Terasele sau balcoanele par părțile din construcția blocului sau a casei noastre cărora le oferim, în general, mai puțină atenție, poate și pentru că nu le folosim atât de des precum restul spațiilor din locuință. Totuși, aceste spații sunt și ele foarte importante, iar faptul că sunt și cele mai afectate de condițiile meteo sau intemperii ar trebui să ne pună pe gânduri deoarece problemele care apar în aceste zone ale locuinței noastre pot afecta întreaga construcție. Pentru a le evita, hidroizolarea este un proiect care ar trebui să ocupe un loc de frunte în lista ta.
De aceea, dacă încă nu ai terasă sau balcon hidroizolate sau hidroizolația din trecut nu mai face față, probabil că este un moment bun să începi să cauți soluții. În articolul nostru îți vom arăta ce este conceptul de hidroizolație, de ce este o idee bună să hidroizolezi terasa sau balconul, care sunt beneficiile și, desigur, care sunt prețurile.
Ce este hidroizolația?
Este o structură etanșă, continuă și omogenă de protecție a elementelor sau părților de construcție împotriva infiltrațiilor și/sau a umidității naturale a mediului. Un lucru foarte important de luat în considerare atunci când vorbim despre hidroizolație este faptul că aceasta trebuie să fie adaptată corespunzător la condițiile de mediu și este indicat să fie folosite doar materiale și manoperă de cea mai bună calitate la realizarea acesteia pentru rezultate foarte bune.
Care sunt principalele avantaje?
Identificate fie de către proiectant și incluse în planul construcției, fie observabile chiar și de către tine, avantajele sunt multiple:
- Hidroizolarea înainte de montarea finisajelor asigură imposibilitatea infiltrării apei prin suport sau prin îmbinările acestuia.
- Este exclusă apariția degradării oricărei piese a clădirii prin expunerea prelungită la contactul cu apa sau umezeala.
- Hidroizolarea asigură stabilitate și performanță în exploatarea clădirii pe termen lung.
- Este menținut un aspect estetic plăcut.
- Structura construcției nu va fi afectată deoarece surplusul de apă va fi dirijat și drenat exclusiv prin sistemul de scurgere cu care sunt dotate terasa sau balconul.
- În funcție de nivelul de trafic estimat (mai ales în cazul teraselor), se va alege, odată cu materialul pentru hidroizolare, și varianta de finisare. Se pot folosi fie dale din beton, fie plăci ceramice pentru exterior, însă trebuie să se aibă în vedere nivelul de încărcare structurală. Acest tip de lucrare trebuie supervizată de un specialist din domeniu, care trebuie să verifice dacă greutatea suplimentară nu afectează structura de rezistență.
Ce materiale poți folosi pentru o hidroizolare eficientă?
Atunci când ne referim la materialele pe care le poți utiliza, este important de știut că există o diferențiere între terasele circulabile (aici includem și balconul) sau necirculabile (ca de exemplu acoperișul unui bloc), fiecare având alte necesități în ceea ce privește hidroizolațiile. În general, materialele folosite pentru ambele tipuri sunt:
- Membrana bituminoasă.
- Rășinile poliuretanice.
- Membrana din PVC.
În cazul teraselor circulabile, membranele bituminoase sunt recomandate de specialiștii în domeniul hidroizolațiilor. De asemenea, un sistem de scurgere a apei pluviale este unul care trebuie avut în vedere atunci când se realizează hidroizolația. Membranele bituminoase se aplică la cald, în unul sau mai multe straturi, și reprezintă un scut de prevenție în fața unor probleme care pot apărea pe viitor, precum igrasia sau mucegaiul, consecințe directe ale infiltrațiilor și surse de risc pentru sănătatea ta.
Pentru terasele necirculabile, dacă se respectă procedura de lucru profesionistă, dacă materialele sunt înalt calitative și echipa care se ocupă de construcții are experiență, atunci ar trebui ca hidroizolația să nu necesite reparații ulterioare și să dureze o perioadă mai lungă de ani. De asemenea, și în cazul teraselor necirculabile, se recomandă folosirea membranei bituminoase cu armătură de fibră de sticlă sau poliester.
Care sunt pașii de urmat pentru realizarea unei hidroizolații?
Începerea lucrărilor trebuie să fie precedată de o verificare a stratului suport și a o cercetare a dimensiunii spațiului. Scopul este de a calcula necesarul de materiale și lucrările premergătoare înaintea aplicării stratului care asigură hidroizolarea. Astfel, poți să îți începi proiectul respectând următoarele etape de lucru:
- Pregătirea suprafeței de lucru – în funcție de situație, se vor îndepărta toate materialele vechi cu care a fost acoperită suprafața: nisip, dale, material hidroizolant. Lucrarea trebuie să fie realizată pe o suprafață curată și lipsită de praf. Dacă este necesar, se poate turna încă o șapă care să asigure o pantă de scurgere corespunzătoare.
- Aplicarea amorsei – în funcție de materialul cu care se face hidroizolarea, poate fi necesară aplicarea unei amorse. Acest strat asigură o lipire eficientă a membranelor bituminoase.
- Montarea sau înlocuirea sistemului de scurgere – de la caz la caz, sistemul pentru drenarea apei, compus din gurile de scurgere și sitele de filtrare a reziduurilor, se înlocuiește sau se curăță. Se face o probă cu apă pentru a se stabili dacă sistemul de scurgere este funcțional.
- Montarea straturilor impermeabile – În cazul teraselor și balcoanelor, se vor aplica membrane hidroizolatoare în sistem multistrat. Între straturi se inserează o membrană perforată pentru difuzia vaporilor.
- Crearea stratului de uzură – Deasupra ultimului strat din membrana hidroizolantă se aplică un material geotextil peste care se toarnă o sapă de uzură.
- Fixarea stratului de finisaj – Ultimul strat este cel care finisează terasa sau balconul. Se poate alege varianta cu dale, gresie pentru exterior sau orice alt material care rezistă traficului ce va tranzita terasa.
Care sunt prețurile?
Prețul unui asemenea tip de lucrare nu este unul fix, iar estimarea costurilor necesare realizării unei lucrări de hidroizolație se bazează pe luarea în calcul a câtorva aspecte. Dacă însă îți dorești să ai parte de o lucrare care să decurgă fără probleme și să beneficiezi de un preț rezonabil în ceea ce privește raportul calitate-preț, cel mai bine este să apelezi la serviciile unor persoane sau firme calificate și să soliciți o evaluare. De obicei, aceasta va cuprinde:
- Dimensiunea totală a spațiului peste care se va monta hidroizolația.
- Elemente specifice legate de numărul de guri de scurgere și alte aspecte funcționale.
- Materialele care vor fi folosite în funcție de nivelul traficului.
- Data limită până când lucrarea trebuie finalizată.
După ce au fost incluse aceste cerințe și s-au făcut estimările necesare, se poate stabili un preț de comun acord cu firma sau persoanele în cauză.
În concluzie, hidroizolația este una dintre acele lucrări foarte importante, pe care mulți o ignoră deoarece consideră că nu este atât de necesară și care implică un efort financiar destul de important. Totuși, trebuie să fii conștient de faptul că, deși poate părea că este doar un lucru care poate fi cu ușurință trecut cu vederea, hidroizolarea terasei și balconului este o decizie foarte bună dacă te gândești pe termen lung. Este posibil ca probleme vechi, ascunse, legate de prezența infiltrațiilor și a umezelii, să apară mai devreme sau mai târziu și să necesite sume importante de bani, poate chiar mai mari decât cele cheltuite pentru montarea unei hidroizolații, pentru repararea lor.