Dacă ai mai auzit până acum de HVAC, dar nu știai exact ce înseamnă, îți vom explica în acest articol.
Ce este un sistem HVAC?
HVAC este un termen din limba engleză și este prescurtarea de la H=heating (încălzire), V=ventilation (ventilație) şi AC=air conditioning (aer condiționat). Un astfel de sistem asigură încălzirea și răcirea clădirilor rezidențiale și comerciale. Poți găsi sisteme HVAC oriunde, de la case până la submarine, unde acestea asigură un mediu confortabil. Devenind din ce în ce mai populare în construcțiile noi, aceste sisteme utilizează aer proaspăt din exterior pentru a oferi o calitate înaltă aerului din interior. Ventilația este procesul de înlocuire sau schimbare a aerului dintr-un anumit spațiu. Aceasta oferă o calitate mai bună a aerului în interior și implică îndepărtarea umezelii, a fumului, a mirosurilor, a căldurii, a prafului, a bacteriilor din aer, a dioxidului de carbon și a altor gaze, precum și controlul temperaturii și reaprovizionarea cu oxigen.
Ce cuprinde și ce rol are un sistem HVAC?
Din moment ce HVAC înseamnă încălzire, ventilație și aer condiționat, rezultă că acestea sunt și cele trei părți principale incluse în întregul sistem.
Elementul de încălzire poate lua diverse forme precum: centrală electrică, centrală pe gaz, centrală pe combustibil solid, pompe de căldură, încălzire prin pardoseală, etc. Rolul încălzirii este acela de a-ți oferi un climat cald în timpul anotimpului rece.
Elementul de ventilație este fie natural, fie forțat. Atunci când este forțat, este folosit de cele mai multe ori și în scopuri de curățare a aerului. Aerul se învechește și este afectat de mediile umede de la temperaturi reci și respectiv de cele calde. Acesta se va deteriora în cele din urmă, rezultând o calitate slabă a aerului. Partea de ventilare a sistemului HVAC controlează nivelurile de umiditate, elimină mirosurile nedorite și împiedică stagnarea aerului pe măsură ce trece timpul.
Al treilea și ultimul element al unui sistem HVAC este aerul condiționat, care, la rândul lui, poate lua diferite forme și care este exact opusul încălzirii. Obiectivul principal al acestuia este acela de a elimina căldura existentă în interiorul spațiului și a-l menține răcoros în lunile mai calde.
Cum funcționează un sistem HVAC?
Cele trei funcții principale ale unui sistem HVAC sunt corelate. Există nouă părți ale unui sistem HVAC pe care ar trebui să le cunoști:
- Returul de aer – este partea sistemului care marchează punctul de plecare al ciclului de ventilație. Acest retur aspiră aerul, îl trage printr-un filtru, apoi îl trece în sistemul principal.
- Filtrul – este a doua parte a returului de aer în care este aspirat aerul. Trebuie schimbat în mod regulat pentru a menține sistemul în formă maximă.
- Orificiile de evacuare – sunt acele orificii pe unde este evacuat aerul viciat.
- Conductele – sunt țevile prin care circulă aerul încălzit sau răcit.
- Elementele electrice – reprezintă totalitatea elementelor electrice care ajută sistemul să funcționeze (fire, întrerupătoare, baterii, etc.).
- Unitatea exterioară – găzduiește ventilatorul care asigură fluxul de aer.
- Compresorul – este responsabil pentru transformarea agentului frigorific din gaz în lichid și trimiterea lui către bobine.
- Bobinele – răcesc aerul pe măsură ce trece prin ele, cu puțin ajutor de la agentul frigorific.
- Suflanta – trage aer cald prin secțiunea principală a unității.
Tipuri de sisteme HVAC
Pompele de căldură
Pentru cei interesați de răcirea și/sau încălzirea durabilă, pompa de căldură pe sursă de apă, sau, în general, orice pompă de căldură geotermală, este calea de urmat. Aceste pompe reprezintă un sistem eficient care, atunci când temperaturile sunt scăzute, extrage căldură din sol, aer sau apă. Căldura extrasă este apoi încălzită cu ajutorul unui compresor montat în interior. Ulterior aceasta este eliberată în interiorul spațiului vizat.
Pompele de căldură pe sursă de apă sunt mai rar întâlnite deoarece necesită a fi montate în apropierea unei surse de apă. Cu toate acestea, pompele de căldură geotermale cresc în popularitate ușor, ușor.
Indiferent dacă este vorba de un sistem care folosește apa, solul sau aerul, aceste pompe oferă atât sisteme de încălzire, cât și sisteme de răcire.
Atunci când sunt utilizate pentru încălzire, pompele de căldură utilizează același principiu care este folosit într-un aparat de aer condiționat, dar, în loc să elibereze aerul în exterior, așa cum ar face un sistem de răcire, împinge aerul în direcția opusă (adică înapoi în cameră spre a fi încălzit).
Pompele de căldură pot fi utilizate și pentru răcirea unei încăperi, inversând fluxul de aer pentru a expulza din nou aerul încălzit care este adus în sistem. Cu toate acestea, puterea lor reală te avantajează dacă le folosești pentru încălzire, deoarece pompele de căldură pot fi de până la patru ori mai eficiente în utilizarea energiei decât sistemele de încălzire tradiționale.
Dacă alegi o pompă pe apă, aceasta ar presupune forarea în pământ pentru a crea un orificiu în apropierea sistemului HVAC. Apa răcită sub pământ este apoi aspirată de sistem pentru a furniza apă potabilă și a alimenta o pompă de căldură cu buclă deschisă. Acest proces preia căldura din apă și o transferă către sistemul HVAC al casei, oferind încălzire și apă caldă. Excesul de apă poate fi utilizat pentru irigare grădinii.
Unitățile pentru acoperiș
Mai sunt cunoscute și sub numele de manipulatoare de aer și, așa cum sugerează numele lor, sunt un sistem HVAC de dimensiuni mari, care este plasat pe un acoperiș pentru a modera temperatura unui spațiu mai mare. În interiorul cutiilor mari pe care le poți vedea deasupra clădirilor de birouri sau de apartamente, se află o suflantă, elemente de încălzire și răcire, rafturi de filtrare, amortizoare, etc. Aceste cutii se conectează de obicei cu un sistem de ventilație care va distribui aerul prin clădire înainte de a-l returna în cutie fie pentru a fi eliminat, fie pentru a fi returnat înapoi în sistem (în funcție de model).
Sistemele HVAC grupate
Oferă un avantaj prin faptul că au atât echipamente de încălzire, cât și de răcire într-un singur „pachet”. Sistemele grupate seamănă puțin cu unitățile pentru acoperișuri, dar sunt concepute mai ales pentru uz casnic.
Există două tipuri de sisteme grupate:
- Cele care utilizează aparate de aer condiționat cu condensatoare răcite cu apă. Sunt, după cum sugerează și numele, aparate de aer condiționat în care condensatorul este răcit de apă. Apa trebuie alimentată în mod constant pentru a menține aceste aparate de aer condiționat în stare bună de funcționare. Aceste aparate de aer condiționat sunt în general instalate în interiorul clădirilor.
- Cele care utilizează aparatele de aer condiționat cu condensatoare răcite cu aer. Acestea sunt unități exterioare. Aceste dispozitive au un ventilator care aspiră aerul înainte de a-l sufla pe bobina condensatorului, la fel ca în unitățile de pe acoperiș. Acestea sunt cele mai populare dintre cele două tipuri de aparate de aer condiționat, deoarece nu au nevoie de întreținere constantă pentru a asigura un flux lin de apă.
Sisteme HVAC separate (split)
Termenul de „split” se referă pur și simplu la faptul că principalele componentele sunt separate și așezate în diferite locuri. Astfel, acestea sunt capabile să ofere o capacitate de control a temperaturii în mai multe zone prin utilizarea termostatelor. Acest tip de sistem este de obicei utilizat pentru spațiile care sunt folosite sporadic și pot fi „dezactivate” atunci când nimeni nu folosește spațiul, pentru a face economie la costuri.
Sistemele fără conducte
Sunt cele mai mici dintre toate sistemele. Acesta este principalul tip de sistem pe care îl vei găsi pe piață, deoarece este conceput în mod explicit pentru uz casnic și se încadrează în modelul de consum în masă al consumatorului. Sunt ușor de instalat, iar unitatea internă este plăcută din punct de vedere estetic și poate face parte din mobilier. Dezavantajul sistemelor fără conductă este că pot costa mai mult decât sistemele centrale. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor sisteme split, acestea sunt singura opțiune pentru clienții care doresc să modernizeze clădirile existente, deoarece nu necesită instalarea de conducte.
Cum să alegi sistemul HVAC potrivit pentru tine?
Dacă dorești să cumperi un sistem HVAC, este important să iei în considerare anumiți factori pentru a te asigura că îl alegi pe cel mai potrivit. Acești factori includ:
- vechimea și dimensiunea spațiului;
- numărul de camere pe care dorești să le climatizezi;
- clima locală;
- costuri de utilitate la nivel local și regional;
- garanțiile disponibile.
Un sistem HVAC asigură întreținerea temperaturii și umidității casei tale într-un mod economic, care nu numai că este eficient, dar are și grijă de mediu. Dacă consideri că locuința sau clădirea de birouri unde lucrezi are nevoie de un sistem HVAC, consultă o firmă specializată pentru a stabili sistemul cel mai potrivit pentru situația ta.
Surse: