Peste 1600 de stații de încărcare pentru mașini electrice au fost sau urmează să fie instalate până la finele acestui an, prin programul guvernamental Electric Up. Hai să vedem în articolul următor toate detaliile și cum poți beneficia și tu rețeaua tocmai pe cale să se finalizeze.
Ce e Electric Up?
Dacă ai un automobil electric, atunci probabil te interesează subiectul. Electric Up este un program guvernamental demarat dintr-o necesitate stringentă adusă de contextul pandemiei, în 2020. Pentru a sprijini întreprinderile mici, mijlocii și în special domeniul HoReCa, adică domeniile cele mai afectate de pandemie, Guvernul a decis atunci să acorde finanțări firmelor amintite pentru „instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in”, cum e comunicat de altfel pe site-ul proiectului.
De ce e bine să știi stațiile de încărcare, deși nu sunt ale tale?
Prin apelul de proiecte, au fost instalate panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice la peste 1.600 de firme, adică o rețea nou-nouță de cel puțin 1.600 noi stații de încărcare. Iar aici intervine un element cheie al proiectului: finanțatorul, în cazul de față Guvernul României, a prevăzut în regulamentul de finanțare a proiectelor un punctaj superior proiectelor beneficiarilor care pun stațiile de încărcare la dispoziția publicului. Adică inclusiv ție. Așadar, chiar dacă n-ai beneficiat de finanțarea ca să-ți instalezi una la sediul firmei tale, le vei putea folosi oricum pe oricare din cele 1.642 care sunt publice.
Cum aflu unde sunt și cum le pot folosi?
Problema e că sunt peste 1.600 de stații de încărcare distribuite în întreaga țară și nimeni nu pare să se fi gândit că, dacă sunt publice, ar trebui să fie ușor de găsit și accesat. Ei bine, chiar dacă autoritatea finanțatoare nu s-a gândit decât la caracterul lor public, informația privind firmele la care au fost sau urmează să fie instalate până la finalul anului 2023 aceste stații este publică și a fost obținută de un programator. Pasul următor a fost să prelucreze cât a putut de bine informațiile, pentru ca la final să producă o hartă interactivă cu locația fiecărei stații.
Mai rămâne de clarificat doar cum se face accesul la aceste stații – gratuit sau cu încărcare cu plată. Aici din păcate situația nu mai este la fel de clară. Ce știm este din ghidul solicitantului, unde este definită stația cu acces public: „Punct de reîncărcare accesibil publicului (PRap) – punct de reîncărcare care furnizează energie electrică şi care oferă utilizatorilor un acces nediscriminatoriu; accesul nediscriminatoriu poate include diverse forme de autentificare, utilizare şi plată”. Așadar, accesul este nediscriminatoriu, adică nu trebuie să fiți clienții acelei firme ca să puteți avea acces la stația de încărcare, însă e foarte probabil ca serviciile de încărcare să fie cu plată.
Surse:
- Interactive dashboard for the number of electric vehicle (EV) charging points – Electric UP 2022
- Ghid de finanțare – Programul Electric Up
Citește și: