Pentru că toamna este sinonimă cu începerea unor noi proiecte, iar în casă ai pus totul la punct, a venit momentul să te ocupi și de iluminat grădina, locul tău preferat de relaxare, dar și curtea.
Rolul iluminatului în curte sau grădină
Principalele două motive pentru care alegi să-ți iluminezi spațiul exterior al casei sunt de natură estetică și practică.
Dacă ai investit ceva mai mult timp și resurse față de cât ai planificat pentru amenajarea unui colț de liniște și aer curat în curtea casei tale, atunci cel mai probabil pentru tine va prima motivul estetic. Pe lângă efortul pe care l-ai depus pentru alegerea gazonului, a arbuștilor, a plantelor decorative, precum și a mobilierului de grădină, trebuie să alegi și cele mai potrivite surse de iluminare pentru a pune tot spațiul în valoare.
Să nu uităm și de motivul practic al iluminării curții sau grădinii tale și anume sporirea nivelului de securitate pe timpul nopții. Chiar dacă locuiești într-un cartier primitor unde te simți mereu în siguranță, nu strică să combini utilul cu plăcutul și să iluminezi spațiul exterior al casei cu ajutorul unor sisteme de iluminat cu senzori de mișcare. Astfel, lumina se va activa doar atunci când senzorii detectează mișcare, descurajând vizitele unor musafiri nepoftiți la orele târzii ale nopții.
Tipuri de iluminat
În funcție de spațiul pe care dorești să-l iluminezi, sursele de lumină diferă, de aceea trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale pe care le vom prezenta în rândurile ce urmează.
Iluminatul zonelor de acces și a aleilor
Deoarece zonele de acces sunt intens folosite, pentru acestea indicat ar fi să alegi surse de iluminat economic. O alegere inspirată o reprezintă spoturile solare care se pot monta direct în zona pavată, fiind potrivite pentru traficul auto.
Printre avantajele acestora se numără:
- montajul fără cabluri;
- sunt compacte;
- nu necesită lucrări de întreținere;
- sunt ecologice, prietenoase cu mediul.
O altă soluție pentru a marca lungimea unei căi de acces sau a unei alei, ar fi benzile de iluminare cu LED, care ar putea fi montate în rosturile pavajului. La alegerea unor astfel de benzi, este important să verifici dacă acestea sunt potrivite pentru a fi utilizate în mediul exterior, dacă sunt impermeabile și dacă au un grad ridicat de protecție.
Dacă tot am ajuns să vorbim despre gradul de protecție, la achiziționarea oricăror elemente electrice pe care le vei utiliza în mediul exterior, când verifici gradul de protecție, asigură-te că acesta este IP67 sau IP68.
Indicativul IP (Ingress Protection) este utilizat pentru a specifica nivelul de protecție al dispozitivelor atunci când sunt expuse direct la factori de mediu extern cum ar fi praful sau apa. Codurile IP reprezintă un standard stabilit de către Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Potrivit organizației, codurile sunt concepute ca fiind un „sistem de clasificare a gradelor de protecție oferite de carcasele echipamentelor electrice.“
Și pentru iluminarea aleilor, dintre toate opțiunile disponibile, indicată ar fi alegerea cea mai durabilă și accesibilă și anume lămpile solare. Cu ajutorul acestora, lumina naturală va face toată treaba încărcând panourile cu energie pe toată durata zilei, energie ce va fi eliberată în becurile corpurilor de iluminat.
În funcție de preferințe, poți alege între:
- stâlpi decorativi – avantajul acestora este faptul că îi poți monta cu ușurință pe suprafețe diverse. De asemenea, dacă alegi un model cu senzori de mișcare, atunci bifăm ca avantaj și un consum redus de energie.
- corpuri de iluminat încastrabile – necesită un montaj mai dificil, fiind necesară în prealabil o bună drenare a solului în care vor fi încastrate. Acestea luminează de jos în sus, au un geam rezistent care protejează becul și produc lumină rece.
Iluminatul terasei
Terasa este spațiul în care alegi să mergi atunci când vrei să te relaxezi, iar iluminatul reprezintă, pe lângă mobilier și flori, al treilea element important de care specialiștii în design spun că trebuie să se țină cont la amenajarea acesteia.
În ceea ce privește terasa, poți da frâu liber imaginației și te poți juca cu luminile și culorile combinând mai multe surse de iluminat precum:
- lampioane și ghirlande – pe care te poți baza dacă dorești să creezi o atmosferă romantică și intimă. Acestea se regăsesc în culori diferite și pot fi agățate de tavan, prinse pe lateralele terasei sau, de ce nu, dacă ai în apropiere un copac, poate fi amenajat foarte creativ cu astfel de lampioane. În ceea ce privește alimentarea acestora, poți alege între alimentare solară sau alimentare de la priză (220-240V).
- felinare – te pot ajuta să dai un plus de eleganță terasei tale. Poți alege între cele care se montează pe perete sau pe un stâlp și cele care se așază pe masă sau alte suporturi.
- spoturi led sau reflectoare – au un rol important în evidențierea anumitor aranjamente sau obiecte deosebite. Pe lângă faptul că sunt la modă, acestea reprezintă și o opțiune ecologică.
- aplice încastrate sau plafoniere – sunt confecționate în mare parte din materiale precum: aluminiu, metal sau plastic și se regăsesc în forme și culori diferite. Datorită design-ului, materialelor și culorilor folosite, cele din metal sau aluminiu sunt potrivite cu precădere în cazul decorurilor retro.
În ceea ce privește alegerea becurilor, cel mai des pe terasă se preferă o lumină caldă, pentru a crea o atmosferă călduroasă și prietenoasă.
Iluminatul pereților și a altor obiecte decorative
Dacă alegi să luminezi și pereții casei sau alte obiecte decorative precum fântâni, statui, etc., cea mai potrivită soluție ar fi proiectoarele, astfel încât sursa de lumină să fie orientată de jos în sus, pentru a scoate în evidență formele obiectelor.
Iluminatul gazonului și al plantelor
Gazonul de care ai avut atâta grijă pentru a crește perfect, precum și plantele cărora le acorzi atenție aproape zilnic, merită și ele să fie scoase în evidență. Asemenea iluminatului pereților și pentru iluminarea gazonului sau a plantelor, tot reflectoarele sunt alegerea cea mai inspirată. Nu se recomandă încărcarea plantelor cu ghirlande sau lampioane deoarece se pot rupe tulpinile din cauza greutății suplimentare.
Alegerea surselor de lumină potrivite
Principalele tipuri de surse de lumină potrivite pentru iluminarea curții sau a grădinii se împart în trei mari categorii:
- Surse de lumină electrice – pentru că siguranța este întotdeauna pe primul loc, dacă vei alege montarea unui sistem de iluminat alimentat cu energie electrică, indicat este ca instalarea acestuia să fie realizată de către un electrician autorizat. Aceasta ar fi partea cea mai dificilă, pentru că tot ce-ți mai rămâne apoi de făcut este curățarea lămpilor atunci când este cazul și schimbarea becurilor. Iar pentru a te asigura că nu o să fie necesar să le schimbi foarte des, poți alege becuri LED cu o durată de viață de peste 50.000 ore.
- Surse de lumină pe baterii – în cazul în care vei alege surse de lumină pe baterii, vestea bună este că vei economisi plata unui specialist pentru montajul lor, deoarece te vei descurca cu siguranță și singur. Totuși, trebuie să iei în calcul faptul că pe măsură ce bateriile se consumă, lumina scade în intensitate și vei avea costuri regulate cu schimbarea acumulatorilor.
- Surse de lumină pe baterii solare – este varianta cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător și de asemenea, la fel de ușor de montat ca și sursele de lumină pe baterii. Totuși, în cazul în care alegi sursele de lumină pe baterii solare, trebuie să iei în calcul faptul că intensitatea luminii este mai slabă decât în cazul celorlalte două surse de iluminat, iar dacă nu sunt expuse suficient de mult timp pe durata zilei la soare, s-ar putea goli până dimineață.
Alegerea becurilor potrivite
În ceea ce privește culoarea becurilor, ar fi potrivit să alegi cât mai multă lumină albă și mai puțin colorată. Cu privire la tipurile de becuri, așa cum am menționat și mai sus, ideală ar fi alegerea unor becuri LED, cu o durată de viață de peste 50.000 ore. O altă variantă ar fi becurile cu halogen, care chiar dacă sunt ceva mai ieftine, au o durată de funcționare de doar 2.000 de ore. Ai mai multe posibilități în ceea ce privește tipul de bec pe care îl alegi și te invităm să afli mai multe în articolul Ce trebuie să știi atunci când cumperi becuri economice.
Sfaturi practice pentru iluminarea corectă a curții sau a grădinii
Combinarea corectă a tuturor elementelor din grădina ta împreună cu sursele de iluminat pot crea cu adevărat un spațiu exterior de poveste. Ține cont de următoarele sfaturi și aplică-le pentru a obține rezultatul dorit:
- Siguranța e pe primul loc – pentru a evita situațiile neplăcute, asigură-te că toate zonele de acces sunt iluminate corespunzător. De asemenea, tot aici încadrăm și alegerea tuturor elementelor electrice de exterior cu un Indicativ IP (Ingress Protection) ridicat.
- Direcția luminii – asigură-te că direcția luminii este îndreptată către grădină, curte sau obiecte și nu spre exteriorul casei tale, pentru a nu-ți deranja vecinii. De asemenea, nu vrei ca lumina să bată toată noaptea spre geamul camerei în care dormi.
- Cantitatea de lumină necesară – pentru a calcula cantitatea totală de lumină necesară spațiului tău, trebuie să știi că pentru fiecare metru pătrat ai nevoie de o putere de 1.5 Watt.
- Combină tipurile de surse de iluminat – ține cont de toate specificațiile amintite mai sus la fiecare sursă de iluminat și combină-le astfel încât să obții efectul dorit, costuri minime și timp de mentenanță redus.
În concluzie, atunci când îți propui iluminarea curții sau a grădinii, începe cu un mic proiect. Stabilește zonele pe care vrei să le iluminezi, calculează cantitatea de lumină necesară, caută și alege cele mai potrivite corpuri de iluminat și becuri, apoi te poți apuca de treabă pentru ca în final grădina ta să arate așa cum îți dorești.