Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ce este un robinet termostatic și cum te ajută să economisești energie?

Dacă te-ai gândit că trebuie să faci economii de energie în sezonul rece fără să sacrifici confortul din casă, poate nu este o idee rea să aplici câteva soluții de gestionare și optimizare a temperaturii ambientale, controlând căldura caloriferelor din fiecare cameră. Cum poți face acest lucru?

Poți echipa fiecare corp de calorifer cu un robinet termostatic smart, care te poate ajuta să fii mai eficient energetic și să economisești bani. În cele ce urmează, vom trece în revistă ce este acesta, care este rolul său, cum se montează și cât costă.

Ce este un robinet termostatic?

Este un ansamblu format dintr-un robinet de calorifer ce are încorporat un termostat. Acest tip de robinet are 3 componente:

 • Corpul robinetului, numit robinet termostatat.
 • Capul termostatic, ce se înfiletează pe robinet.
 • Elementul sensibil din capul termostatic (sonda).

Care este rolul său?

Cu ajutorul acestuia poți să reglezi temperatura pentru fiecare cameră din locuință la nivel „local”, dacă putem afirma astfel – mai simplu, te ajută să ai temperaturi diferite în fiecare cameră. Astfel, poți avea temperatura dorită în camerele în care petreci cea mai mare parte a timpului și poți seta temperaturi mai mici în încăperile care nu sunt folosite.

De asemenea, el permite reglarea debitului de agent termic care intră în calorifer. Capul termostatic acționează robinetul, în timp ce elementul sensibil sau sonda detectează temperatura ambientală și dă comanda robinetului să se închidă sau să se deschidă, după caz.

Un lucru important de știut că anumite capete termostat au înscrise pe suprafața lor un anumit număr de gradații. Acestea fac referire la temperatura din cameră, nu la cea a caloriferului, o confuzie des întâlnită, mulți oameni crezând că acestea indică, de fapt, temperatura caloriferului. 

Ce tipuri există?

Pe baza caracteristicilor din construcția lor și după cât de performant este capul termostatic, robineții termostatici sunt clasificați în:

 • Mecanici (tradiționali).
 • Smart (sau programabili).

Primul tip de robinet indică gradele Celsius prin simbol numeric (0 – calorifer oprit, * – 5°C, nivelul antiîngheț, 1 – 10°C, 2 – 15°C, 3 – 20°C, 4 – 25°C, 5 – 30°C). Robineții mecanici sunt cei mai populari, cei mai ieftini și cei mai potriviți pentru tine dacă vrei să dotezi mai multe calorifere din casă și ai la dispoziție un buget limitat sau dacă nu ai nevoie neapărat de o precizie foarte bună, de opțiuni suplimentare de programare ori acces de la distanță.

Robineții smart oferă o precizie mai bună la setarea temperaturii, cu subdiviziuni de până la 0.1 grade. Majoritatea includ funcție de programare, care îți oferă posibilitatea de a seta niveluri diferite de temperatură pe intervale orare și permit conectarea prin wi-fi la dispozitive precum tabletă sau telefon, care asigură și controlul de la distanță, în aceeași manieră ca a unor termostate de centrală. De asemenea, unele modele dispun de senzori inteligenți de geolocație care detectează prezența unei persoane în cameră și ajustează temperatura pentru a crește confortul termic.

Cum se montează?

Când montezi un robinet termostatic, trebuie să ai în vedere faptul că senzorul poate da rezultate eronate dacă este poziționat:

 • prea aproape de suprafața radiantă a caloriferului;
 • într-o zonă în care bate soarele;
 • după o mască folosită pentru a camufla caloriferul;
 • într-un spațiu închis de orice fel (ca de exemplu, în colțul camerei);
 • aproape de perete, care se încălzește mai greu.

De asemenea, este indicat ca acesta să NU fie instalat în baie (deoarece căldura emanată de apa caldă folosită la duș sau baie poate să comande închiderea robinetului de către capul termostatului) sau în camera unde există deja termostatul centralei, deoarece este posibil să existe interferențe între comenzi. Dacă îți dorești să afli mai multe despre termostatul centralei, poți să citești articolul nostru dedicat special acestui subiect aici.

Montarea corpului robinetului cu termostat se face în funcție de tipul de alimentare a caloriferului și, în general, se instalează la peste 80 mm de calorifer, pentru a nu fi perturbat de căldura emisă de acesta. Există 3 variante de montaj:

 1. În unghi: variantă potrivită unei țevi de alimentare cu apă care iese prin perete.
 2. Drept: pentru ca țeava de alimentare cu apă sa fie montată paralel cu peretele.
 3. Sub formă de unghi răsturnat: pentru ca alimentarea cu apă să se facă prin sol.

Care sunt avantajele?

Un robinet termostatic vine la pachet cu mai multe avantaje, cele mai importante fiind următoarele:

 • Ajută la reglarea și menținerea temperaturii ideale, evitând supraîncălzirea sau răcirea semnificativă a camerelor din locuința ta.
 • Modulează debitul de apă caldă în mod automat.
 • Menține sub control temperatura, ținând seama de numărul de persoane din încăpere.
 • În cazul robineților smart, poți programa încălzirea și de la distanță.
 • Folosirea acestora poate reduce cu 10 până la 20% din factura anuală la încălzire.

Cât costă?

Există mai multe variante de robineți termostatici smart, de aceea trebuie să fii atent și să alegi în funcție de necesitățile sau preferințele tale. Iată câteva exemple:

 1. Tado Smart Thermostat – Wireless Starter Kit

Unul dintre cele mai interesante modele din această gamă, pachetul Tado Smart Thermostat poate fi achiziționat cu un preț care începe de la 2400 RON. Deși poate părea o sumă mare, în acest pachet sunt incluse mai multe produse, printre care:

 • Un bridge wireless pentru conectarea sistemului la internet.
 • Termostat de cameră wireless.
 • Wireless receiver (releu) pentru asigurarea comunicării dintre termostate cu centrală versiunea 3+. Acesta se conectează la centrala termică.
 • Un pachet cu 4 capete termostatice Tado.

Prin utilizarea unui sistem de climatizare inteligent vei putea controla temperatura din locuință cu telefonul mobil sau prin setări automate în funcție de temperatură, perioada zilei sau cameră. De asemenea, îți spune din timp atunci când bateriile sunt aproape epuizate sau dacă există probleme cu funcționarea sistemului de încălzire. 

Cu acest sistem poți economisi cu până la 37% la facturile de gaz, iar cu ajutorul capetelor termostatice Tado, vei putea controla separat temperatura din fiecare cameră în parte separat, prețul unui singur cap termostatic plecând de la 460 RON.

Totodată, poate fi integrat pentru automatizări în Google Home, Amazon Alexa și Apple HomeKit.

 1. EVE Thermo Smart Radiator

Compatibil cu Home Kit, acest cap termostatic îți oferă oportunitatea de a îți crea programe automate care să sincronizeze încălzirea din locuința ta cu programul tău zilnic (oprește căldura când pleci de acasă, de exemplu). Poate fi controlat direct de pe telefon, tabletă sau PC.

De asemenea, poate fi personalizat și se conectează ușor, direct prin Bluetooth Low Energy și se remarcă prin faptul că detectează ferestrele deschise și protejează supapele termostatice. 

Prețul acestui cap termostatic începe de la 570 RON.

 1. Netatmo Wi-Fi

Cu ajutorul acestui cap termostatic poți să controlezi temperatura de oriunde, indiferent că este vorba de patul de acasă sau cealaltă parte a lumii. De asemenea, poți crea diverse programe de încălzire în funcție de dorințele tale sau de rutina zilnică.

Un alt lucru important este funcția inteligentă Auto-Adapt, care folosește date legate de temperatura exterioară pentru a programa când trebuie să pornească sau să oprească căldura. Totodată, funcția de detecție a ferestrelor deschide oprește încălzirea în camera/camerele respective pentru a preveni risipa de gaz.

Folosind funcția Auto-Care, capul termostatic îți poate transmite atunci când bateriile sunt epuizate sau dacă exista o problemă. De asemenea, în fiecare lună, vei primi pe email un raport personalizat, care te va ajuta să monitorizezi consumul și să ajustezi programul de încălzire pentru o economie optimă. 

Prin funcția de monitorizare consum, poți vedea istoricul consumului de energie din locuința ta. Temperatura interioară și funcționarea centralei termice sunt înregistrate în mod continuu în aplicație.

Acesta poate fi achiziționat cu un preț care începe de la 428 RON.

Cu toții căutăm soluții pentru a economisi bani și a reduce consumul de energie, iar tehnologia și gadget-urile vin din ce în ce mai mult în ajutorul nostru, făcându-ne viața mai ușoară. Alege un robinet termostatic smart și te vei bucura de o locuință călduroasă și primitoare fără să fii nevoit să renunți la starea de bine a familiei tale. 

Surse:

Cel mai bun termostat smart pentru robineții de calorifer

Poti reduce costurile cu pana la 30% pentru incalzirea casei cu robinetii termostatati

Ce Face Un Robinet Termostatic [Si Cum Se Foloseste]?

Cum alegi corect robinetul cu termostat

Cat de util e un robinet termostatic si pe care sa il alegi

Cum te ajută un termostat smart să economisești la factura de gaze?

Pachet economic Tado Smart Thermostat – Wireless Starter Kit și 4 capete

Cap Termostatat Tado – Smart Radiator Thermostat, orizontal, Alb/Gri

Netatmo cap termostatat

Cap termostat inteligent Netatmo WiFi

Termostat EVE Thermo Smart Radiator

Citește mai multe despre acest subiect:

 1. 4 pași simpli pentru alegerea termostatului potrivit pentru locuința ta.
 2. Termostatul și economiile din casa ta.
 3. Care sunt temperaturile optime din locuință.
 4. 5 sfaturi utile pentru reducerea consumului de gaz la centrale.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *