Digitalizarea și tehnologia sunt parte integrantă din viața noastră. Aceste două concepte au trecut de mult la un alt nivel. Oamenii de știință și-au folosit întreaga capacitate creatoare pentru a crea o multitudine de gadgeturi care ne ușurează existența. Unele dintre ele chiar te ajută să economisești energie.
În cele ce urmează îți vom prezenta 5 gadgeturi care te vor ajuta să economisești bani, dar și energie. Mai pe scurt, îți vom arăta cum poți fi și tu eco friendly și cum poți să contribui la sănătatea mediului înconjurător fără prea mult efort.
Dispozitiv pentru monitorizarea energiei electrice
După cum se spune, dacă recunoști că ai o problemă, aceasta este deja rezolvată pe jumătate! Iar dacă problema pe care dorești să o rezolvi este consumul mare de energie electrică, un dispozitiv pentru monitorizarea acesteia este exact gadgetul de care ai nevoie.
Dispozitivele de monitorizare a energiei electrice, ca de exemplu calculatorul de energie cu afișaj sau comutatorul de energie economic, sunt unele dintre cele mai căutate deoarece te ajută foarte mult să economisești energie, dar și în momentul în care dispui de o mulțime de aparate electronice în casa ta, dar nu știi sau nu îți dai seama cât de mult consumă acestea.
Cu un astfel de gadget poți vedea în timp real câtă energie consumă fiecare aparat în parte, dar și costul în lei al acestui consum. Astfel, poți să îți dai seama ce aparate sunt indispensabile pentru confortul tău și pe care dintre ele le poți folosi mai rar pentru a economisi energie și, bineînțeles, bani.
Prize programabile
Prizele programabile sunt, așa cum le sugerează și numele, niște dispozitive cu ajutorul cărora poți controla perioada de funcționare a aparatelor electrice. Există o multitudine de modele pe piață (de exemplu TP-Link HS100 sau Gosund SP111) din care să alegi în funcție de nevoile tale.
Aceste prize beneficiază de funcția de Wi-Fi, astfel că le poți controla de oriunde cu telefonul mobil prin Google Assistant, atâta timp cât ai acces la internet. Pe lângă funcțiile „clasice”, de pornire sau oprire, după caz, prin intermediul acestor prize smart poți să planifici un calendar de funcționare, astfel încât dispozitivele conectate la aceste prize să pornească sau să oprească automat conform setărilor stabilite în prealabil. De asemenea, unele prize programabile conțin și funcția de comandă vocală, de obicei atunci când sunt conectate la servicii precum Google Home sau Alexa.
Becul LED cu Wi-Fi
Știm deja că becurile cu LED sunt o variantă mult mai bună decât becurile cu incandescență, deoarece au o durată mai lungă de viață, sunt mai rezistente și consumă mai puțină energie. Există, totuși, și becuri LED cu Wi-Fi. Prin această funcționalitate poți să „controlezi” fiecare bec în parte cu ajutorul smartphone-ului sau al tabletei. Totodată, poți să le grupezi pe camere sau zone din casă și grădină.
La unele dintre aceste becuri cu Wi-Fi se poate regla, de obicei dintr-o aplicație mobilă care îți este pusă de dispoziție de producător, intensitatea luminii sau se poate alege o culoare dintr-o paletă de culori a căror număr poate ajunge chiar și la 16 milioane, așa cum este cazul becului LED E27 A60 9W RGBW Connect. De asemenea, multe becuri cu Wi-Fi îți oferă șansa de a alege din mai multe scenarii presetate de iluminare: de exemplu, răsărit sau ninsoare, dar și de a seta lumina fiecărei camere în funcție de ambientul pe care ți-l dorești.
O altă funcție foarte interesantă este „comanda vocală”. Dacă ai uitat să stingi becul când ai ieșit din cameră, așa cum pățim mulți dintre noi, este acum foarte simplu să faci acest lucru fără să te mai întorci. Doar spune acest lucru cu voce tare, iar becul LED cu Wi-Fi se conformează!
Același lucru se poate întâmpla și atunci când pleci de acasă și ai uitat să stingi un bec, dar îți aduci aminte de acest lucru abia când ai ajuns la birou, să spunem. Nimic mai simplu de rezolvat: cu funcția de acces de la distanță intri de pe telefonul tău și stingi becul cu pricina fără niciun efort.
În acest moment, chiar și becurile cu LED „clasice” sunt recunoscute ca fiind cea mai eficientă sursă de iluminat. Acestea au o eficiență energetică în jur de 80-90%, în funcție de model și producător. În cuvinte mai simple, acest lucru înseamnă că aproximativ 80% din energia consumată se transformă în lumină și doar 20% în alte forme de energie, cum ar fi căldura.
Înlocuiește un bec „clasic” cu unul cu LED cu Wi-Fi și vei vedea cum viața ta va deveni mai ușoară în timp ce economisești energie și contribui la menținerea sănătății planetei.
Încărcătorul eco
Probabil că fiecare dintre noi, măcar o dată în viață, a pus un telefon sau un laptop la încărcat și a uitat cu totul de existența lui. Dacă și tu ai pățit la fel, trebuie să știi faptul că menținerea acestora în priză chiar și după ce sunt încărcate 100% nu este chiar cea mai bună idee. Este foarte simplu de explicat: deoarece încărcătoarele „clasice” folosesc o sursă constantă de energie, acestea nu încetează să consume chiar și după ce dispozitivele sunt încărcate complet.
Dacă îți dorești să scapi de această problemă, tot ce trebuie să faci este să optezi pentru încărcătoarele de tip eco (de exemplu, IDAPT i1 Eco Charger sau PowerCutter Charger). Arată la fel, fac același lucru, doar cu o singură diferență: atunci când detectează faptul că bateria este plină, se opresc automat. Astfel economisești bani și protejezi mediul fără să-ți mai faci griji că ai uitat telefonul, tableta sau laptopul în priză.
Termostatul inteligent
Unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri este faptul că tehnologia a avansat atât de mult și într-un ritm atât de alert încât până și termostatul îți poate învăța obiceiurile și rutina zilnică pentru a se adapta în funcție de acestea.
O caracteristică interesantă a acestui gadget este funcționalitatea wi-fi. Practic, poți controla centrala din apartamentul sau casa ta de oriunde, folosindu-te de telefonul mobil, de tabletă sau de laptop. De exemplu, poți seta temperatura ambientală optimă pentru tine cât încă ești la serviciu, cu o jumătate de oră înainte să ajungi acasă. Aceasta va fi perfectă în momentul în care vei intra pe ușă.
Prin folosirea acestui tip de termostat poți economisi energie electrică doar prin simplul fapt că centrala nu va mai funcționa la capacitate maximă și nu va consuma curent electric mai mult decât e nevoie atunci când nu ești acasă. În timp, vei vedea atunci când plătești factura cât de mult poți economisi cu minimum de efort.
Acestea sunt doar câteva din gadgeturile care te pot ajuta să economisești energie, dar lista este mult mai lungă. Poți să încerci și capul de duș economic, de exemplu. Dacă încerci să testezi măcar unul dintre ele, vei vedea toate avantajele pe care aceste gadgeturi le au pentru tine.