Mașina de spălat rufe are un rol important în fiecare locuință, iar odată ce aceasta se strică, reparațiile pot fi destul de costisitoare. Câteodată opțiunea de a cumpăra una nouă poate fi cea mai potrivită. Tocmai de aceea, dacă recunoști din timp semnele că mașina de spălat se va strica, poți economisi bani pentru a cumpăra una nouă sau chiar să o repari pe cea veche, atât timp cât mai este posibil acest lucru. De asemenea, trebuie să ții cont că durata de funcționare a unui astfel de aparat este de până la 10-15 ani.
Câteva defecțiuni
1.Apa nu se mai evacuează
Motivul poate fi înfundarea furtunului de evacuare cu diferite reziduuri. Trebuie verificat să nu fie răsucit sau înfundat, iar dacă nu prezintă probleme, ar trebui verificat și filtrul pompei (amplasat în partea inferioară a mașinii). Dacă filtrul pompei este înfundat, atunci trebuie să îl cureți și să repeți acest lucru la fiecare 3 luni. Dacă nici acesta nu este motivul, atunci recomandăm să iei legătura cu o firmă specializată în reparațiile electrocasnicelor.
2. Detergentul și balsamul nu mai sunt preluate
Nivelul de presiune a apei trebuie verificat și filtrul de alimentare cu apă trebuie curățat. Pentru a face acest lucru, piulițele furtunurilor se demontează pentru a avea acces la filtrele racordurilor de alimentare cu apă, care trebuie curățate cu o perie specială. Apoi, filtrele și garniturile furtunurilor trebuie scoase și curățate cu apă. La final, totul se montează la loc.
3. Zgomote puternice
Pentru această problemă trebuie:
- Să verifici dacă hainele au fost încărcate corect, fără să existe rufe prinse între ușă și cuvă;
- Să verifici dacă zgomotul vine de la diferite catarame sau fermoare care se lovesc de geamul ușii.
Dacă cele de mai sus nu sunt cauzele zgomotului puternic, atunci trebuie să iei în considerare că rulmenții de la cuvă pot fi uzați sau amortizoarele sunt slăbite sau deteriorate. În acest caz, trebuie să apelezi la o firmă specializată pentru a repara aparatul dacă mai este posibil.
Cum să alegi mașina de spălat potrivită
1. Tipul de încărcare
Avem de ales dintre:
- Încărcarea verticală: cu un capac fără geam în partea de sus, prin care se pot pune rufele la spălat. Ideală pentru spațiile înguste și pentru persoanele care nu se pot apleca;
- Încărcarea frontală: sunt printre cele mai întâlnite modele, rufele fiind introduse într-o cuvă frontală.
2. Capacitatea de încărcare
Dacă ai o familie numeroasă, atunci și cuva mașinii de spălat trebuie să fie spațioasă. Pentru 1-2 persoane, recomandăm modelele care au o capacitate de 5-6 kg. Pentru grupurile de 3-4 persoane, capacitatea de încărcare poate fi de 7-8 kg, iar pentru cele care depășesc 4 persoane, se poate lua în considerare alegerea unei mașini cu o capacitate de încărcare de peste 8 kg.
3. Tipul mașinii de spălat
- Standard. Dimensiuni de 85 cm înălțime și 60-65 cm lățime. Capacitățile de încărcare pot să difere;
- Cu uscător. Datorită acestui tip, hainele sunt și spălate, și uscate.
4. Consumul de energie
Pentru un consum redus de energie și apă, recomandăm achiziționarea mașinilor de spălat care fac parte din clasa energetică A. Chiar dacă prețul acestora este mai ridicat, în timp vei observa că investiția a meritat.
5. Numărul de rotații
Numărul de rotații pe minut (rpm) definește calitatea spălării. Cu cât este mai mare acest număr, cu atât mai bine. Majoritatea aparatelor au un număr de rotații cuprins între 1.000 și 1.200, dar pot ajunge și la 1.600.
6. Programe și funcții
De obicei, programele de spălare care se găsesc la aproape toate mașinile de spălat standard sunt: spălare rapidă, clătire și stoarcere, pentru bumbac, pentru haine delicate, eco 40°C.
Pentru modelele care au mai multe programe sau funcții, prețul crește. Iată câteva programe și funcții adiționale: program de igienizare (distruge până la 99.9% din bacterii), program de scoaterea petelor de pe haine, program de uscare, program cu aburi pentru călcarea hainelor etc. De asemenea, unele aparate pot fi conectate la wifi sau pot fi programate și pornite din aplicația mobilă.
7. Prețuri
Prețul unei mașini de spălat rufe fără uscător începe de la 900 de lei (pentru cele cu o capacitate de încărcare de 5 kg și 1000 rpm) și poate ajunge până la 2500 de lei (capacitate de încărcare de 10 kg).
Pentru modelele care au și uscător incorporat, prețul începe de la 1500 de lei (pentru cele cu 1200 rpm) și poate trece de 5000 de lei (pentru cele cu 1600 rpm).
În cazul în care alegi repararea unui aparat mai vechi, majoritatea firmelor de reparații au deplasările și constatările gratuite, dar altele pot percepe o taxă de deplasare începând de la 50 de lei. Costurile de reparații pot să difere în funcție de cât de grave sunt problemele.
Ține cont de sfaturile din acest articol și alege aparatul care ți se potrivește ție și familiei tale. Ia decizia în funcție de capacitatea de încărcare, rotații pe minut, programe și funcții, consum de energie, prețuri.
Dacă vrei să afli mai multe informații și despre alte electrocasnice, ar trebui să citești și:
- Sfaturi pentru alegerea frigiderului ideal pentru casa ta
- De ce să ții cont atunci când vrei să alegi o mașină de spălat vase
- Cum alegem hota potrivită pentru bucătărie?
Surse