentru a încadra proprietatea într-o clasă energetică mai bună.
De ce ai nevoie de un certificat energetic?
Cel mai probabil ajungi să te întrebi de ce ai nevoie de acest certificat energetic exact în momentul când ai nevoie de el.
Nu este vorba despre o formalitate. Acest document este unul important și îți trebuie pentru înscrierea rolului fiscal al clădirii sau a unei părți din clădire. Așadar, orice act de vânzare sau închiriere a imobilului este nul dacă are loc fără întocmirea certificatului energetic.
Dacă ești cumpărător sau chiriaș
Tu, ca potențial cumpărător sau chiriaș, ai un avantaj major în cumpărarea sau închirierea unei locuințe dacă știi să te folosești de un certificat energetic. Acest act atestă informații despre cantitatea de energie consumată pe m²/an. Astfel, poți calcula costurile de întreținere ale locuinței înainte să semnezi contractul, să previi anumite situații și să iei decizii informate.
Dacă ești proprietar
În cazul în care ești proprietar, certificatul energetic al clădirii tale te poate ajuta să crești valoarea proprietății pe piață. Tot mai multe persoane caută să achiziționeze o casă sau un apartament bine izolat, cu cheltuieli de întreținere cât mai avantajoase și respectiv aflat într-o clasă energetică mai bună. Datele despre costurile de întreținere din documentul respectiv te ajută să iei decizii de îmbunătățire a locuinței astfel încât să o poți încadra într-o clasă energetică mai avantajoasă care vine cu un adaos la prețul locuinței.
Când ai nevoie de un certificat energetic?
De cele mai dese ori vei avea nevoie de un certificat energetic atunci când ești implicat în procesul de tranzacții imobiliare.
La vânzare-cumpărare – dacă ești în situația în care vrei să cumperi sau să vinzi o proprietate imobiliară, conform legii este obligatoriu să ai un certificat energetic întocmit. Atenție, altfel contractul de vânzare-cumparare încheiat poate fi declarat nul.
La închiriere – dacă ajungi în situația în care vrei să închiriezi sau să dai în chirie o locuință, este important să știi că proprietarul trebuie să prezinte un exemplar al certificatului energetic noului chiriaș.
La construirea unei noi clădiri – în acest caz tu, ca investitor sau proprietar, trebuie să prezinți un exemplu de certificat energetic comisiei întrunite pentru a obține recepția finală.
La solicitarea instituției – există mai multe instituții care cer să fie prezentat certificatul energetic, de exemplu la obținerea unui credit. În cazul în care îți propui să achiziționezi o locuință prin programul Noua Casă, vei fi obligat să alegi o clădire care se încadrează într-una dintre clasele de eficiență termică A, B sau C, fapt dovedit doar printr-un certificat energetic.
La reabilitarea termică – atunci când îți propui să faci anumite lucrări de reabilitare termică a locuinței pentru a scădea costurile de întreținere în viitor. Într-o astfel de situație te sfătuim să faci un certificat energetic al locuinței respective pentru a lua decizii eficiente sau pentru a putea obține sfaturi exacte de reabilitare de la un specialist.
Când ești obligat să ai un certificat energetic?
Având o utilitate majoră, întocmirea unui certificat energetic a ajuns să fie impusă și de lege. Sunt anumite situații în care documentul respectiv este obligatoriu și anume:
La vânzare sau închiriere vei avea nevoie să ai la tine certificatul energetic, altfel contractul semnat va putea fi anulat.
La semnarea contractului de vânzare-cumpărare, în calitate de proprietar, ești obligat să prezinți cumpărătorului un exemplar al certificatului energetic.
La data de înregistrare a contractului de vânzare-cumpărare vei fi obligat ca proprietar să prezinți o copie a certificatului energetic la organul fiscal competent.
La deținerea sau administrarea unei clădiri de către autoritățile publice ori instituții care prestează servicii publice, cu o suprafață utilă de peste 250 de metri pătrați, legea impune afișarea certificatului energetic.
Precum știi bine deja, nerespectarea legii este urmată de sancțiuni. Și în cazul certificatului energetic, neîntocmirea unuia în situațiile menționate mai sus va duce la aplicarea sancțiunilor conform Legii 372 din 2005 incluzând modificările ulterioare.
Ce spune legea despre certificatul energetic?
Asigură-te că nu îți scapă nimic din punct de vedere legal. Pe data de 19 iulie 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 59 din 2013, care a modificat legea nr. 372/2005, și care impune în mod obligatoriu întocmirea certificatului energetic pentru clădirile care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore.
În același timp, conform legii, acest act este elaborat la solicitare de către specialiști atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), numiți auditori energetici.
Obligația întocmirii certificatului energetic a fost introdusă la cererea Uniunii Europene.
Cine întocmește un certificat energetic?
Doar anumiți specialiști, auditori energetici atestați, sunt autorizați să întocmească certificate energetice. Însă ei oferă acest serviciu doar la solicitare. Dacă ești un proprietar care dorește să vândă sau să închirieze, sau dacă ești un investitor care construiește un imobil, ai responsabilitatea să apelezi la specialistul respectiv și să ceri întocmirea acestuia, contra cost.
În funcție de clădirea pentru care vrei să obții un certificat energetic, este nevoie să apelezi la unul din cele două tipuri de auditori: la cei de gradul I sau cei de gradul II. Spre deosebire de auditorii de gradul II, cei de gradul I au autorizația să întocmească certificate atât pentru locuințe, cât și pentru alte tipuri de clădiri.
Ce conține un certificat energetic?
Ca să poți trage concluzii utile dintr-un certificat energetic și să iei decizii argumentate precum cumpărarea sau renovarea, este important să știi ce semnifică datele măsurate și expuse în acest act.
Certificatul energetic prezintă performanţa energetică a clădirii prin doi indicatori importanţi:
- lasa energetică, cuprinsă între A şi G (clasa A fiind cea mai eficientă din punct de vedere energetic);
– clasa energetică A reprezintă imobilele cu cel mai mic consum de energie, 125 kWh/m²/an.
– clasa energetică G: reprezintă clădirile cu un consum sporit de energie, 820 kWh/m²/an.
- nota energetică (cuprinsă între 1 şi 100, nota 100 fiind cea mai bună).
Acum, pe baza unui astfel de certificat poți să calculezi consumul de energie al clădirii. Ține cont că performanța energetică este influenţată de nivelul de izolare termică al locuinţei faţă de sol și exterior, acestea fiind zonele pe unde se pierde cea mai mare cantitate de căldură. Citește mai multe despre izolarea termică în articolul nostru, Care este cea mai eficientă izolație pentru casă?.
Cum obții un certificat energetic?
Deși certificatul energetic este un document destul de complex, va fi relativ ușor să-l obții, urmând acești pași:
- În primul rând, alege o firmă de consultanță sau auditorul la care să apelezi pentru întocmirea documentului.
- Încheie contractul de prestare servicii cu firma sau specialistul respectiv.
- Auditorul energetic atestat face o inspecție tehnică a clădirii pentru măsurarea datelor necesare la calculul energetic. Inspecția durează 30-45 minute.
- Apoi trebuie să depui un dosar care conține actele necesare și răspunsuri la anumite întrebări legate de clădire.
- Specialistul va stabili prin calcul consumurile de energie aferente sistemelor de instalații conform cărora clădirea va fi încadrată în una din clasele de eficiență energetică de la A la G.
Cât timp este valabil un certificat energetic?
Odată ce l-ai făcut, certificatul tău energetic va fi valabil pentru următorii 10 ani. Totuși, în cazul în care ai făcut anumite lucrări de reabilitare termică a clădirii, îți sugerăm să întocmești un alt certificat energetic conform căruia va fi posibil ca locuița ta să fie încadrată într-o clasă energetică mai bună, lucru care implicit duce la creșterea prețului imobilului.
Cât costă un certificat energetic?
Costul întocmirii unui certificat energetic se calculează în funcție de mărimea clădirii și complexitatea acesteia. Cea mai mică clădire se consideră a fi o garsonieră, iar prețul începe de la 130 lei.
În cât timp se face un certificat energetic?
Timpul de întocmire a unui certificat energetic este în limita a 24 de ore din momentul în care auditorul a primit toate actele și datele necesare. Totuși, acest timp variază în funcție de mărimea imobilului și distanța de deplasare a auditorului la clădirea respectivă.
Cum arată un certificat energetic?
După ce ai parcurs atât de multe detalii despre un certificat energetic, cred că ești curios și cum arată. În afară de clasă, un astfel de certificat conține multe alte date tehnice pe care cel mai bine ți le poate explica auditorul tău.
De ce acte ai nevoie pentru a obține un certificat energetic?
Preferi să apelezi la un auditor energetic fiind deja pregătit? Tot ce mai trebuie să știi este de ce acte ai nevoie la depunerea dosarului pentru un audit energetic:
- copie după schița apartamentului;
- planurile de arhitectură;
- anul în care a fost construit imobilul.
Acum știi totul, de la definiție până la preț, ce presupune un certificat energetic al clădirii tale sau cu potențial de a fi a ta. Cu informațiile pe care le cunoști acum, vei fi capabil să iei decizii eficiente și economice pe termen lung.