Centrala ta de acasă este veche și consumă mult? Se strică frecvent și cheltuiești sume mari de bani cu înlocuirea pieselor defecte? Atunci este momentul să iei în calcul achiziționarea uneia noi!
În mod uzual, durata de exploatare a unei centrale termice este de circa 10 ani după care randamentul ei scade și implicit crește, considerabil, consumul de gaz. Dacă în ţările din Europa de Vest o centrală se schimbă o dată la opt ani, în România acestea sunt folosite chiar şi 20 de ani, dacă sunt funcționale. Doar atunci când o reparaţie devine mai costisitoare se ia în calcul schimbarea centralei, spun specialiștii în produse de încălzire de la Ariston.
Mai mult, conform unui studiu al E.ON 28% dintre centralele termice din România sunt mai vechi de 10 ani și ar trebui înlocuite cu unele eficiente energetic, deoarece consumă mai mult gaz decât centralele termice noi, în condensare, dar și mai multă energie electrică pentru funcționarea lor propriu-zisă.
Românii încep să conștientizeze acest lucru, relevă studiul menționat, interesul pentru achiziția unei centrale noi fiind unul relativ ridicat, circa 15% dintre respondenții care sunt utilizatori de gaz declarând că intenționează să cumpere, anul acesta, o centrală termică nouă.
Care sunt pașii pentru schimbarea centralei termice?
- Stabilirea tipului de centrală potrivit locuinței tale – apelează la sprijinul unui instalator sau al unei firme specializate;
- Alegerea și achiziționarea centralei – solicită cel puțin trei oferte de la firmele care comercializează astfel de produse și apoi decide;
- Contactarea unei firme specializate, autorizată ISCIR, pentru montarea centralei;
- Instalarea centralei și punerea în funcțiune.
Cât durează înlocuirea?
Dacă nu este nevoie de lucrări suplimentare (ex: montarea detectorului de gaz, termostat), instalarea noii tale centrale ar trebui să fie gata în aproximativ 4 ore. Dacă însă este nevoie de lucrări suplimentare, instalarea durează puțin mai mult, dar se poate face în aceeași zi.
Este necesară vizita prealabilă a unui specialist?
Înainte de cumpărarea unei centrale termice se recomandă consultarea unui expert tehnic sau a unui instalator autorizat ISCIR pentru a evalua corect necesarul termic din locuință și pentru a fi sigur că soluția aleasă corespunde cât mai bine nevoilor tale. Lista completă cu firmele autorizate în acest sens se găsește aici.
Care este oferta din piață?
Oferta este variată, pentru buzunarul fiecăruia. Prețurile sunt în funcție de puterea centralei/clasă energetică/dimensiune și pleacă de la circa 3.000 de lei dacă plata o faci integral sau peste 100 de lei lunar, așadar, în rate, în cazul unui contract încheiat pe 7 ani cu unul dintre furnizorii de gaz de pe piață. În acești bani intră centrala termică, întocmirea/modificarea proiectului de instalație utilizare gaz (dacă lipsește), instalare şi punere în funcţiune (PIF), verificarea tehnică periodică (VTP) a centralei la fiecare 2 ani și a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale și în plus ai 24/7 asistenţă tehnică şi intervenţii pentru urgenţe la instalaţia electrică şi de încălzire, câte 3 intervenţii/an, fiecare de până la 200 lei.
La ce să te uiți când alegi o centrală nouă?
Îți recomandăm să optezi pentru o centrală termică pe gaz în condensare care este potrivită atât pentru spații mici, garsoniere, apartamente cu 2-3 camere și 2-3 băi, cât și pentru case de dimensiuni medii sau mari. Datorită inovației și noilor tehnologii utilizate, acestea recuperează căldura gazelor arse și se remarcă printr-un randament crescut și o eficiență de până la 108%. Astfel, consumul de gaze naturale este redus chiar și cu 30%, oferind încălzire uniformă și apă caldă menajeră instant.
Cine o instalează? Pot apela și la furnizorul meu de gaze naturale?
Instalarea centralei termice se face exclusiv de către un operator economic/instalator autorizat ISCIR. De asemenea poți apela și la furnizorul tău de gaze naturale care, în cele mai multe cazuri vine cu oferte complete și personalizate: de la achiziționarea centralei și posibilitatea achitării în rate fixe lunare, cu plata direct pe factura de gaz, până la asigurarea asistenţei tehnice şi intervenţii de urgenţă.
Ce acte sunt necesare?
Pentru a putea înlocui centrala veche cu cea nouă este nevoie să pregătești câteva documente: dacă ai achiziționat centrala pe cont propriu de la una dintre firmele care comercializează astfel de produse, trebuie să pui la dispoziția firmei care va instala centrala nouă:
- proiectul instalației interioare de gaz, din care reiese ce receptori au fost aprobați pentru a fi instalați (ex. aragaz, centrală termică, convector etc.);
- factura de achiziție a centralei termice;
- certificatul de garanție și manualul de utilizare al centralei termice;
- raportul primei puneri în funcțiune, atunci când a fost instalată centrala care urmează să fie înlocuită;
- declarația de conformitate pentru instalația de încălzire;
În cazul în care închei un contract cu furnizorul tău de gaz, scapi de aceste documente, furnizorul fiind, în cele mai multe cazuri, cel care se ocupă atât de partea de documentație cât și de livrarea echipamentelor și demontarea vechii centrale.
Și încă ceva, decide înțelept! Dacă ai în plan schimbarea centralei, fă acest demers vara și nu lăsa să vină sezonul rece. Atunci mai greu vei găsi instalatori disponibili și, dincolo de asta, e neplăcut să stai într-o cameră rece, fie și doar pentru câteva ore.
Citește și:
Care este centrala termică potrivită pentru locuința ta?
Autorizația ISCIR pentru centrală – ce este și cum o obții?
Ce trebuie să știi despre manopera pentru montarea unei centrale
Surse:
Centrale Termice pe gaz cu plata in rate, montaj inclus | E.ON (eon.ro)
Acte necesare montare termica apartament – RoInstalatii.Ro
Cât costă o centrală termică pe gaz? – Iată cum poți începe! (bosch-homecomfort.com)