Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ce trebuie să știi despre manopera pentru montarea unei centrale

O centrală termică pe gaz sau electrică, reprezintă o investiție considerabilă, atât în ceea ce privește prețul de achiziție, cât și montajul. Din acest motiv, considerăm că este important să știi și tu câteva aspecte despre modul de funcționare și instalare a centralei tale, astfel încât să poți evalua în cunoștință de cauză ofertele de montaj, dar și calitatea lucrării.

Principalele elementele ale unei centrale termice

Ca să poți înțelege procesul de instalare al centralei termice pe care ai cumpărat-o, trebuie mai întâi să te familiarizezi cu principalele elemente componente care vor fi implicate în montaj. Toți producătorii includ în ghidul de utilizare una sau mai multe scheme ale centralei, din care vei putea să afli informații despre: robinetul de umplere sau de retur, robinetul de tur, supapa de siguranță (care intră în acțiune atunci când crește presiunea), supapa de aerisire, pompa și garniturile pentru cabluri.

Respectarea distanțelor minime de montaj ale centralei termice

În general, distanțele la care trebuie să instalezi o centrală pe gaz sau electrică față de alte corpuri, sunt relativ standard, însă este bine să verifici specificațiile producătorului și în acest aspect. Majoritatea producătorilor impun o distanță de minim 80 cm față de tavan, 50 cm față de sol, câte 5 cm în laterale și 70 cm în fața centralei.

Un alt aspect dacă vorbim despre o centrală pe gaz, este legat de gaura pentru evacuarea gazelor arse. Trebuie să iei în calcul dinainte locul în care se va perfora peretele/suprafața vitrată. Referitor la peretele pe care va fi montată centrala, acesta trebuie să fie suficient de rezistent cât să susțină greutatea totală a centralei, plus o marjă de minim 20%.

Șablonul de montaj

Este o schemă de montaj pe care o vei regăsi în cazul centralelor termice în condensație, dar și la unele modele mai vechi. Șablonul are rolul de a te ajuta să stabilești mai ușor punctele de inserare a șuruburilor pentru rigleta de susținere.                               

Stabilirea schemei de instalare a caloriferelor

Dacă ți-ai construit o casă de la zero sau dacă ai cumpărat un apartament la roșu, cel mai bine este să apelezi la un profesionist pentru dimensionarea caloriferelor conform condițiilor de spațiu și de izolare termică. Acest lucru te va ajuta să nu consumi mai mult gaz sau energie electrică decât este necesar. Dacă vei subdimensiona caloriferele, acestea nu vor face față spațiului, ceea ce înseamnă că centrala va funcționa mai mult decât este necesar. Dacă le vei supradimensiona, va trebui ca centrala să încălzească o cantitate mai mare de apă, ceea ce înseamnă din nou, costuri mai mari.

Montează-ți un aerisitor automat pentru calorifere

În sistemul de încălzire închisă pot intra gaze, inclusiv aer, care poate fi prezent înainte sau în timpul alimentării cu apă al sistemului. Odată ce se acumulează aer, caloriferele nu se vor mai încălzi uniform, deoarece apa nu va mai putea să circule corect și prin tot caloriferul. Pentru evitarea unor astfel de probleme, caloriferele trebuie aerisite cel puțin o dată pe an. Dacă nu ai mai aerisit niciodată un calorifer sau dacă nici măcar nu știai că trebuie să faci acest lucru, cel mai bine este să îți instalezi un aerisitor automat, care se va ocupa de tot acest proces pentru tine. Prețurile pentru un astfel de dispozitiv sunt cuprinse între 25 – 85 RON. 

Racordarea caloriferelor

Indiferent de tipul de calorifere pe care le vei monta, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt aceiași, excepție fiind sistemele pentru fixare, care sunt în concordanță cu materialul țevilor (plastic pentru PPR sau metalic pentru cupru). În kitul de instalare al centralei, ar trebui să fie incluse și elementele de racordare, care se vor fixa în interiorul centralei, pe vanele de intrare și ieșire ale apei calde. Caloriferele vor fi alimentate prin intermediul robinetelor colectoare, care sunt instalate la ieșirea din centrală, unde se regăsesc și robinetele de retur, în același număr. Majoritatea ghidurilor de funcționare includ o schemă exactă a caloriferelor, cu tur-retur, care îți va oferi toate detaliile de care ai nevoie.

Sisteme automate de gestionare a căldurii

Adiacent termostatului integrat în centrală, mai poți opta și pentru un robinet cu termostat, care se montează la calorifer și care controlează automat și direct fiecare radiator în parte, astfel încât să poți avea temperaturi diferite în fiecare cameră din locuință. Sunt indicate astfel de termostate mai ales dacă ai încăperi orientate către sud, unde soarele poate aduce un aport considerabil de căldură în timpul zilei. Înainte de montarea unui astfel de dispozitiv pe calorifer, trebuie ca acesta să fie golit total sau parțial (dacă este la etaj).

Prețul manoperei pentru montarea unei centrale termice

Prețul manoperei pentru montarea unei centrale termice diferă în funcție de zona în care locuiești, de tipul de instalare (înlocuire centrală veche sau montare centrală nouă) și de complexitatea instalației (montaj centrală sau montaj centrală și calorifere).

Dacă ai nevoie doar să înlocuiești centrala veche cu una nouă și deja ai montate caloriferele și tot restul sistemului, vei plăti pentru manoperă în jur de 600 – 800 RON plus avizul ISCIR. Asigură-te că vei apela doar la firme autorizate ISCIR.

Dacă trebuie să montezi și caloriferele, fă-ți calculele cu un preț mediu de 175 RON pe calorifer, la care se mai adaugă 150 – 200 RON pentru fiecare cameră dacă este necesar să înlocuiești și coloana termică. Mai poți adăuga 100 – 150 RON taxa de deplasare la locație, plus costul materialelor necesare, care poate ajunge în jur de 300 – 400 RON doar pentru conectarea corectă a centralei la rețeaua de apă și la calorifere.

Dacă ești debranșat de la rețeaua centralizată, se mai adaugă în jur de 2000 RON taxe pentru proiect și toate aprobările necesare pentru a putea trece la încălzire proprie, iar tariful pentru montajul centralei cu automatizare și coșul de fum, poate ajunge până la 1500 RON dacă trebuie spart și peretele.

Pe lângă aceste costuri de montaj a unei centrale, trebuie să iei în calcul și eventuale modificări la instalația de gaze naturale sau energie electrică, caz în care cheltuielile cresc. Schimbarea centralei sau montarea uneia noi nu este un proces ușor și nici ieftin, de aceea este bine să ai cât mai multe informații pentru a putea să iei cele mai bune decizii. Sperăm că acest articol ți-a fost de folos și nu uita că recomandăm mereu să apelezi la specialiști în domeniu pentru toate operațiunile ce țin de sistemul de încălzire și nu numai.

 Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *