Prețurile mari la gazele naturale și electricitate ne dau multă bătaie de cap. Dar cum putem face față acestei situații, pentru a trece cu bine de sezonul rece care se apropie cu pași repezi? Vă oferim câteva soluții eficiente pentru a reduce consumul de energie și implicit valoarea facturilor la aceste utilități.
Centrala termică este unul dintre cei mai mari consumatori de energie dintr-o locuință. Ca să venim în ajutorul tău, îți punem la dispoziție cinci modalități prin care poți să reduci consumul de gaz al centralei termice fără să renunți nicio clipă la confortul din casă.
1. Verifică centrala și instalația de gaze
Specialiștii și firmele autorizate te pot ajuta cu verificarea și revizia periodică a centralei, precum și a instalației interioare de gaze naturale. Doar după ce se fac aceste operațiuni ai certitudinea că centrala funcționează în condiții de siguranță și la parametrii optimi. În caz contrar, vor apărea pierderi de gaze, vei plăti mai mult și chiar vei fi în pericol, odată cu apariția scurgerilor de gaz.
Toată instalația interioară de gaze naturale, de la intrarea în locuință și până la centrală, trebuie verificată cel mult o dată la doi ani, astfel încât să te asiguri că toate țevile și robinetele nu au suferit defecțiuni. Nu uita să aerisești caloriferele înainte de a da drumul centralei, lucru care te ajută să controlezi mai bine temperatura apei din calorifere.
2. Izolează-ți termic locuința
Unul dintre principalele motive care crește consumul de gaz și, implicit, valoarea facturilor, este izolarea deficitară sau lipsa izolării locuinței tale. Practic, dacă locuința ta nu este izolată foarte bine, în mod sigur vei pierde căldură prin pereți, uși, ferestre, pod sau podea.
Cea mai bună soluție ar fi, bineînțeles, o investiție într-o izolație termică „totală” (atât în interior, cât și în exterior) și montarea unor uși și geamuri ermetice, care să blocheze pierderile de căldură. Totuși, o izolare a locuinței poate însemna un important efort financiar, de aceea, dacă nu ești încă pregătit pentru acest pas, poți să verifici toată locuința și să observi dacă există locuri pe unde pătrunde aerul rece. Dacă acestea există, blochează-le folosind spumă izolatoare.
3. Folosește un termostat de ambianță
Un termostat de ambianță te ajută foarte mult să reglezi foarte ușor temperatura din casa ta. Scăderea cu doar un grad a temperaturii setate pe termostat poate conduce la o economie de circa 6-7% a consumului de gaze naturale. Trebuie să ai însă în vedere care sunt temperaturile optime din locuință în funcție de numărul membrilor familiei tale. Astfel, pentru persoanele adulte sănătoase, temperatură optimă este de aproximativ 22 de grade ziua și 19 noaptea. Pentru persoanele mai in vârstă sau copii, este indicat ca temperatura să nu scadă sub 23 de grade.
Totuși, chiar dacă setezi temperatura optimă pe termostat, trebuie să te gândești și la umezeala din atmosferă. Dacă cea din locuința ta este scăzută, aerul rece va extrage umezeala din corpul tău și îți va induce o senzație de frig. De aceea, se recomandă să utilizezi un umidificator care să mențină umiditatea la nivelul optim de 50%.
Montarea unui termostat de ambianță poate reduce cu aproximativ 25% costurile legate de încălzire, deci te poate ajuta cu siguranță în limitarea consumului de gaz.
4. Setează temperatura apei încălzite
O situație adeseori ignorată când vine vorba de economii la gaz este setarea temperaturii apei încălzite de centrala termică. Acest aspect are o importanță mai mare decât ai crede și, în caz că nu iei măsurile necesare, cantitatea de gaz folosită poate crește foarte mult. Din acest motiv, este bine ca temperatura apei să fie undeva între 48-50 de grade Celsius. În acest mod, apa încălzită nu se mai amestecă cu cea rece, ceea ce duce la scăderea consumului.
De asemenea, ca să economisești apă caldă este indicat să izolezi țevile care transportă apa caldă, ca să previi pierderile de temperatură, să înlocuiești capul de duș cu unul economic și să transmiți în mod regulat indexul contorului pentru a evita costurile legate de regularizări.
5. Formează-ți obiceiuri eficiente energetic
Cu siguranță îți dorești să te bucuri de un confort cât mai mare în propria locuință, un lucru absolut normal, dar asta nu înseamnă că nu poți să încerci să îți dezvolți câteva obiceiuri care să te ajute să consumi mai puțină energie. Iată câteva dintre acestea:
- Ține draperiile trase ziua, astfel încât casa să se încălzească natural de la soare.
- Alege să faci dușuri în loc de băi în cadă. De asemenea, încearcă să faci dușuri cât mai scurte.
- Poartă haine potrivite pentru sezon. De exemplu, iarna poți purta un hanorac sau o haină mai groasă pentru a nu pune centrala să ruleze la capacitate maximă.
- Spală hainele la temperaturi reduse.
- Nu încălzi apa din centrală dacă nu este absolut necesar.
- Dacă pleci de acasă pentru mai mult timp, închide centrala.
În concluzie, există câteva lucruri pe care le poți face astfel încât să reduci consumul de gaz al centralei tale, trebuie doar să începi să le pui în practică și vei vedea cu siguranță o schimbare în bine. Este clar faptul că nu poți controla creșterea prețurilor la gaze naturale, dar există varianta de a-ți schimba obiceiurile și de a-ți adapta locuința astfel încât să consumi și să plătești mai puțin.
Cunoști și alte sfaturi care să ajute la reducerea consumului gaz al centralei? Scrie-ne în comentarii!
Surse:
- Trucuri pentru a optimiza consumul de gaz al centralei pe timpul iernii
- Ce putem face pentru a reduce consumul de gaze naturale?
- Sfaturi utile pentru reducerea facturilor de gaze naturale
- Cum reduci consumul de gaze al centralei termice. Trucuri utile pentru toți românii, în prag de iarnă
- Cum sa folosesti centrala termica pentru a reduce consumul de gaze