Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tot ce trebuie să știi despre aparatele de aer condiționat fotovoltaice

O nouă tehnologie care a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani este aerul condiționat alimentat cu energie solară, adică aparatele AC fotovoltaice. Acestea sunt sisteme de răcire și încălzire care utilizează energia regenerabilă de la soare.
În acest articol, vorbim despre tot ce trebuie să știi despre aparatele de aer condiționat fotovoltaice: cum funcționează, care sunt avantajele și dezavantajele acestora, dar și la ce prețuri te poți aștepta.

Cum funcționează

Aparatele AC solare funcționează cu ajutorul energiei generate de lumina soarelui. Chiar dacă pot avea un cost de instalare inițial semnificativ, acestea sunt mult mai accesibile și rentabile pe termen lung, deoarece folosesc energie nelimitată furnizată de soare.

Energia solară reprezintă o modalitate excelentă de a reduce atât facturile la energia electrică, cât și amprenta de carbon. Care sunt câteva modalități diferite de a o încorpora în casa ta?

  • Prin sisteme convenționale de răcire alimentate cu energie solară: care cuprind majoritatea sistemelor instalate;
  • Prin sisteme de răcire „în buclă deschisă”: care sunt mai noi și mai puțin achiziționate și cunoscute de utilizatori.

Avantaje și dezavantaje

Printre numeroasele avantaje ale acestei tehnologii se numără următoarele:

  • Reducerea facturilor

Cu ajutorul unui aparat condiționat fotovoltaic poți economisi mulți bani pe termen lung, prin reducerea dependenței de rețeaua electrică.

Indiferent dacă ai instalat un sistem AC alimentat cu energie solară sau o unitate AC hibridă, valorificarea energiei solare te va ajuta să minimizezi costurile de întreținere a locuinței.

  • Utilizarea energiei verde

Energia solară este prima opțiune pentru proprietarii de case care doresc să îmbrățișeze ideea de viață verde și să protejeze mediul înconjurător. Spre deosebire de electricitatea de la rețea ce se bazează și pe arderea combustibililor fosili, energia solară reduce emisiile cu efect de seră.

De aceea, această tehnologie reprezintă o modalitate simplă de a reduce amprenta de carbon a proprietății tale și de a conserva planeta pentru generațiile viitoare.

  • Întreținerea redusă a sistemului

Odată ce instalezi aparatul condiționat fotovoltaic, există costuri minime de întreținere. Motivul? Aceste sisteme funcționează fără probleme, nefiind necesare angajarea tehnicienilor pentru reparații sau cumpărarea de piese de schimb costisitoare.

Ca orice altă tehnologie verde deja existentă, aparatele AC solare prezintă, de asemenea, câteva dezavantaje ce trebuie luate în considerare:

  • Costurile inițiale ridicate

Investiția într-un sistem excelent de aer condiționat alimentat cu energie solară pentru spațiile de locuit are un cost inițial ridicat. O parte semnificativă a investiției este destinată achiziționării de panouri solare, invertoare și baterii. Instalația și cablarea electrică reprezintă restul de 25% din costul total.

În medie, aproximativ 20 până la 22 de panouri solare sunt obligatorii pentru a îndeplini cerințele de răcire ale unei case de dimensiuni medii. Astfel, costurile de instalare ar putea fi undeva între 20.000 și 55.000 de lei, în funcție de mărimea locuinței și brand-ul ales.

  • Dependența de vreme

Condițiile meteorologice au devenit foarte imprevizibile în toate părțile lumii, iar acest lucru poate afecta dramatic eficiența sistemului de aer condiționat alimentat cu energie solară.

Dacă sistemul nu primește suficientă lumină a soarelui, nu se va produce destulă energie pentru a alimenta aparatul AC fotovoltaic. Astfel, aparatele de aer condiționat alimentate cu energie solară ar putea să nu fie avantajoase pe tot parcursul anului. Din acest motiv, mulți consumatori optează pentru un aparat de aer condiționat solar hibrid.

Tehnologia hibridă combină curentul continuu cu tehnologia fotovoltaică. Sistemul este conceput pentru a comuta automat între energia solară și energia bateriei, în funcție de situație. În modul hibrid, AC încarcă bateria prin panourile solare. Și, în timp ce se află în modul non-hibrid, sistemul utilizează energia de la bateria de rezervă și se încarcă de la curent alternativ.

  • Provocările pe timp de noapte

Aparatele de aer condiționat alimentate cu energie solară utilizează una dintre cele mai abundente și durabile forme de energie disponibile aproape jumătate din zi, în mod constant. Așadar, în absența soarelui, sistemul nu este eficient în timpul nopții.

În prezent, aproape toate aparatele AC fotovoltaice funcționează cu baterii capabile să stocheze energie pentru a dispune de aceasta și pe durata nopții. 

Rezumativ, această nouă tehnologie este, cu siguranță, o metodă eficientă și prietenoasă cu mediul pentru a obține energie verde și regenerabilă de la soare. Chiar dacă prezintă și dezavantaje, aparatele de aer condiționat fotovoltaice oferă beneficii ce nu pot fi negate (reducerea facturilor, utilizarea energiei solare și întreținerea redusă a sistemului).

Surse 

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *