Condensul este una dintre problemele cu care nu vrei să te confrunți în locuința ta. Prezența acestuia poate face ca o încăpere să pară rece, neprimitoare și nesănătoasă. În cazurile mai grave, umiditatea din casa poate avea implicații asupra izolației sau structurii construcției. Spre sfârșitul articolului îți prezentăm și ce absoarbe umezeala din cameră.
Din fericire, de cele mai multe ori, dacă o depistezi la timp, umezeala poate fi combătută fără a apela la specialiști.
Ce este condensul?
Condensul începe să apară odată cu scăderea temperaturilor și reprezintă acumularea de abur care se strânge pe geamuri și se transformă ulterior în picături de apă. Apa este umezeala din aer. Dacă nu iei măsuri din timp, apa acumulată va duce la apariția igrasiei și a mucegaiului. Pe lângă asta, îți poate afecta și aparatele electrice din încăpere.
Un prim pas pentru a scăpa de condens îl reprezintă normalizarea nivelului de umiditate. O umiditate crescută rezultă într-un aer suprasaturat și un exces de apă, care, se va depune pe geamuri și alte suprafețe. Umiditatea depinde în mod direct de temperatura din casă. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât umiditatea este mai scăzută.
Identifică sursa problemei
Înainte de a trece la măsurile de reducere a umidității, trebuie să verifici de unde vine problema. Dacă în fiecare zi ți se adună apă pe geamuri sau pereți, nu înseamnă automat că aerul din încăpere este prea umed. Acolo se poate forma condens din cauza unei punți termice1.
1Puntea termică este acea suprafață unde intră în contact două materiale ale căror capacități de reținere a căldurii sunt diferite, având loc o pierdere de căldură. La construcția unei case este necesar să utilizezi materiale diferite care au rezistențe termice diferite, unele fiind mai bune izolatoare decât altele.
Punțile termice apar în următoarele locuri:
- la îmbinările pilonilor de beton armat montați în pereți;
- la îmbinările dintre fațade și planșee2;
- la contactul dintre tocul ferestrei și buiandrugul3 de beton (care nu este protejat termic);
- la soclurile clădirilor;
- pe perimetrul structurilor de închidere a fațadelor (dacă nu sunt montate în planul exterior).
2Planșeu = element de construcție făcut de obicei din beton armat, care separă două etaje ale unei clădiri, care alcătuiește partea pe care se circulă a unui pod, etc.
3Buiandrug = element de construcție, alcătuit dintr-o grindă de susținere așezată deasupra unei porți, a unei uși sau a unei ferestre.
Poți evita apariția punților prin izolarea locului unde se întâlnesc cele două elemente cu rezistențe termice diferite.
Dacă ești sigur că ai casa bine izolată, atunci verifică alte semne ale umezelii.
Cum să-ți dai seama de prezența umezelii?
Cel mai probabil vei simți dacă o încăpere are un nivel ridicat de umezeală, însă poți verifica următoarele:
- Pereții – pune mâna pe perete și verifică dacă îl simți rece sau umed. Uită-te după semne de mucegai care poate apărea sub forma unor pete de culoare închisă pe pereții vopsiți, pe tâmplărie sau tapet. De asemenea, tapetul ondulat sau vopseaua scorojită sunt semne de umezeală.
- Ferestrele – dacă observi în fiecare dimineață condens pe ferestre sau apă adunată pe pervazuri, înseamnă că nivelul de umiditate din locuință este unul ridicat.
- Baia și bucătăria – verifică dacă sunt semne de mucegai pe chit, pe elementele de etanșare, în jurul cadrelor ferestrelor sau pe tavan. Verifică dulapurile pentru a vedea dacă au apărut zone pătate sau dacă au un miros neplăcut.
- Mobilierul și accesoriile moi – mucegaiul se poate forma în interiorul jaluzelelor, draperiilor și pe suprafețele tapisate. Verifică spetele canapelei și al altor obiecte de mobilier din lemn sau plastic, pentru a vedea dacă sunt urme de condens sau mucegai.
Cauzele apariției umezelii
În majoritatea cazurilor, umezeala apare în următoarele situații:
- ventilație slabă – aerul umed trebuie evacuat din încăpere. Dacă nu se întâmplă acest lucru, se acumulează și creează condens.
- gătitul – elimină aburii și mirosurile rezultate în urma gătitului. Aerisește bucătăria în timpul și după ce ai gătit. O hotă te poate ajuta.
- baia – după fiecare utilizare a apei calde în baie, încăperea trebuie aerisită.
- uscatul rufelor – trebuie realizat în spații bine aerisite pentru a permite eliminarea umezelii.
Nivelul optim al umidităţii şi al temperaturii din fiecare cameră
Nivelul ideal de umiditate în fiecare încăpere trebuie să fie cuprins între 40 – 60%. Umiditatea poate fi măsurată cu ajutorul unui higrometru (umidometru). Dacă observi că limitele sunt depășite temporar, nu înseamnă neapărat că ai o problemă. Doar dacă sunt constant depășite, atunci trebuie să iei măsuri.
Dacă valorile indicate de higrometru sunt normale, dar apa este prezentă pe geamuri și pereți, înseamnă că ai o problemă cu izolarea locuinței. Ridicarea temperaturii în interior nu va rezolva problema, ci, din contră, va accentua uscarea aerului, lucru dăunător pentru sănătate.
La un nivel al umidității de 40 – 60%, temperaturile ideale pentru un grad optim de confort și pentru un consum ideal de energie sunt:
- încăperi locuite: 20 – 21oC;
- băi: 23 – 24oC;
- holuri, bucătării, toalete de serviciu: 16oC;
- casa scării: 12oC.
Metode de reducere a condensului și a umezelii
- Schimbă-ți obiceiurile – poți reduce nivelul de umezeală dacă atunci când gătești acoperi oalele cu un capac. O altă metodă ar fi să faci dușuri mai puțin fierbinți și mai scurte.
- Folosește ventilația naturală – reprezintă una dintre metodele simple de control al umidității. Aerisește bine casa de 2 – 3 ori pe zi.
- Folosește-te de aparatură:
- Dezumidificatorul – este un aparat care, în termeni simpli, scoate apa din aerul dintr-o încăpere și scade nivelul de umiditate. Există mai multe tipuri și modele de dezumidificatoare, astfel încât, este recomandat să te informezi bine înainte de a face o achiziție sau să ceri sfatul unui profesionist.
- Absorbantul de umiditate – asigură o absorbție superioară a umidității și neutralizează eficient mirosurile, lucru care contribuie la protejarea spațiului interior de aer stătut și mucegai.
Dacă observi semne de condens și umezeală în casa ta, nu lăsa problema să se agraveze cu timpul. Pe lângă faptul că o să-ți afecteze locuința și va trebui să investești pentru reparații, poate afecta sănătatea ta și a familiei tale.
Surse: