Temperatura din locuință îți poate influența starea de spirit, astfel încât, o alegere inspirată a celor mai bune calorifere pentru locuința ta este o decizie importantă care te poate scuti de o mulțime de neplăceri și îți va oferi un grad ridicat de confort.
Ce este un calorifer (radiator)?
Caloriferul este un corp de încălzire alcătuit din coloane tubulare sau din tuburi, prin care circulă un agent de încălzire (apa), cu scopul de a emana căldură în încăpere.
Înainte de a vorbi despre tipurile de calorifere, mai sunt câteva aspecte care trebuie luate în calcul în alegerea lor, iar unul foarte important este dimensionarea caloriferelor.
Rolul dimensionării este acela de a determina necesarul termic pentru a încălzi camerele. Pentru aceasta, trebuie realizat un calcul corect, care va lua în considerare volumul spațiului, coeficientul caloric, precum și coeficientul de corecție. În acest fel se stabilește suprafața care va radia căldură, adică dimensiunea corectă a caloriferelor.
Dacă nu vei lua în considerare aceste aspecte, pot apărea două situații neplăcute:
- supradimensionarea puterii caloriferelor – poate genera cheltuieli suplimentare și inutile lunar.
- subdimensionarea puterii caloriferelor – va genera o suprasolicitare a centralei termice și a întreg sistemului de încălzire.
Volumul spațiului
Calculul volumului de aer care trebuie încălzit se află înmulțind suprafața camerei (lungime x lățime) cu înălțimea acesteia. Exemplu: dacă avem o cameră de 4 metri lungime pe 3.5 metri lățime și 3 metri înălțime, volumul se află înmulțind cifrele: 4m x 3.5m x 3m = 42m3.
Coeficientul caloric
Coeficientul caloric al unei camere este dat de nivelul de izolare termică al acesteia, dar și de suprafața ferestrelor existente. În general, acest coeficient are o valoare cuprinsă între 40 și 70 kcal/m3, cu mențiunea că atunci când camera este mai bine izolată, acesta este mai scăzut. Ca valoare de referință poți lua în calcul 50 kcal/m3.
Coeficientul de corecție
În această etapă trebuie să transformi caloriile în wați deoarece puterea calorică se măsoară în calorii, iar puterea termică în wați. Coeficientul de corecție se calculează prin realizarea acestei transformări din calorii în wați (W) cu ajutorul unui indice a cărui valoare este de 1,163 W/mcal.
Formula de calcul a puterii caloriferelor: P = Volum x Coeficient caloric x Coeficient de corecție
Poți afla așadar puterea radiantă a caloriferelor prin efectuarea înmulțirii rezultatelor obținute la cele 3 etape de mai sus: volumul camerei (42m3) x coeficientul caloric (50 kcal/m3) x coeficientul de corecție (1,163W/mcal) = 2.442,3 W.
Rezultatul ne spune că în camera pentru care am efectuat calculul trebuie să avem un calorifer de peste 2.442,3 W.
Vei obține un confort termic optim doar dacă radiatoarele au suprafața potrivită pentru a încălzi spațiul în care sunt amplasate, fără a suprasolicita centrala. Alți factori importanți sunt materialul din care este fabricat caloriferul (care ne arată coeficientul de transfer termic), precum și temperatura apei din instalație. Suprafața caloriferului trebuie să fie una adaptată nevoilor tale, deoarece căldura radiată de radiator este dată de suprafața spațiului acestuia. Un calorifer bun va menține o temperatură constantă în interior, indiferent de temperatura din exterior.
După ce vei calcula necesarul termic pentru fiecare cameră, prin adunarea rezultatelor vei obține necesarul de căldură pentru întreg sistemul de încălzire și vei putea alege o centrală termică potrivită pentru locuința ta.
Tipuri de calorifere
Caloriferele se diferențiază în principal în funcție de materialul din care sunt realizate, fiecare material având propriile caracteristici. Cele trei tipuri de materiale dintre care ai de ales, sunt: oțel, aluminiu sau fontă.
Caloriferele din oțel
Au în medie o durată de viață cuprinsă între 5 și 10 ani și o presiune de lucru de 10 bari, temperatura maximă la care pot ajunge fiind de 100oC. Se recomandă utilizarea lor împreună cu o centrală termică de apartament.
Avantaje:
- preț accesibil;
- sunt ușor de manevrat și montat;
- sunt compatibile cu centralele termice de apartament;
- sunt rezistente la temperaturi mari, de până la 100oC;
- se încălzesc rapid și distribuie repede căldură în interiorul camerei;
- se găsesc în modele diferite, astfel încadrându-se ușor în design-ul locuinței tale.
Dezavantaje:
- durată scurtă de viață (5 – 10 ani);
- apa din instalație trebuie tratată;
- elemenții se pot înfunda rapid din cauza reziduurilor din apă;
- au o putere de încălzire mai mică decât cele din fontă sau aluminiu.
Caloriferele din aluminiu
Cresc în popularitate, găsindu-se în orice magazin de bricolaj sau instalații termice.
Avantaje:
- au randament termic mare;
- sunt ușoare;
- se montează ușor și rapid;
- au prețuri accesibile;
- se încălzesc repede;
- consumă puțin;
- nu ruginesc;
- au o durată de viață de până la 20 de ani;
- au un design plăcut.
Dezavantaje:
- se răcesc repede;
- este necesar să le aerisești periodic pentru a se încălzi în mod corespunzător;
- sunt sensibile la șocuri și se pot deforma destul de ușor;
- sunt ceva mai zgomotoase față de cele din fontă, spre exemplu.
Caloriferele din fontă
Dacă dorești un calorifer mai rustic din punct de vedere vizual, atunci cel din fontă este potrivit pentru tine.
Avantaje:
- nu necesită aerisire;
- au o durată de viață îndelungată, de peste 30 de ani;
- sunt rezistente la șocuri;
- sunt silențioase;
- rețin pentru mult timp căldura;
- sunt eficiente în emanarea căldurii în camerele spațioase.
Dezavantaje:
- sunt greu de manevrat;
- ocupă mult spațiu;
- trebuie vopsite periodic;
- se încălzesc mai greu;
- se curăță greu;
- consumă mai mult;
- sunt scumpe.
Alegerea caloriferelor în funcție de camera în care se montează
Pentru că nu poți avea același tip de calorifer în toate camerele, iată ce opțiuni ai pentru fiecare cameră:
Dormitorul
În general în dormitor vei monta caloriferul sub fereastră, de aceea trebuie să alegi un model orizontal performant, care să facă față la încălzirea camerei în care te odihnești.
Livingul
În camera în care îți primești musafirii poți alege un calorifer orizontal cu un design deosebit, dar care să facă față cu brio volumului încăperii.
Bucătăria
În bucătărie se potrivește alegerea unui calorifer vertical cu termostat pentru reglarea temperaturii. Acesta te va ajuta să reglezi temperatura atunci când gătești și se emană în cameră căldură de la flacără.
Baia
Pentru baie alegerea evidentă este cea a unui calorifer port prosop, acesta fiind special conceput pentru prosoape. Dacă ai o baie mai mare, atunci probabil că un singur calorifer nu va face față și poți adăuga încă un calorifer obișnuit, astfel evitând și apariția mucegaiului.
Holul
Pentru spațiile de tranzit se recomandă alegerea unor calorifere orizontale, înalte, care vor face ca spațiul să pară mai mare.
Probleme întâlnite la calorifere
Iată câteva dintre problemele comune cu care te poți confrunta atunci când vine vorba de calorifere:
- caloriferul este rece în partea de jos – această problemă poate să apară dacă radiatorul nu este echilibrat hidraulic. Acest lucru înseamnă că presiunea cu care apa circulă prin calorifer nu este suficient de mare. O altă posibilitate este prezența depunerilor pe pereții elemenților, lucru care îngreunează circulația apei. În primul caz problema poate fi rezolvată prin creșterea presiunii din centrală. În al doilea caz este necesară curățarea radiatorului.
- caloriferul face zgomot – această problemă poate să apară atunci când caloriferul are aer în interior. Încearcă o aerisire a acestuia, lucru care ar trebui să te scape de zgomotul deranjant.
- caloriferul se încălzește parțial – în acest caz te confrunți fie cu un blocaj format de impuritățile din apă, fie radiatoarele nu au fost aerisite. În cazul caloriferelor din oțel sau aluminiu, o aerisire ar trebui să rezolve problema. În cazul celor din fontă e ceva mai complicat și trebuie spălate pe interior.
Aerisirea caloriferelor
Aceasta este o operațiune ușor de realizat pe care o poți realiza chiar tu. Iată ce trebuie să faci:
- oprește robinetele tur și retur;
- pregătește un vas și o lavetă pentru că odată cu aerul mai iese și apă din calorifer;
- începe aerisirea de la cel mai apropiat calorifer de centrală;
- deschide ușor robinetul de aerisire;
- deschide ușor și foarte puțin returul pentru a ajuta aerul să iasă;
- dacă nu mai iese aer și iese doar apă, poți închide aerisitorul;
- după ce ai închis aerisitorul, deschide la maximum turul și returul;
- dacă observi că a scăzut presiunea în centrală, deschide robinetul de presiune pentru ridicarea acesteia la un nivel optim.
Trebuie să știi că cel mai bun calorifer este cel care răspunde nevoilor tale.
Ca să-ți dai seama dacă ai făcut o alegere bună atunci când ai achiziționat caloriferele pentru locuința ta, trebuie să bifezi următoarele aspecte:
- nu ai niciun fel de remușcări după achiziționare;
- nu simți dorința sau nevoia de a le înlocui;
- ai plătit costurile de montaj o singură dată;
- ai scăpat de stresul alegerii;
- ai crescut valoarea locuinței tale prin această achiziție;
- îți încălzești locuința cu bani puțini;
- locuința ta arată mai bine;
- tu și familia sunteți mulțumiți de alegerea făcută.
Surse: