Peste 56% din totalul populației trăiește în mediul urban. Se preconizează ca până în anul 2050 se va ajunge la 68%. În ceea ce privește Europa, 70% din populație trăiește în mediul urban, iar dacă este să vorbim despre România, populația urbană deține un procent de 56.4%.
Orașele reprezintă un factor determinant pentru prezentul și viitorul populației. Crearea unor orașe inteligente este justificată de importanța pe care orașele o au în viața socială.
Ce este un oraș inteligent?
Un oraș inteligent sau smart city reprezintă un concept de dezvoltare urbană care integrează sisteme și tehnologii pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității, precum și protejării mediului.
Un astfel de oraș presupune existența unui sistem informatic integrat, care să cuprindă o multitudine de subsisteme de cloud computing, Open Data, Big Data, IoT (Internet of Things) și aplicații mobile, toate conectate la internet prin intermediul unor rețele sigure. Un asemenea sistem va permite administrației locale să interacționeze direct cu cetățenii și cu infrastructura orașului.
În același timp, administrația poate monitoriza tot ceea ce se întâmplă în oraș, cum evoluează acesta și cum se poate asigura o calitate mai bună a vieții. Prin intermediul senzorilor integrați în sistemele de monitorizare în timp real, sunt colectate date, care mai apoi sunt procesate și analizate.
Caracteristicile unui oraș inteligent
Pentru ca un oraș să fie considerat ca fiind inteligent, acesta trebuie să cuprindă anumite caracteristici și anume:
Guvernare inteligentă – un oraș inteligent deține o gamă completă de servicii de eGuvernare, are o infrastructură de IT&C (Information Technology and Communications) solidă, încheie parteneriate public-private care să îi permită să-și atingă obiectivele, practică o guvernare deschisă, transparentă, etc.
Mobilitate inteligentă – parte a caracteristicii de mobilitate inteligentă a unui oraș sunt și activitățile de logistică și transport cu suport IT&C, optimizarea traficului urban, existența unor baze de date online, etc.
Economie inteligentă – într-un oraș inteligent, activitățile economice se desfășoară cu suport eBusiness și eCommerce. Inovarea IT&C joacă un rol important.
Mediu inteligent – aici includem utilizarea energiei recuperabile, existența de rețele de energie controlate IT&C, de clădiri “verzi”, calitatea apei, a aerului, controlul poluării, etc.
Mod de viață inteligent – orașul inteligent presupune ca stilul de viață al populației să fie unul influențat de IT&C, să existe servicii de sănătate și locuit evoluate, servicii culturale, mediu de coeziune socială, etc.
Populație inteligentă – pentru ca toate acestea să facă sens, populația unui oraș inteligent trebuie să posede competențe digitale, să lucreze într-un mediu digitalizat, să aibă acces la cursuri și instruire, să poată consulta și furniza date online, etc.
În anii ce urmează vom vedea la nivelul Uniunii Europene cum strategiile bazate pe IoT, inteligență artificială, Big Data, etc., vor încuraja instituțiile publice și mediul de afaceri, sistemele de sănătate și pe cele educaționale să lucreze cu aceste tehnologii inteligente și să le implementeze cu scopul dezvoltării orașelor inteligente în beneficiul cetățenilor.
Dezvoltarea orașelor inteligente va fi una accelerată în următorii ani deoarece a devenit o prioritate atât la nivel european, cât și național. Vor fi alocate fonduri uriașe prin intermediul diverselor programe europene pentru implementarea de strategii pentru un viitor durabil și competitiv, iar investitorii din mediul privat sunt și ei interesați să participe.
Surse de finanţare pe zona de smart energy
Uniunea Europeană investeşte în inovare şi cercetare prin lansarea de programe cu fonduri europene şi elaborează politici privind oraşele inteligente pentru a obţine o calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, o industrie şi o economie mai competitivă şi sisteme şi infrastructuri de energie, telecomunicaţii și transport mai durabile.
Planul strategic al tehnologiei energetice (Planul SET) promovează eforturi de inovare și cercetare în întreaga Europă, sprijinind cele mai impactante tehnologii în transformarea UE într-un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.
SmartEnCity este un proiect finanţat în cadrul programului de cercetare şi inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene. Acesta îşi propune să dezvolte o abordare sistemică pentru transformarea oraşelor europene în medii urbane durabile, inteligente şi eficiente din punct de vedere al resurselor din Europa. Un alt scop este dezvoltarea unor strategii care pot fi replicate în toată Europa pentru reducerea cererii de energie şi maximizarea ofertei de energie regenerabilă, integrarea infrastructurilor, reamenajarea clădirilor, dezvoltarea mobilităţii durabile şi utilizarea inteligentă a tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor.
Altă oportunitate de finanţare pentru Proiecte de Cercetare și Inovare în Europa regăsim la nivelul Comisiei Europene prin Programul Horizon Europe, care se va desfășura în perioada 2021 – 2027 și care are un buget de 100 de miliarde de euro.
Prin programul „100 Intelligent Cities Challenge” Comisia Europeană și-a propus să ajute 100 de oraşe să devină mai ecologice, mai durabile şi mai inteligente. În cadrul acestuia au putut participa oraşele cu peste 50.000 de locuitori. Din România au fost alese 5 orașe: Arad, Bistrița, Galați, Iași și Timișoara.
Orașe inteligente din România
În România mai sunt și alte orașe care au implementat diferite soluții în vederea tehnologizării comunităţii. Dintre ele amintim:
Alba-Iulia – care a implementat sisteme de iluminatul inteligent, monitorizarea consumului de apă şi a pierderilor din reţea, smart parking, sistem de monitorizare a traficului, monitorizarea calităţii aerului şi alte soluţii inteligente.
Cluj-Napoca – administraţia publică locală din Cluj a introdus pentru prima dată în România primul funcţionar public virtual care va sta la dispoziţia cetăţenilor 24 de ore din 24. Alte proiecte demarate: Wi-Fi gratuit în locurile publice, smart parking, relaţia cetăţean-primărie, trafic adaptiv – achiziţionarea de tramvaie, troleibuze și autobuze electrice.
Bucureștiul – are în plan: Smart Energy, Autobuze Electrice, Bike Sharing, IT&C terminale de tip self-service, etc. Unele proiecte sunt deja implementate.
Seini – este localizat în Câmpia Someşului, judeţul Maramureş, și este singurul oraş independent energetic din România care îşi produce energia electrică atât pentru iluminatul public, cât şi pentru alimentarea cu energie a administraţiei locale. Proiectul este finanţat de Banca Mondială și constă în producerea de energie electrică folosind biogaz obţinut în urma fermentaţiei dejecţiilor animaliere, rezultând şi alte două componente: energie termică şi îngrăşământ bio.
Importanța orașelor în viața socială justifică acțiunile necesare pentru crearea de orașe inteligente. La nivelul țării noastre, trebuie să se continue într-o notă optimistă ceea ce s-a început şi cu siguranţă, punând în balanţă condiţiile şi potenţialul existent în România privind oportunităţile smart city, vom reuşi să ne aliniem la direcţia europeană pe care o impune trendul de dezvoltare şi evoluţie a oraşelor lumii.
Surse: