În ultimii ani, mașina de spălat vase a devenit unul din principalele aparate electrocasnice care se găsesc într-o bucătărie modernă. După ce faci o astfel de achiziție și îi descoperi avantajele, devine greu, dacă nu chiar imposibil, să te mai întorci la spălarea manuală a vaselor.
Indiferent că îți dorești să achiziționezi prima ta mașină de spălat vase sau vrei să o schimbi pe cea veche, trebuie să știi că numărul și modelele acestor electrocasnice sunt în creștere, iar alegerea aparatului potrivit nu este o misiune chiar ușoară. Și asta, pentru că trebuie să ții cont de mai multe aspecte: dimensiunile mobilierului din bucătărie și ale aparatului, consumul de energie și apă, preț, capacitate, funcții etc. În cele ce urmează vă vom oferi sfaturi despre cum să alegi aparatul potrivit, dar și cum să utilizezi corect mașina de spălat vase.
Mașina de spălat poate fi:
● Independentă. Aceasta poate fi așezată lângă sau chiar deasupra mobilierului din bucătărie, în funcție de spațiul disponibil. Trebuie să ții cont că este nevoie de acces la instalația de apă și la energie electrică. Prețul pentru un astfel de aparat începe de la 1000 lei;
● Incorporabilă. Poate fi integrată într-o piesă de mobilier (în dulapul de sub chiuvetă, de exemplu). Este o alegere excelentă pentru bucătăriile care nu dispun de foarte mult spațiu. Prețul începe de la 1100 lei;
● Semi-incorporabilă. Poate fi integrată în mobilier, dar panoul de control rămâne la vedere. Prețul începe de la 1200 lei;
● Compactă. De dimensiuni mai mici, poate fi poziționată chiar pe blatul din bucătărie. Ideală pentru bucătăriile mai mici, deoarece ocupă foarte puțin spațiu. Prețul începe de la 1000 lei.
Ce avantaje prezintă
Unul din avantajele mașinii de spălat vase este faptul că economisești timp, deoarece nu mai stai după fiecare masă să speli vesela și astfel ai mai mult timp liber.
De asemenea, economisești și apă. Atunci când speli manual vasele, apa curge încontinuu, iar cantitatea de apă consumată este destul de mare: poate ajunge și la 100 de litri de apă pe zi. Când ai o mașină de spălat vase, lucrurile se schimbă în bine. Într-un singur program pot fi curățate zeci de tacâmuri și farfurii, care pot fi introduse în aparat după fiecare masă. Aparatul are nevoie de doar 15-20 litri de apă per ciclu pentru a le curăța.
Un alt avantaj important este faptul că vasele sunt curățate eficient. Datorită temperaturii ridicate la care ajunge apa (chiar și 70°C), murdăria și microbii sunt eliminați.
Cum să alegi aparatul potrivit
Dimensiune
Indiferent că alegi o mașină de spălat vase incorporabilă sau independentă, trebuie să măsori dimensiunile mobilierului de bucătărie, pentru a vedea dacă produsul vizat se încadrează în spațiu. Majoritatea mașinilor pentru vase au în jur de 45-60 cm lățime, 50-60 cm adâncime și în jur de 80 cm înălțime.
Consum de energie
Ca orice alt aparat electrocasnic, este recomandat ca mașina de spălat vase să facă parte dintr-o clasă energetică superioară. Clasa energetică este notată cu litere de la A la G, A fiind clasa cu cea mai mare eficiență. O mașină de spălat vase care face parte din categoria A are nevoie de 0,70 kilowați pe ora/pe ciclu de spălare. Sugestia noastră: cel mai bun raport preț-clasă energetică se întâlnește la mașinile de spălat incorporabile.
Capacitate
Aici vorbim despre cantitatea de vase (exprimată în seturi) care pot fi curățate într-un singur ciclu de spălare. Majoritatea aparatelor au o capacitate între 9 și 13 seturi. Un set cuprinde următoarele: o farfurie de supă, o farfurie plată, o farfurie pentru desert, un pahar, o ceașcă, o furculiță, o lingură, o linguriță și un cuțit.
Durata programelor
Pentru a-ți asigura un consum rezonabil, alege un model care are programe de curățare de lungă durată, pentru acele vase pentru care murdăria este greu de îndepărtat (durată de 2 ore), dar care are și programe scurte, pentru cazurile când vasele nu sunt foarte murdare sau mașina de spălat nu este plină (durată de 30-45 de minute).
Funcții speciale
Orice model modern de mașină de spălat vase vine cu următoarele funcții incluse:
- Panou de control;
- 5-6 programe de spălare;
- Suport tacâmuri;
- Protecție împotriva inundațiilor;
- Indicator sare (se activează atunci când sarea s-a terminat);
- Indicator soluție pahare.
Câteva funcții pe care o mașină de spălat vase le poate avea pentru un plus de confort:
- Accesoriu cu margini moi pentru a proteja și spăla în siguranță paharele;
- Senzor care detectează gradul de murdărie al vaselor și stabilește cantitatea de apă necesară pentru curățarea lor;
- Uscare prin fluxul natural de aer. Mașina de spălat vase poate fi programată să deschidă ușa la finalul programului de curățare pentru a lăsa aerul să circule și pentru a usca vasele. Ideală pentru programele scurte, în care uscarea farfuriilor și tacâmurilor nu se efectuează;
- Voice Control prin Alexa (Amazon).
Sfaturi pentru o utilizare corectă a mașinii de spălat
- Clătește vasele înainte
Chiar dacă acest aparat electrocasnic are scopul de a spăla vasele, acestea trebuie clătite înainte, deoarece resturile de alimente pot bloca filtrele, iar eficiența mașinii de spălat va fi afectată.
- Încarcă la capacitate maximă
Asigură-te că aparatul are un număr suficient de mare de vase de spălat, dar nu îl supraaglomera. Astfel, economisești apă, energie electrică și detergent.
- Împarte vasele pe categorii
- Farfuriile se orientează cu fața în jos;
- Cuțitele se așează cu vârful în jos, iar restul tacâmurilor cu mânerul în jos;
- Cănile se așează cu gura în jos.
Scopul mașinii de spălat este de a-ți face viața mai ușoară și de a te scăpa de o sarcină în plus. Chiar dacă prețul unui astfel de aparat electrocasnic nu este mic, acesta te ajută de-a lungul anilor să economisești apă și energie electrică, iar investiția este amortizată în timp. Nu uita, ca să găsești mașina de spălat vase potrivită pentru tine trebuie să ții cont de: dimensiuni (ale aparatului dar și ale spațiului de care dispui), capacitate, funcții, durata programelor.
Dacă ești interesat de aparatele electrocasnice, află mai multe informații din următoarele articole:
- Cum citești corect eticheta energetică a electrocasnicelor din locuința ta
- Cum alegem hota potrivită pentru bucătărie?
- Cum funcționează plita pe inducție și cum se poate monta?
- 11 sfaturi utile ca să reduci consumul de energie electrică al electrocasnicelor
Surse: