Atunci când locuiești la casă, grădina este un aspect cheie al locuinței tale și unul dintre spațiile care necesită multă atenție. Frumos amenajată, aceasta devine locul preferat de relaxare al familiei tale, care se reunește aici pentru a povesti întâmplările din timpul zilei sau caută să se relaxeze după serviciu sau după orele de la școală. În plus, fiind primul lucru pe care cineva îl observă, curtea este un fel de carte de vizită a întregii locuințe. Este locul ce îți întâmpină oaspeții și creează o primă impresie despre stilul tău.
Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru o curte bine amenajată și cu mult bun gust sunt lămpile solare. Acestea sunt un plus din punct de vedere estetic, răspândind o lumină placută și relaxantă. Totuși, rolul lor nu este doar estetic, lămpile solare fiind și destul de utile, mai ales pe timp de noapte, atunci când asigură lumina de care ai nevoie pentru a te simți în siguranță. Lămpile solare luminează toate punctele de interes ale curții și, astfel, ai o vizibilitate mai bună asupra a tot ce se întâmplă în această zonă.
În cele de mai jos, vom trece în revistă ce sunt lămpile solare, ce trebuie să ai în vedere când le alegi, care sunt avantajele folosirii lor, precum și prețurile aferente acestora.
Ce sunt și cum funcționează?
O lampă solară este un întreg ansamblu, fiind compus din: lampă LED, panou fotovoltaic, baterie (acumulator), controler de încărcare și, în unele cazuri, un invertor. În timpul zilei, panoul solar transformă energia solară în energie electrică și încarcă acumulatorul/bateria. Pe timpul nopții, lampa solară se aprinde automat folosind energia stocată în timpul zilei. Totuși, trebuie precizat faptul că timpul de iluminare al lămpii depinde de nivelul de încărcare al acumulatorului care, la rândul său, poate fi influențat de mai mulți factori: poziția geografică, condițiile de climă, anotimp.
Ce trebuie să ai în vedere când le cumperi?
Atmosfera serilor de vară va fi mult mai plăcută în grădina ta dacă vei fi înconjurat de lumini plăcute, feerice, iar lămpile solare sunt o alternativă foarte practică a stilului tradițional de iluminare. În plus, curtea ta va căpăta un aer foarte interesant și cochet, de aceea am pregătit câteva criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te hotărăști să achiziționezi noile tale lămpi pentru grădină:
- Tipul de lampă
- Intensitatea luminii
- Raza de acțiune
- Capacitatea acumulatorului
- Materialele și gradul de protecție IP
Tipul de lampă
Acest prim criteriu este foarte important deoarece tipul de lampă potrivit trebuie ales în funcție de locul în care te-ai gândit să îl amplasezi. Ai de ales între modele care se montează pe pereți și modele mai ușor de montat, pe care le poți înfige direct în pământ sau pe care le poți agăța de gard sau alt obiect din curte.
Modelele mai simple, precum cele care se înfig în pământ, se pot folosi la iluminarea aleilor, în timp ce modelele care necesită montaj pe perete se folosesc cu precădere la iluminatul terasei sau a altor zone importante din grădina ta.
Intensitatea luminii
Acest al doilea criteriu este strâns legat de primul, iar alegerea intensității luminii lămpii tale are la bază tot locul de amplasare a acesteia. De exemplu, pentru iluminarea aleilor se potrivesc lămpile solare care emit o lumină mai slabă, în timp ce pentru piscină, de exemplu, se recomandă folosirea unor lămpi de o mai mare intensitate.
Având în vedere faptul că intensitatea luminii se măsoară în lumeni, acesta este aspectul cel mai important pe care trebuie să-l verifici atunci când cumperi o lampă solară. Un număr mai mare de lumeni asigură o putere mai mare a lămpii, astfel că le poți alege în funcție de nevoile tale.
Raza de acțiune
În funcție de modelul pe care l-ai ales și de scopul tău, lămpile solare pot ilumina pe o distanță care variază de la câțiva centimetri și până la 10 metri sau chiar mai mult. Dacă scopul lămpilor pe care dorești să le achiziționezi este strâns legat de securitate, este o idee bună să alegi un model cu raza de acțiune cât mai mare, care să permită un iluminat corespunzător al curții.
Dacă însă îți dorești să creezi o atmosferă plăcută, intimă și relaxantă în grădina ta, cel mai bine e să te orientezi către modelele cu rază mică de acțiune, acestea fiind ideale. Astfel, cu lămpi solare mai mici, însă într-un număr mai mare, vei putea sa luminezi acele zone pe care ți le dorești pentru a te ajuta să creezi o atmosferă ca-n povești.
Capacitatea acumulatorului
Lămpile solare funcționează pe baza unor acumulatori, a căror calitate diferă de un model la altul. Acumulatorul este cel care stochează energia solară din timpul zilei și o folosește pentru a ilumina, astfel că este esențial în buna funcționare a lămpii.
Această diferență de calitate a acumulatorului este și cea care face diferența în ceea ce privește prețul. Din acest motiv, se poate lesne observa faptul că există multe lămpi solare ieftine în ofertele magazinelor de profil, însă acumulatorul acestora nu poate fi înlocuit. Acest lucru înseamnă că, odată ce acumulatorul nu mai funcționează, va trebui să cumperi o lampă nouă.
Există însă și reversul medaliei – la un preț ceva mai ridicat, poți găsi și modele de lămpi solare ce permit schimbarea acumulatorilor, fapt care crește considerabil durata de viață a produsului. Chiar dacă vei face un efort financiar mai important în momentul achiziției, pe termen lung vei observa că merită – vei putea folosi mai mult timp lămpile și vei face economii importante.
Trebuie să ai în vedere că lămpile solare au un ciclu de încărcare/ descărcare zilnic și în general, acumulatorii fac față aproximativ doi ani. După aceea ai să observi că perioadele de funcționare pentru lămpile solare se diminuează fiind necesară înlocuirea acumulatorilor sau a lămpilor.
Materialele și gradul de protecție IP
Majoritatea lămpilor solare pentru grădină sunt confecționate din plastic, însă calitatea poate să difere foarte mult de la un model la altul. Totuși, dacă nu îți dorești o lampă solară din plastic, ai posibilitatea să alegi modele cu elemente din metal, ceramică, porțelan sau sticlă.
Costul acestor modele este, bineînțeles, mai mare decât în cazul celor din plastic, dar este o idee bună să alegi aceste modele în funcție de designul grădinii tale sau, pur și simplu, dacă dorești să îi imprimi un efect estetic deosebit acesteia. Materialele din care sunt fabricate lămpile solare de grădină sunt foarte importante deoarece acestea trebuie să reziste în fața acțiunii diferiților factori de mediu (temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, ploi, ninsoare etc), fără să ruginească sau să crape.
De asemenea, pe lângă calitatea materialelor, mai este importantă și etanșarea lămpilor. Protecția corpurilor de iluminat de exterior se abreviază IP și reprezintă protecția împotriva pătrunderii corpurilor străine și a lichidelor. Am explicat pe larg ce înseamnă gradul de protecție IP în acest articol.
Care sunt avantajele?
Avantajele folosirii unor lămpi solare sunt, de obicei, puse în balanță față de cele pe care le au corpurile de iluminat „clasice”, precum felinarele sau stâlpii de iluminat. Iată o listă cu avantajele lămpilor solare:
- Montajul este foarte rapid și simplu.
- Prețul este mai avantajos comparativ cu cele clasice.
- Faci economie la consumul de energie electrică.
- Poți ilumina chiar și zone unde nu poți folosi metodele „clasice”, precum stâlpii electrici sau felinarele.
- Le poți utiliza atât în scop decorativ, cat și în scop funcțional.
- Ai o gama largă de modele din care poți alege.
- Nu au nevoie de cabluri electrice alimentate din instalația casei.
Care sunt prețurile?
Având în vedere faptul că există o multitudine de modele de lămpi pe piață, prețurile pot varia între limite destul de vaste. Totuși, trebuie să ai în vedere criteriile expuse mai sus atunci când alegi ce model ți se potrivește, precum și rolul pe care l-ai gândit pentru aceste lămpi în peisajul grădinii tale. În general, prețurile pornesc chiar și de la 3 lei bucata, dar pot ajunge și la suma de 1000 de lei, în funcție de producător, materialele din care sunt confecționate sau funcțiile pe care acestea le îndeplinesc.
În concluzie, credem că te-am ajutat să afli cum alegi cele mai bune lămpi solare de grădină și să îți faci o idee despre care sunt modelele care se potrivesc casei tale. Orice grădină este mult mai frumoasă și interesantă atunci când se bucură de un iluminat perfect, care să îi pună în valoare tot ce are mai bun de oferit, așa că nu mai sta pe gânduri și încearcă-le și tu!